Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluţie care cere Franţei şi altor state ale Uniunii Europene să „suspende imediat” expulzările romilor, care au generat controverse în ultimele săptămâni. Această rezoluţie, care a fost prezentată de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, a obţinut 337 de voturi „pentru” şi 245 „împotrivă”. O altă rezoluţie, prezentată de dreapta, prin intermediul Partidului Popular European (n.r. din care face parte PD-L şi UDMR), care nu condamnă politica franceză faţă de romi, a fost respinsă de Legislativ.
Textul adoptat critică, de asemenea, recenta reuniune asupra imigraţiei şi liberei circulaţii, organizată la Paris, la iniţiativa guvernului francez. Rezoluţia insistă asupra faptului că aceste subiecte ţin, potrivit textului, „de competenţa UE”. „Această atitudine a fost însoţită de un val de stigmatizare a romilor şi de o denigrare a ţiganilor în discursurile politice”, arată textul. „Dreptul tuturor cetăţenilor Uniunii şi membrilor familiilor lor de a circula şi a sta, în mod liber, pe teritoriul Uniunii constituie un pilon al cetăţeniei Uniunii, aşa cum este aceasta definită de tratate”, subliniază rezoluţia.
Franţa susţine că toate acţiunile de desfiinţare a taberelor şi expulzările se desfăşoară în cadrul legilor Republicii şi reglementărilor europene. Comisia Europeană şi-a exprimat marţi aprobarea generală cu privire la garanţiile aduse de Franţa, în pofida faptului că intenţionează să supravegheze îndeaproape situaţia.
PE consideră colectarea datelor biometrice ilegală
Rezoluţia adoptată de Parlamentul European atrage atenţia că expulzările în masă şi colectarea datelor biometrice sunt ilegale, subliniind că sunt încălcate prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale. PE respinge „orice declaraţii care corelează minorităţile şi imigraţia cu infracţionalitatea şi care dau naştere unor stereotipuri discriminatorii”, exprimând îngrijorarea în legătură cu „retorica instigatoare şi vizibil discriminatorie” care a caracterizat discursurile politice în perioada în care au avut loc repatrierile romilor. În rezoluţie eurodeputaţii îndeamnă factorii politici să renunţe la „retorica instigatoare”, criticând pasivitatea Consiliului UE şi Comisiei Europene. Potrivit rezoluţiei, situaţia romilor din Europa nu trebuie să afecteze viitoarea aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen
Băsescu: A fost o greşeală schimbarea denumirii de ţigan cu cea de rom
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut că a fost o greşeală schimbarea denumirii de „ţigan” cu cea de „rom”. „În momentul de faţă, la mulţi dintre cetăţenii europeni este o confuzie, dacă romi înseamnă românii, toţi 22 de milioane, sau e vorba de o etnie”, a declarat Traian Băsescu, la postul public de radio. Seful statului a spus că România are nevoie de sprijinul politicienilor europeni pentru a rezolva problema ţiganilor nomazi, care în acest moment nu pot fi stabilizaţi şi integraţi. Traian Băsescu a subliniat că responsabilitatea aparţine mai ales cetăţenilor şi nu guvernelor. În acest sens, el a apreciat că statul trebuie să creeze condiţii, astfel încât şi copiii din familiile de ţigani nomazi să poată învăţa.