In anul scolar 2009 – 2010, Politia Romana a desfasurat actiuni cu asociatiile parintilor elevilor si conducerea unitatilor de invatamant, pentru eficientizarea masurilor necesare asigurarii bunei desfasurari a procesului instructiv-educativ. Au fost organizate intalniri cu profesori, parinti si specialisti.
„Migrantii romani, intre departarea de casa si beneficiul economic” este un proiect comun realizat intre politie, scoala si parinti, cu scopul de a creste gradul de constientizare in randul adultilor asupra problemelor pe care le intampina copiii ramasi singuri acasa. Proiectul de prevenire a delincventei juvenile „Fii adolescent fara sa fii victima sau delincvent” a luat nastere in vederea prevenirii delicventei juvenile in randul minorilor, iar „Abandonati pe termen limitat”, pentru prevenirea si combaterea victimizarii in randul copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Un alt proiect, „Misiune posibila – sanse egale in alegerea carierei”, a avut ca scop principal promovarea sanselor egale pentru tinerii apartinand minoritatilor etnice.
La intalnirile ce au avut loc pe parcursul anului scolar trecut, intre politisti si elevi, au participat peste 100.000 de tineri, fiind dezbatuta impreuna problema violentei in scoli. Politistii au purtat discutii cu elevii privind principalele problemele cu care acestia se confrunta, subliniindu-le efectele negative ale unei conduite violente. Intalnirile au fost interactive, elevii raspunzand provocarilor lansate de politisti pe teme legate de delincventa juvenila, atititudini si masuri de prevenire a victimizarii minorilor, a absenteismului scolar, consumului de droguri si alcool si a accidentelor rutiere. Pe langa acestea, din initiativa Politiei au fost initiate peste 90 de concursuri, cum ar fi „Politistul prietenul meu”, concurs de eseuri „Fara violenta”, „O adolescenta fericita”, competitii sportive, concurs de realizare materiale preventive „Spune NU violentei, sau concursuri de educatie rutiera. Subiectul delincventei juvenile este larg dezbatut, fiind etichetat sub diverse denumiri, copii cu tulburari de comportament (termen medical), tineri neadaptati (termen sociologic), „copii – problema” (termen psiho-pedagogic), minori delincventi (termen juridic) etc.
Atentie deosebita acordata traficului rutier
Pe linie de politie rutiera, in anul scolar 2009/2010, au fost desfasurate activitati de educare si prevenire a accidentelor de circulatie in randul scolarilor si prescolarilor. Cu ocazia deschiderii anului de invatamant, au fost reactivate cele 116 patrule scolare de circulatie de la nivelul judetelor, acestea actionand la trecerile de pietoni din jurul scolilor, sub indrumarea si supravegeherea politistului rutier si a unui profesor desemnat. A fost elaborat „Regulamentul patrulelor scolare si al caravanelor scolare”, precum si „Regulamentul caravanelor scolare instituite la nivelul mediului rural”, unde nu sunt amenajate trotuare pentru deplasarea pietonilor. Au fost editate peste 50.000 de flyere, orare scolare, pliante, cu mesaj preventiv, care au fost distribuite in scolile din tara, brosuri si carti cu tematica rutiera „Sa circulam corect”, „Invat sa circul corect”, iar specialistii Directiei Rutiere din IGPR, impreuna cu specialisti din cadrul M.E.C.T.S, au elaborat manualul de educatie rutiera „Viata in trafic, intre risc si siguranta” in format electronic, pentru elevi si profesori, ce a fost distribuit in toate scolile din tara.
A scazut numarul infractiunilor savarsite de elevi
Au fost sesizate cu 23,9 la suta mai putine infractiuni, numarul infractiunilor savarsite de catre elevi a scazut cu 33,12 la suta, iar numarul de elevi victime s-a redus cu 8,5 la suta. De asemenea, in urma analizarii locului producerii infractiunilor, a reiesit ca numarul infractiunilor sesizate in zona adiacenta scolilor cunoaste o scadere de 36,6 la suta, iar numarul infractiunilor savarsite de catre elevi in afara unitatilor de invatamant a scazut cu 9,48 la suta. Numarul elevilor victime in afara unitatilor de invatamant a scazut cu 31,6 la suta. In ceea ce priveste faptele comise in incinta scolilor, au fost sesizate cu 8 la suta mai putine infractiuni, numarul celor comise de elevi inregistrand o scadere de 25,5 la suta, iar cazurile in care elevii au fost victime ale infractiunilor a crescut cu 13,8 la suta. Infractiunile de furt reprezinta jumatate din totalul faptelor inregistrate, 25 la suta sunt infractiuni de lovire sau alte violente sesizate, iar cele de talharie sunt de 3 la suta. In perioada 15 septembrie .2008 – 15 iunie 2009 s-au produs 1.562 accidente, soldate cu 145 morti, 938 raniti grav si 366 raniti usor. In perioada 15 septembrie 2009 – 15 iunie 2010 s-au produs 1.420 accidente (- 142), soldate cu 134 morti (-11), 832 raniti grav (-106) si 358 raniti usor (-8). Numarul infractiunilor sesizate in zona unitatilor de invatamant preuniversitar s-a redus in anul scolar 2009-2010, fata de perioada similara a anului trecut.
Recomandari pe adresa parintilor
Comunicati cu copilul dumneavoastra! Acesta trebuie inteles, iar personalitatea lui respectata. Fiti fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenta nu rezolva problemele ci, mai degraba, le amplifica. Verificati de cati bani de buzunar dispune copilul dumneavoastra si cum ii cheltuieste. Daca fiul sau fiica dumneavoastra vine acasa cu obiecte de valoare, verificati provenienta lor si nu acceptati raspunsuri facile. Sfatuiti-va copilul sa nu accepte invitatia de a se urca in masina unei persoane necunoscute. Educati copilul sa nu primeasca daruri de la persoane necunoscute si nici sa nu dea relatii despre programul dumneavoastra de lucru.
Interesati-va permanent de situatia scolara a copilului dumneavoastra. Incercati sa-i cunoasteti si sa va apropiati de prietenii copiilor dumneavoastra si de familiile lor. Asigurati in familie un climat afectiv, de buna intelegere. Distribuiti copiilor sarcini clare in desfasurarea vietii de familie, care sa le dezvolte simtul responsabilitatii si al utilitatii, fara a exagera insa. Atunci cand observati o schimbare negativa in comportamentul copilului dumneavoastra, motivati-l pentru rezolvarea in comun a problemei cu care se confrunta. Alegeti comunicarea, lipsa dialogului creeaza bariere greu de trecut in relatia copil-parinti. Cand situatia pare a scapa de sub control, adresati-va celor care va pot fi de ajutor, profesori, politie, organizatii neguvernamentale, asociatii de tineret, care va pot sfatui si sprijini in rezolvarea problemelor. Luati toate masurile de educare, crestere si supraveghere specifica fiecarei varste in parte, cu scopul de a nu va inregistra in categoria celor ce spun „copilul meu este in inchisoare“ sau „copilul meu este un infractor”!
Politia Romana recomanda tinerilor
Nu legati prietenii cu persoane care manifesta un comportament deviant. Fiti prudenti in relatiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute intamplator. Nu intrati in anturaje dubioase! Evitati frecventarea locurilor si mediilor unde se aduna persoane dubioase, se consuma alcool, droguri sau se practica jocuri de noroc. Nu primiti nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveti putine informatii. Daca aveti ocazia, combateti delincventa legata de droguri, demascand plasatorii.
Dan MINDIRIGIU