490 de conducători auto au fost depistaţi de către poliţiştii rutieri conducând pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice în urma unei acţiuni desfăşurate timp de două zile la nivel naţional. 132 de persoane s-au ales cu dosar penal pentru alcool la volan.
Direcţia Rutieră din I.G.P.R. a coordonat la sfarsitul saptamanii trecute, la nivel naţional, acţiuni pentru combaterea conducerii autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice. Acţiunile au urmărit reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora produse pe fondul acestei cauze, precum şi conştientizarea opiniei publice asupra efectelor negative ale încălcării prevederilor legale în vigoare. Pe parcursul acţiunilor au fost angrenaţi 3.050 de poliţişti, cu 1.842 de autovehicule.
Au fost testaţi peste 25.000 de conducători auto, 490 dintre aceştea fiind depistaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. În 132 de cazuri, poliţiştii au întocmit dosare penale, alţi 358 de şoferi fiind sancţionaţi contravenţional. Nu vă urcaţi sub nici o formă la volan, daca aţi consumat băuturi alcoolice!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie! Poliţiştii recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte normele de circulaţie, indiferent de calitatea avută –conducător auto, pieton, biciclist etc. Comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic! (D.M.)