Aud ca un deputat PDL a lansat o initiativa legislativa prin care propune coborarea limitei dreptului de a vota de la 18 la 16 ani. Initiativa nu este inca inregistrata si nu apare pe site-ul Camerei Deputatilor, deci nu pot sa stiu care sunt argumentele. Probabil, bla-bla-urile obisnuite: democratia participativa, implicarea sociala a tinerei generatii, cresterea responsabilitatii acesteia fata de societate si invers etc. Personal, nu cred in oportunitatea unei asemenea initiative, si vorbesc in cunostinta de cauza pentru ca in 2008 am fost raportor al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pe tema „Promovarea participarii copiilor la luarea deciziilor care ii intereseaza”. Unul dintre capitolele raportului se referea si la participarea acestora la viata politica. Conventia privind drepturile copilului recomanda coborarea varstei minime pentru exercitarea dreptului de a vota la 18 ani si la 21 sau chiar 25 ani pentru a fi ales. Asta deoarece exista numeroase state in lume care permit exercitarea dreptului de a alege numai cetatenilor de peste 21 ani. Austria este singura tara membra a Consiliului Europei in care copiii (adica persoane sub 18 ani) pot vota in anumite conditii, si, pentru ca imi place sa fiu riguroasa, mentionez ca la data intocmirii raportului se desfasurau campanii ale tinerilor si in alte tari, precum Norvegia, acolo unde asa cum afirma mediatorul national pentru copii, Reidar Hjermann, „sistemul scolar ne pregateste sa participam activ la viata sociala”.
Da, dar asta se intampla in Norvegia. In Romania regimului Basescu-Boc copiii sunt categoria sociala in care gradul de saracie este alarmant, este categoria sociala total ignorata de guvernanti: nu exista politici de sustinere a familiei, de incurajare a instructiei, educatia este Cenusareasa bugetului national, alocatiile sunt ridicole. Se apropie deschiderea anului scolar: stiati ca in Franta fiecare scolar primeste circa 250 euro pentru a-si procura cele necesare scolii, iar cei de la gimnazii primesc chiar 350 euro? Stie statul roman actual, cel care vrea voturile copiilor, cat costa un trusou de scolar in 2010? Si daca stie, face ceva pentru ca scolarii sa aiba ce le trebuie pentru a merge cu drag la scoala? In Franta familiile cu copii beneficiaza de subventii, de facilitati (permis de transport pe calea ferata, de pilda), ca sa nu mai mentionez facilitatile pentru chirii, taxe, burse etc, toate indreptate de un stat responsabil fata de copiii sai. In Romania statul actual se multumeste sa incurajeze, prin vocea presedintelui sau, pe parintii copiilor sa plece din tara, arogandu-si, parca, meritul de a fi deschis granitele Romaniei, fara sa se preocupe de copiii ramasi sa cresca singuri. Si mai viseaza statul actual sa impoziteze bursele, alocatiile, sa reduca si mai mult veniturile parintilor, sa inchida cat mai multe scoli. Adevarul crud (pentru PDL) este ca acest partid nu mai are votanti: pensionarii s-au lamurit, cei activi sunt revoltati si hotarati sa voteze pe altii, pana si manelistii il injura ca la usa cortului pentru ca i-a transformat in autori si le cere taxe. De aceea, in disperare dupa voturi, se face apel la copii.
PS: raportul de care v-am pomenit nu a recomandat ca minorii sa voteze, considerandu-se ca 18 ani este varsta potrivita pentru a-ti exercita cu maturitate si responsabilitate dreptul de vot.
Minodora Cliveti
la rominica tineretul e prea putin interesat de politica virsta medie trebuie pentru exercitarea votullui trebuie sa fiie la -25-ani atuncii incepe sa vada lipsa locurilor de munca dupa pregatire salariul mic lipsa locuintelor ctc in fine atunci se dau cu capul de grinda de sus si vede ca doare