Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că ministerul intenţionează să introducă ca noutate în metodologia de desfăşurare a examenelor naţionale posibilitatea ca la probe să asiste şi observatori.
Oana Badea a spus că din punct de vedere organizatoric Ministerul Educaţiei a produs câteva „surprize” în metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale.
Badea a spus că în cazul elevilor de clasa a XII-a, care susţin bacalaureatul, vor fi modificări în structura anului şcolar astfel încât aceştia vor termina cursurile mai repede decât restul elevilor, pe 27 mai, iar probele de competenţe nu vor mai fi susţinute în timpul anului.
„Va fi totul mult mai lejer din acest punct de vedere, probele de competenţe nu se mai dau în timpul anului şcolar, cum era începând din februarie acest an, ci ele sunt într-un calup, aşezate înainte de probele scrise. A fost şi un semnal constant, pe care l-am primit de la cadrele didactice, legat de capacitatea de a ţine şi cursuri în acea şcoală, de a desfăşura şi probe, de a fi totuşi eficient în zona actului didactic. Am rezonat la acest lucru”, a spus Badea.
Secretarul de stat a adăugat că o altă noutate este prezenţa observatorilor la examenele naţionale respectiv bacalaureat şi evaluarea naţională.
„O altă noutate a metodologiei la care am fost adepţii transparenţei totale este prezenţa observatorilor la examenele naţionale, atât la bacalaureat, cât şi la evaluarea naţională, respectiv în calendarul nostru există o perioadă de timp în care reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi, ai ONG-urilor, ai tuturor structurilor societăţii civile din domeniu pot să opteze în a fi prezenţi în centrele de examen, vor primi autorizarea de acces, şi iată vor vedea la faţa locului ce se întâmplă într-o zi de bacalaureat în orice liceu din această ţară”, a spus Oana Badea.
La Alba Iulia se desfăşoară, sâmbătă şi duminică, consfătuirea naţională a inspectorilor şcolari generali din întreaga ţară.
La întâlnire participă, pe lângă şefii inspectoratelor şcolare, şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, printre care secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar Oana Badea, directorul general în cadrul MECTS, Liliana Preoteasa.
La întâlnirea de la Alba Iulia este aşteptat să participe la o parte din discuţii şi dezbateri şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Iniţiativele ministerului, care cred că vor fi aplicate, sunt lăudabile şi vin să recunoască pe de o parte rolul important al asociaţiilor de părinţi din şcoli iar pe de altă parte să producă o „mică” dar importantă „fisură” în carapacea cu care se protejază învăţământul în ceea ce preiveşte activitatea acestuia la nivelul scolilor şi cred că va scoate la lumină „mafia din şcoli”.
Cum noua lege si metodologie include in Consiliile de Administratie ale scolilor o treime parinti, o treime reprezentanti ai comunitatii locale si o treime cadre didactice , propun ca, in fiecare sala de clasa, sa fie la supravegheat tot la fel . Atunci nimeni nu va mai putea sa acuze cadrele didactice de mafiotism si coruptie, La fel sa fie si la centrele de corectare. In sala se clasa, sa existe supervizori care sa vada ce se intampla si sa rapunda pentru ceea ce se face acolo!
Să fie prezenţi observatori şi în sălile de operaţii, şi la şedinţele de partid, când se decid şefii instituţiilor , şi la şedinţele Prefecturii, ale primăriilor, şi la examenele ptr.medici, avocaţi etc.şi vom scoate astfel o roată din căruţa cruzei.