Val de concedieri şi în 2011

Guvernul îşi menţine angajamentul să concedieze 74.000 de bugetari până la sfârşitul anului, după ce a disponibilizat deja 27.000 de salariaţi, să renunţe la minimum 15.000 de angajaţi în 2011, să menţină îngheţate pensiile şi să elimine al 13-lea salariu, primele de vacanţă şi subvenţiile de încălzire.

Angajamentele de concediere a angajaţilor, de îngheţare a pensiilor şi de eliminare a bonusurilor salariale şi a subvenţiilor de încălzire sunt incluse în varianta finală a scrisorii către FMI, aprobată de guvern. „În pofida condiţiilor economice nefavorabile, am atins per total ţinta de deficit bugetar stabilită pentru jumătatea acestui an, în principal datorită controlului strict al cheltuielilor şi reducerii personalului cu circa 27.000. Eforturile noastre de ajustare fiscală din restul anului 2010 vor fi susţinute de pachetul de ajustări adoptat recent (reprezentând 4,6% din PIB pe baze anuale)”, se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat de România cu FMI. Pachetul de ajustări cuprinde majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a majorităţii beneficiilor sociale, dar şi continuarea disponibilizărilor, prin concedierea a 74.000 de angajaţi. „Dat fiind că vor exista noi concedieri de cel puţin 15.000 de bugetari până la finele anului 2011, măsurile vor lăsa loc pentru a acorda o majorare modestă a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, în condiţiile îndeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 de miliarde de lei (incluzând toate formele de compensaţii, dar excluzând contribuţiile de asigurări sociale pentru militari)”, se menţionează în document. Scrisoarea către FMI relevă totodată că guvernul va menţine îngheţate pensiile şi în 2011 şi va elimina al 13-lea salariu, primele de vacanţă şi subvenţiile la încălzire.

Băsescu vrea să împrumute mai mulţi bani

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la RRA că, în 2011, România are nevoie de mai mult de 5,7 miliarde de euro, deficitul convenit cu FMI, afirmând că ar fi rezonabil să obţină credite pe termen mediu sau lung, eventual de la UE. „Pentru ce am făcut în 2007-2008 şi efectul că am ajuns într-o situaţie foarte grea în 2009, România şi-a pierdut credibilitatea în ochii finanţelor internaţionale şi atunci soluţia este să rămânem în acord cu Fondul ca un garant alături de guvern că se va face un program care va aduce echilibru în finanţele publice ale României”, a susţinut şeful statului. El a propus „românilor şi clasei politice” ca din banii pe care România îi va împrumuta anul viitor un sfert să fie pentru investiţii. Întrebat de unde va împrumuta România bani în 2011, el a indicat FMI, UE sau piaţa liberă. Şeful statului a menţionat că deficitul deja convenit cu FMI pentru anul viitor este de 4,4% din PIB, adică 5,7 miliarde de euro, şi a precizat că „deficitul pe care ni-l permitem este exact valoarea datoriilor” pe diferite fonduri, precum cele de pensii, şomaj şi arierate. „Am avut o discuţie cu miniştrii şi i-am rugat să găsească soluţii ca, din acest deficit, măcar 1,5 miliarde să fie pentru investiţii. Să sperăm că vor găsi formule”, a spus Băsescu.

Adauga un comentariu

*