Asistenta Florentina Cârstea, de la Maternitatea Giuleşti, a fost reţinută luni seara, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzată de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, urmând ca ea să fie prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă. „Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că învinuita, angajată a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie «Prof. dr. Panait Sârbu» nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de «terapie intensivă». Prin faptul că a părăsit în mod nejustificat salonul, a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor. Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase’’, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General, a declarat că, în funcţie de probe, este posibil să se înceapă urmărirea penală şi împotriva altor persoane fizice sau juridice. Marius Iacob a mai spus că în anchetă au fost depuse trei rapoarte, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, de la ITM Bucureşti şi de la Institutul de Tehnologii Avansate din cadrul SRI. Astfel, raportul de la ISU a stabilit că împrejurarea probabilă determinantă de producere a incendiului a fost existenţa unor conductori electrici improvizaţi în salonul de la terapie intensivă. Raportul de la ITM Bucureşti a concluzionat că în salonul unde se aflau cei 11 bebeluşi flacăra a cuprins 10 la suta din încăpere şi s-a dezvoltat în două faze. În prima fază, focul s-a dezvoltat într-un mediu atmosferic normal, iar în a doua fază incendiul s-a propagat într-un mediu îmbogăţit cu oxigen din două surse, instalaţia cu oxigen sub presiune şi instalaţia de aer comprimat. Cel de-al treilea raport de la Institutul de Tehnologii Avansate a reliefat că asistenta Florentina Cârstea a lipsit din salon 12 minute, între orele 18:24-18:36, perioadă în care focul a izbucnit şi s-a propagat cu repeziciune. Procurorul a mai declarat că în cele 12 minute asistenta s-a aflat în alte saloane, deşi ea trebuia să supravegheze numai salonul de la terapie intensivă.
Marius Iacob a mai spus că existau mai multe cartele magnetice de acces la terapie intensivă, însă nu îşi poate explica de ce celelalte cadre medicale nu au intervenit la timp. Procurorul şef a mai declarat că, potrivit specialiştilor, cazul de la Maternitatea Giuleşti este „unic în lume”, avându-se în vedere numărul victimelor, vârsta acestora şi modul în care s-a produs.
Sa-i dea pedeapsa pentru fiecare copil decedat in parte ,iar la urma sa adune anii de puscarie si sa ii execute pe toti, nu jumate sau sfert.
DUMNEZEU SA-I AIBA IN PAZA PE COPII. :(((