Cadrele didactice s-ar putea trezi din 2011 cu salariile si mai mult micsorate. Dupa ce au ramas fara 25 la suta din salariu, noua lege a salarizarii unitare mai reduce si coeficientii de ierarhizare in functie de care le vor fi calculate salariile de baz. Proiectul noii Legi a salarizarii unitare prevede coeficienti de ierarhizare mai mici pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar cu vechime mai mica in munca. Astfel, un profesor debutant cu studii superioare de lunga durata beneficia conform vechii legi de un coeficient de baza de 2,10. Noua lege insa prevede in cazul lor un coeficient de baza de doar 1,90. De asemenea, profesorii cu studii superioare de lunga durata si grad definitiv, cu vechime intre 2 si 6 ani, trec acum de la un coeficient de baza de 2,20 la unul de 1,95. Tot o scadere este prevazuta si in cazul celor cu vechime de 6-10 ani. Conform vechii legi a salarizarii unitare, ei aveau un coeficient maxim de 2,75. Prin noua lege, acesta a fost redus la 2,56. Nici pentru profesorii cu studii superioare de lunga durata si grad didactic 1 nu sunt vesti mai bune. Cei cu 2-6 ani vechime vor trece, in urma noii legi de la un coeficient de baza de 2,30, la unul de 2,26. Reducerea este si mare pentru cei cu vechime intre 6 si 10 ani care trec de la un coeficient de 3,25 la unul de 2,96. De altfel, coeficientii se mentin mai mici in noua lege pana la o transa de vechime in munca de 35-40 de ani. Astfel, in cazul acestora coeficientul a crescut de la 4,15 la 4,19. Motive de bucurie au si cei cu cu peste 40 de ani vechime, in cazul carora coeficientul a fost majorat de la 4,25 la 4,40.
Un profesor va castiga mai putin ca un somer
Salarii de mizerie care vor fi mai mici si decat ajutorul de somaj pentru profesorii suplinitori, incepand cu noul an scolar. Un somer, indiferent de leafa pe care o primea cand era angajat, nu primeste mai putin de 450 lei lunar. Situatia dramatica a modului in care sunt platite cadrele didactice a aparut dupa reducerile salariale cu 25 la suta, aplicate de guvern in sectorul bugetar. Astfel, un profesor debutant va ramane cu un venit de maximum 400 de lei pe luna. In aceste conditii, mare parte dintre cei care intentionau sa ocupe o catedra in invatamantul preuniversitar se gandesc deja sa renunte.
Batalie pentru un salariu de mizerie
Odata cu aplicarea reducerilor salariale cu 25 la suta, de la 15 septembrie 2010, angajatii din invatamant care nu sunt titulari pe post vor avea urmatoarele lefuri: un profesor debutant, fara definitivat, va incasa 667 de lei pe luna. O educatoare fara definitivat va incasa un salariu de doar 627 de lei. Situatia este, insa, si mai grava pentru cadrele didactice care predau la scoli de la tara. In cele mai multe situatii, primariile nu mai acorda bani pentru naveta, din lipsa fondurilor, cadrele didactice vor fi nevoite sa-si achite din propriile buzunare sume importante de bani pentru transport. Doar pentru o distanta de 10 kilometri, un profesor este nevoit sa plateasca intre 150 si 200 de lei pe luna. In fata acestor realitati, un profesor debutant va ramane cu un venit de maximum 400 de lei, in situatia in care valoarea minima pe care o primeste, prin indemnizatie, un somer, este de 450 lei.