Eveniment cultural international la Bacau:

Expozitie Filatelica Nationala de Maximafilie cu participare internationala !

Societatea Romana de Maximafilie ”Dr.Valeriu Neaga”, cu sediul in Bacau, in parteneriat cu Asociatia Filatelica Franta – Romania, va organiza in perioada 12 – 17 septembrie 2010 Expozitia filatelica nationala de maximafilie cu participare internationala „Arta si Religie”. Expozitia va avea loc in doua locatii-simbol pentru tematica „Arta si Religie”, respectiv Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau – pentru Arta si Catedrala romano-catolica „Sfintii Apostoli Petru si Paul” din Bacau, fiind pentru prima data in Romania cand o expozitie filatelica internationala de asemenea anvergura este gazduita de o catedrala. Presedintele Comitetului de organizare, generalul de brigada (r) Vasile Doros, ne-a informat ca vor fi expuse 48 de colectii de maximafilie (o spectaculoasa ramura a filateliei), care ilustreaza, prin mijloace specifice, tematica arta si religie, in orice forma specifica de expresie: pictura, sculptura, arhitectura, muzica, literatura, etc. Vor putea fi vizionate colectii de prestigiu national si international din Romania, dar si 22 colectii prestigioase din Franta, Italia, Luxemburg, Cipru, Canada, Germania, Elvetia, Kuweit si Republica Modova. Va fi lansata cu acest prilej ilustrata maxima „George Enescu, geniu al muzicii universale” (exponatul „de suflet” al generalului Vasile Doros – n.n.), realizata la comemorarea a 55 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui muzician roman. De asemenea, doua stampile speciale vor fi puse la dispozitia publicului. Expozitia este onorata de prezenta domnului Jean Pierre-Mangin, presedintele Academiei Mondiale de Filatelie, a unor reprezentanti ai Federatiei Filatelice Romane (FFR),  a unor personalitati ale maximafiliei din Romania. Iata si programul expozitiei: Duminica, 12 septembrie 2010: ora 09.50 – Deschiderea expozitiei, sectiunea religie, la Catedrala Romano – Catolica “Sfintii Petru si Paul” din Bacau; ora 11.30 – Vernisajul expozitiei, sectiunea arta, la Complexul Muzeal “ Iulian Antonescu”, unde, la ora 12.30, va fi organizata si conferinta de presa. De duminica pana vineri, 17 septembrie, ora 16.00, expozitia va ramane deschisa in cele doua locatii, intre orele 9.00 – 17.00.

„Suntem mandri ca am reusit sa organizam o asemenea expozitie !”

– interviu cu general de brigada (r) Vasile Doros, membru fondator al Academiei Mondiale de Filatelie, membru al Biroului Comisiei de Maximafilie a Federatiei Internationale de Filatelie, presedinte fondator al Societatii Romane de Maximafilie ”Dr.Valeriu Neaga” si presedintele Comitetului de organizare al expozitiei.

– Domnule general, cand a incoltit ideea organizarii acestei expozitii de asemenea navergura ?

– In 2008, imediat dupa „Expomax 600”, pe care am organizat-o la Arena-Mall si la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”. Am fost atunci foarte apreciati de personalitatile prezente aici, la Bacau, printre care Jean – Pierre Mangin, presedintele Academiei Mondiale de Filatelie, Joseph Wolff – presedintele Federatiei Internationale ee Filatelie-FIP, Nicos Rangos – pe atunci presedintele Comisiei FIP de Maximafilie, Anny Boyard – secretara Comisiei FIP de Maximafilie, care au si devenit membri de onoare ai Societatii Romane de Maximafilie ”Dr.Valeriu Neaga”, alaturi de personalitati ale maximafiliei romanesti, cum sunt Antoaneta Scarlatescu din Bucuresti sau Petru Pitea, din Cluj. Cand am decis sa organizam o asemenea expozitie nu stiam ca vine criza si ca ne vom confrunta cu atatea probleme, dar, cu ajutorul unor sponsori si al unor oameni entuziasti, am ajuns la momentul deschiderii si suntem mandri ca am reusit sa organizam aici, la Bacau, o asemenea expozitie, cea mai mare expozitie de maximafilie cu participare internationala organizata in Romania postdecembrista. Ma ocup de maximafilie din 1972, de atunci am obtinut prestigioase distinctii nationale, weuropene si mondiale, printre care si numeroase medalii cu rang de argint si de aur, dar satisfactia pe care o incerc acum, in pragul deschiderii acestei expozitii, este una cu totul deosebita. Le multumesc pentru reusita tuturor colaboratorilor mei, indeosebi entuziastului filatelist ing. Mihai Ceuca, membru fondator si secretar-trezorier al Societatii Romane de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga”, pentru imnplicarea deplina si eficiena in realizarea acestei expozitii, multumesc si colectivului Sectiei de Arta a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” si Decanatului Romano-Catolic de Bacau si, bineinteles, Federatiei Filatelice Romane.

– Au fost multi „pasii organizatorici” care a trebuit sa fie facuti ?

– Dumnezeule, nici nu mai vreau sa-mi aduc aminte! A trebuit sa elaboram regulamentul expozitiei si sa-l expediem tuturor participantilor potentiali din Europa si din Canada, sa trimitem invitatiile in tara si in strainatate, sa parcurgem un volum imens de corespondenta, sa stabilim cadrul organizaqtoric, staff-ul si membrii juriului, sa obsinem toate acreditarile necesare, pentru comitetul de onoare si pentru parteneriat, sa sensibilizam partenerii, sponsorii, institutiile publice si agentii economici, etc.etc. Dar am reusit, in parteneriat cu Asociatia Filatelica Franta – Romania si cu Societatea Romana de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga”, sub patronajul Academiei Mondiale de Filatelie.

– O ultima intrebare, pentru cititorii nostri: de ce Societatea Romana de Maximafilie cu sediul in Bacau poarta numele Dr. Valeriu Neaga ?

– Valeriu Neaga a infiintat in 1957 prima grupa de maximafilie din Romania si a activat in Bacau, ca maximafilist, timp de 15 ani, ajungand si presedinte al Comisiei de Maximafilie a Federatiei Internationale de Maximafilie.

A consemnat Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. sa traiti generale si succes in acest hobby!

Adauga un comentariu

*