Oameni de afaceri ruinati de fotbal

Patronul formatiei Unirea Urziceni, Dumitru Bucsaru, se inscrie pe o lunga lista de investitori care au dezvoltat relatii tumultoase cu fotbalul si care au decis, mai devreme sau mai tarziu, sa se retraga din fenomen, scrie Bursa. Atipic, Bucsaru nu a urmat traiectoria celorlalti patroni de echipe de fotbal. In prima faza, ei au incercat din rasputeri sa-si faca imagine, aparand extrem de des in mass-media, dar in momentul in care au tras linia si au facut toate socotelile au decis sa plece. Bucsaru a castigat destul de bine din fotbal, peste 10 milioane de euro, numai din Liga Campionilor, dar alte afaceri si actuala criza l-au determinat sa faca pasul inapoi in ceea ce priveste fotbalul. Chiar daca au fost animati de intentii bune, Gheorghe Florea (Rocar), Eugen Hutu (Foresta), Nicolae Puiu (FC Onesti), Dumitru Sechelariu (FCM Bacau), Heinrich Schorsch (FC Baia Mare), Dinel Staicu (U. Craiova), Emanoil Savin (Apulum), Nicolae Boghici (Otelul), Nicolae Bara (UTA), Vladimir Cohn, Vasile Turcu (Dinamo) au renuntat la fotbal dupa ce au constatat ca nu este o afacere care sa-i umple de bani.

Nicolae Puiu a reusit sa promoveze pe prima scena cu FC Onesti, parand a fi un potent om de afaceri. Dupa cativa ani tumultuosi, in care fotbalul si politica l-au stors de bani, Puiu a decis sa se retraga, averea sa diminuandu-se serios, fiind de cateva ori in pragul falimentului. In acest moment traieste retras in casa lui din Onesti, avand venituri extrem de modeste si nicio afacere in plan.

Eugen Hutu a avut o traiectorie asemanatoare cu Foresta Falticeni, echipa pe care patronat-o mai multi ani. Spre deosebire de Puiu, afaceristul din nordul tarii fiind ceva mai longeviv in fotbal. O disputa cu primaria Suceava, legata de mai multe spatii comerciale, l-au scos pe Hutu de pe orbita fotbalului. Directia Generala a Finantelor Publice Suceava a obtinut atragerea raspunderii materiale a lui Eugen Hutu, pe care instantele de judecata l-au obligat la plata a 29,7 miliarde de lei vechi. In acest moment, fostul boss al echipei de fotbal Foresta Suceava nu are niciun bun personal si traieste la limita saraciei.Niciuna din firmele cu care s-a lansat in afaceri nu mai este activa.

Gheorghe Florea a incercat ceva cu Rocar Bucuresti si Fulgerul Bragadiru, dar, scarbit de atacurile la care a fost supus, s-a retras rapid, vanzand echipa lui Anton Dobos, care, la randul lui, i-a plasat-o lui Marian Iancu sub titulatura de Poli Timisoara. Florea s-a decis sa-si vada exclusiv de afaceri si ascensiunea in cadrul masoneriei. Nici acestea nu au evoluat asa cum si-ar fi dorit, in urma cu un an fiind cercetat penal pentru ca a emis numeroase cecuri si bilete la ordin fara acoperire.

Meteorici ca investitori pe prima scena au fost Emanoil Savin, primar in Busteni, care a investit la Apulum Alba Iulia, si Nicolai Boghici, un investitor de avarie la Otelul Galati. Dupa ce a castigat alegerile in Busteni, ca membru al Partidului Conservator, Savin a trecut rapid, dupa doar doi ani, la Partidul Democrat Liberal. Edilul din Busteni a renuntat sa mai investeasca la formatia din Alba Iulia, care oricum se impotmolise in mocirla fotbalului nostru. Afaceristul galatean, Neculai Boghici, a facut valva cu niste afaceri controversate, legate de returnari de TVA, dupa care a iesit complet din scena publica.

Fostul deputat Nicolae Bara a incercat sa readuca pe UT Arad la gloria de altadata, dar a esuat lamentabil, renuntand la echipa dupa mai multe contre cu investitorii locali. Afaceristul nu a avut mana buna in materie de sport, dar nici in presa sportiva, caci a deschis si dupa doar doi ani a inchis cotidianul „Sport Total”. Inaintea startului actualului sezon din Liga a 2-a, UTA are datorii de aproximativ 3,5 milioane de euro.

Teoretic, Vasile Turcu este in continuare actionar la Dinamo, dar practic nu a mai investit niciun euro de mult timp. Extrem de activ in aparitiile publice, Turcu a reusit sa starneasca numeroase scandaluri in interiorul clubului Dinamo. Cum constructiile nu au mai mers ca inainte, Vasile Turcu a decis ca este cazul sa-si dramuiasca mai bine banii. Dar si aparitiile sale sunt tot mai rare in mass-media.

Problemele financiare cu care se confrunta acum cluburile noastre de fotbal, multe dintre ele cu datorii imense catre stat, vor completa cat de curand lista celor care au capotat subit in competitia pentru imagine pe spinarea fotbalului.

Adauga un comentariu

*