Curtea Constitutionala (CC) a amanat, miercuri, pentru 6 octombrie, solutionarea sesizarilor PNL si PSD privind neconstitutionalitatea Legii sistemului unitar de pensii publice.”Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit in sedinta in ziua de 29 septembrie 2010 pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarile referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de un numar de 55 de deputati apartinand grupului parlamentar al PNL, respectiv 33 de senatori din grupul parlamentar al Aliantei politice PSD+PC”, se arata in comunicatul de miercuri al Biroul de presa al Curtii. Sursa citata precizeaza ca, „avand in vedere cererea formulata de unii judecatori pentru o mai buna studiere a problemelor ce fac obiectul celor doua sesizari”, plenul Curtii Constitutionale a decis, in baza dispozitiilor art.58 alin.(3) din Legea 47/1992, intreruperea deliberarii si reluarea acesteia in data de 6 octombrie. PNL a depus, in 23 septembrie, la Curtea Constitutionala sesizarea privind Legea sistemului unitar de pensii publice, a anuntat viceliderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu. Social-democratii invoca, pe langa mai multe articole din Constitutie care ar fi incalcate de Legea privind sistemul unitar de pensii publice, si lipsa cvorumului la votul final dat pe actul normativ, aratand ca au fost astfel incalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare.
Gabriel Vlase, deputat : “Neexistand nicio pronuntare a CCR pe aceasta sesizare, nici nu avem ce comenta. Oricum, PSD respecta decizia Curtii Constitutionale. Important pentru PSD si pentru milioanele de pensionari pe care PSD ii apara este ca aceasta lege sa nu intre in vigoare.”
Catalin Mardare, senator: “Amanarea deciziei Curtii Constitutionale nu schimba cu nimic planurile PSD. PSD va initia procedurile de suspendare a presedintelui, daca acesta va promulga o lege adoptata prin frauda.. PSD spera ca CCR va tine cont si de problemele de fond pe care le are proiectul promovat de Guvern, dar si de incalcarea evidenta a procedurilor parlamentare care trebuie indeplinite, pentru aprobarea unei legi organice.