Peste o saptamana incepe scoala! S-a schimbat ceva fata de anii trecuti? Mai nimic, din contra, mergem din rau in mai rau!! Din analiza efectuata de Collegiiul Prefectural a rezultat ca 257 de unitati scolare nu au auto-rizatie sanitara de functionare, n-au sosit rechizitele, iar manualele vor fi asigurate numai pentru elevi ii diin cllasa I. Peste 700 de posturi erau inca libere! Din celle 62 de scoli inchise in 2010, in cinci au fost investite aproape opt miliarde lei vechi!
Colegiul Prefectural a analizat intr-o sedinta pregatirea anului scolar 2010 – 2011, care bate la usa. Nicu Harasemciuc, inspector scolar adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, a prezentat raportul privind stadiul pregatirilor in care se afla unitatile scolare care vor primi elevii. A rezultat ca nu stam deloc pe roze iar problemele sunt cu duimul. In urma reorganizarii, in judetul Bacau sunt 200 de unitati scolare, din 268. Atatea au mai ramas, pentru ca 62 de scoli au fost inchise, din care patru cu clase V-VIII, 15 gradinite si 43 cu clasele I – IV, deoarece nu s-au mai incadrat in norma minima de elevi, 200. „Cele mai multe scoli desfiintate sunt cele in care numarul de elevi a fost de sub zece copii intr-o clasa”, a mentionat adjunctul ISJ.
Ramanem si fara cadre didactice, nu numai fara elevi!
Cat priveste miscarea personalului didactic, vestile par triste. In urma reducerilor salariale, cadrele didactice nu se mai inghesuie la catedra, astfel incat multe posturi au ramas neacoperite, mai ales cele din mediul rural, unde un profesor ar trebui sa faca naveta zilnic pentru sase milioane de lei, din care trebuie sa achite si transportul. Sunt 8.200 de posturi din care peste 2.000 sunt pentru suplinitori. „Pana acum, miscarea cadrelor diactice se incheia pe 11 septembrie si de aceea nu era timp sa se intocmeasca orarele. Acum, pe 30 august, se incheie acest fenomen. Avem 744 de posturi vacante”, a spus Nicu Haramseciuc.
Scoli in care clopotelul suna… politic! „Unele scoli sunt pregatite, altele
vor fi gata pana la 1 septembrie. Avem insa si patru scoli unde nu credem ca anul scolar va putea incepe pe 15 septembrie. Scoala Caraclau este in reparatii capitale, iar termenul de finalizare este incert, pentru ca in acest an nu exista finantare. La scoala din Bogdanesti speram sa se termine lucrarile pana la 15 septembrie. La Ciughes, in Palanca, elevii nu pot ajunge din cauza podului rupt la inundatii, iar scoala din Palanca are acoperisul afectat de ploi in proportie de 38 la suta”, explica Nicu Harasemciuc. Numai ca, informatiile nu sunt de actualitate. Sau poate ca nici n-au fost. Ambii primari, si cel de la Bogdanesti, Nicolae Andrusca, si cel de la Palanca, Adrian Palistan, s-au aratat total nemultumiti fata de afirmatiile adjunctului ISJ. „De unde o fi luat aceste informatii nu stim, cert e ca in comuna Bogdanesti scoala va incepe la termenul fixat”, a declarat Nicolae Andrusca, primarul comunei Bogdanesti. „Din surse proprii, pentru ca n-am primit nici un ban de la Guvern pentru infrastructura, ca doar primarul e de la PSD, am rezolvat toate problemele. Am facut un pod nou spre Ciughes, am reparat acoperisul scolii la Palanca, asa ca sa nu mai fie ingrijorat d-l inspector adjunct, la Palanca va suna clopotelul din prima zi”, a tinut sa precizeze primarul comunei Palanca, Adrian Palistan. Si la Caraclau va incepe scoala, „in conditiile existente”. Invatamantul, superpolitizat Prntr-o hotarare privind „alocarea unei sume de din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernuluiu, prevazut in bugetul de stat pe anul 2010, pentru autoritatile administratieu publice locale, „se aproba suplimentarea sumeloir defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2010 cu suma de 51.500 mii lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului…pentru finantarea unor cheltuieli de refacere a infrastructurii locale a carei capacitate functionala a fost afectata de fenomenele hidrometeorologice”. Si culmea, ca un facut, printre cele 22 de comune din judetul Bacau care beneficiaza de aceasta hotarare de Guvern, nu se gaseste niciuna in care primarul este de la PSD! „De unde sa luam bani pentru refacerea scolior? Primim doar sfaturi, noi cei care suntem primari PSD, iar colegii nostrii de la PDL, bani!”, spun la unison cei trei primari ai comunelor mentionate printre cele in care „risca sa nu inceapa scoala”.
Una pe hartie, alta in realitate
„In majoritatea scolilor, in momentul de fata se desfasoara actiuni de igienizare, reparatii curente sau chiar capitale. Doar 80 la suta dintre scoli au finalizat acest proces”, spune Florin Lazar, noul inspector scolar general ISJ Bacau. Daca la orase lucrurile stau destul de bine, nu acelasi lucru se poate spune despre unitatile de invatamant din mediul rural. Asa dupa cum am spus, la Caraclau- Barsanesti, reparatiile capitale nu vor fi finalizate pana pe 15 septembrie, pentru ca nu sunt bani. Potrivit afirmatiilor inspectorului general, la scolile 3 Berzunti, Poiana Negri, Racova si 1 Sarata, „nici nu s-a inceput procesul de igienizare”. Cu totul alta este insa in realitate. La scola 3 Berzunti s-a facut igienizarea, conform spuselor delor din Primarie, cat despre Poiana Negri, „am fost citati din eroare, fiind vorba despre Poieni Negri –Rosiori”, dupa cum spune primarul Iulia Riglea.
Si totusi… dezastru!
Daca ar fi sa ne luam dupa ceea ce au declarat primarii la intalnirea cu Prefectul, in scolile din mediul rural e cam dezastru. La Ardeoani, Victor Diaconu spus ca a inceput demolarea unei scoli vechi, dar nu a terminat investitia la cea noua. In comuna Colonesti, conform declaratiei primarului Valentin Marzac, scoala din satul Calini nu mai este sigura pentru elevi. Tot la fel de nemultumit s-a declarat si primarul comunei Solont, Spiridon Adam, care a spus ca scoliile vechi pe care le are in subordine sunt neizolate termic si consuma foarte mult combustibil iarna. Mariana Podaru, primarul comunei Corbasca a spus ca doua scoli, din Bacioi si Scarisoara, au nevoie urgenta de reparatii. In Bacioi invata 400 de elevi in frig iarna, intr-o scoala construita in 1978.
Autorizatii sanitare? Lipsa la apel!
Grav este ca nici in ceea ce priveste existenta autorizatiilor sanitare lucrurile nu stau prea bne. Multi directori de scoli nu au depus documentatia necesara la Directia de Sanatate Publica. In foarte multe scoli sunt probleme legate de neasigurarea apei potabile, grupuri sanitare necorespunzatoare, lipsa unor circuite functionale la blocurile alimentare, spatii improprii desfasurarii activitatilor scolare. Cel putin acest lucru a reiesit din declaratia doctorului Marin Bustuc, de la Directia de Sanatate Publica Bacau, care a tinut sa precizeze ca „din 962 de scoli, 247 nu au autorizatie sanitara, pentru ca nu au fost solicitate! 115 unitati de invatamant nu au depus documentatia”.
Unde au fost ingropati banii publici?
Poate nu va vine sa credeti, dar in ultimii trei ani, pentru construirea sau renovarea a cinci unitati de invtatmant din judetul Bacau au fost alocate aproape noua miliarde de lei vechi, din fonduri locale sau de la bugetul de stat! Ei bine, toate cele cinci au fost inchise in acest an scolar, din lipsa de elevi! Sa nu sa se fi facut nici un studiu asupra perspectivei populatiei scolare? Daca da, atunci inseamna ca banii afu fost aruncati pe apa sambetei! Un lucru este clar, primariile au contractat lucrarile desi existau mai putin de 20 de elevi. Cladirile acestor unitati de invatamant vor intra in conservare din acest an scolar, iar elevii vor trebui sa faca naveta in vecini. Si de aici incepe ping-pong-ul cu raspunderea! Conducerea ISJ Bacau spune ca vinovati pentru irosirea banilor sut cei de la primarii, pentru ca ei au contractat lucrarile, in timp ce primarii se spala pe maini precum Pilat din Pont! In 2010 vor fi inchise 62 de unitati de invatamant in judet. Printre ele, si scoli in care s-au investit bani degeaba. Scoala cu clasele I – IV Taula, din comuna Oncesti, in valoare de aproape 783.925 de lei noi, inaugurata in decembrie 2009! „ISJ a decis adcest lucru!”, spune primarul din Oncesti. Scoala cu clasele I – IV Boanta, din comuna Filipesti, a fost desfiintata in acest an, dar are are din 2009, un grup sanitar in valoare de 15 mii de lei, folosit doar de un singur cadru didactic si sapte elevi! La renovareascolii cu clasele I – VIII nr. 2, din Valea Seaca, s-au investit in 2009, 60 de mii de lei, dar scoala a fost inschisa. Intalnim situatii similare si in Tg Ocna, la scolile cu clasele I – VIII nr. 4 si nr. 5, in care s-au bagat in 2009 si 2010, 23 de mii de lei.
Dan MINDIRIGIU