Au trecut, deja, doua saptamani de la inceperea scolii. Parintii platesc intr-un an scolar, in medie, aproape 1.500 de lei pentru un copil, in timp ce statul da aproximativ 970 de lei , cam 225 de euro, cea mai mica suma alocata de un stat din UE, conform unui studiu al Organizatiei „Salvati Copiii”.
Analiza „Invatamantul gratuit costa”, ce prezinta costurile ascunse ale invatamantului romanesc, a fost realizata cu ajutorul unui chestionar, pe un esantion de aproximativ 600 de parinti si 300 de cadre didactice, in perioada martie – iunie 2010. Rezultatele studiului arata ca, in 2006, Romania a alocat 1.500 de euro pentru un elev sau student, reprezentand costul anual global. In acel an, media europeana se situa la 5.700 de euro. In prezent, costul mediu alocat de parinti pentru scolarizarea unui copil este de 1.490 de lei, iar per familie este de aproape 2.000 de lei. In ceea ce priveste repartizarea pe rural si urban, persoanele care isi cresc copiii la oras platesc mai multi bani pentru acestia in timpul anului scolar, aproape 1.600 de lei.
Costurile ascunse ale educatiei din Romania
Cele mai multe costuri ascunse ale educatiei din Romania se duc pe meditatii, 1.348 de lei, transport intre casa si scoala, peste 700 de lei, si alimente consumate in timpul programului scolar, peste 600 de lei. Studiul arata ca fondul clasei si fondul scolii sunt printre cele mai mici costuri ascunse, reprezentand aproape 80 de lei impreuna. Aproape 30 la suta dintre parintii care au raspuns la chestionar au spus ca fondul scolii este o contributie obligatorie, in timp ce peste 60 la suta au spus ca nu. Totodata, numai aproape 15 la suta dintre parinti au spus ca primesc chitanta la achitarea fondului scolii si mai mult de jumatate au aratat ca nu sunt consultati cu privire la destinatia banilor. Spre deosebire de fondul scolii, cel al clasei este obligatoriu pentru peste 40 la suta din parinti, desi aproape 62 la suta au spus ca nu se intampla nimic daca nu platesc.
Rechizitele, o alta gaura in bugetul familiei!
Rechizitele pentru inceputul de an scolar scad din bugetul familiei intre 75 si 450 de lei. Ca la fiecare inceput de an, parintii trebuie sa aloce o anumita suma din bugetul familiei pentru ghiozdane, caiete, creioane, penare, acuarele, pensule, uniforme, care pot costa intre 75 de lei si peste 450 de lei, la care se adauga dictionare, carti, culegeri si, uneori, chiar manuale. Un pachet minimal de rechizite pentru invatamantul primar costa statul 25 de lei, un parinte plateste cel putin 75 de lei, adica, in cel mai fericit caz, de trei ori mai mult decat poate da bugetul, noroc ca piata de profil este bine echilibrata, astfel incat sa faca fata oricarei cereri.
Parintii s-au pregatit cum au putut pentru inceperea noului an scolar. Au trebuit sa aloce o anumita suma din bugetul familiei pentru a satisface necesarul de rechizite al elevilor.
In intampinarea familiilor al caror venit mediu net lunar, pe membru de familie, realizat in iulie, este de maximum 50 la suta din salariul de baza minim brut pe tara, Ministerul Educatiei a emis un ordin care prevedea acordarea unor pachete cu rechizite scolare in valoare de cate 25 de lei pentru elevii din invatamantul primar si cate 30 de lei pentru invatamantul gimnazial. Parintii ai caror copii nu vor beneficia de pe urma acestui program pot cumpara, in functie de venituri, rechizitele aferente noului an scolar. Acestea se gasesc pe piata sub forma unor oferte extrem de variate, atat ca prezentare, cat si ca pret. Parintii au putut opta pentru materiale apartinand unui pachet minimal sau au putut alege sa personalizeze rechizitele micului scolar.
Preferintele celor mici se indreapta, in mod evident, spre eroii desenelor animate, spre personajele preferate din cartile copilariei si spre starurile muzicale. Astfel, o intreaga gama de ghiozdane, creioane, penare si caiete sunt personalizate cu aceste personaje.
In ce consta, de fapt, „gaura”…
O lista orientativa de preturi se prezinta cam asa: clasa intai – caiet tip I si tip 2, doua bucati, de 24 de file, intre 0,66 si 0,99 lei; doua caiete de matematica, de 48 de file, intre 0,74 si 2,45 lei; doua caiete de desen A4, intre 0,56 si 1,6 lei; patru creioane, intre 1,89 si 2,99 lei; un stilou – intre 1,99 si 18,43 lei; rezerve de stilou – cinci lei; un set de creioane colorate – intre 1,89 si 2,99 lei; guma de sters – intre 0,54 si 5,5 lei; rigla – intre 0,8 si 2,9 lei; penar – intre 2,99 si 29,99 lei; acuarele cu pensule de diferite grosimi – intre 2,99 si 12,99 lei; ghiozdan – intre 9,9 si 165 lei; betisoare – intre 0,5 si 6,74 lei; ascutitoare – intre 0,6 si 20 de lei; opt coperte – intre 0,4 si 3,99 lei; uniforma – intre 26 si 120 de lei; hartie creponata – intre 0,36 si 4,49 lei; hartie glasata – intre 1,99 si 2,69 lei. Astfel, pentru clasa intai un parinte a scos din buzunar intre 75 de lei si peste 450 de lei, dupa posibilitati. Pentru clasele a II, a III-a si a IV-a, pachetul de rechizite se scumpeste cu aproape 20-30 de lei. Parintii au platit pentru rechizite intre 100 de lei si aproape 500 de lei.
Pretul manualelor variaza in functie de clasa
Pe langa acest pachet de baza, copiii mai au nevoie si de o serie de materiale auxiliare, aici intrand caiete tipizate, culegeri, antologii, dictionare, indreptare, atlase, in functie de indicatiile cadrelor didactice. Pretul acestora variaza de la 30 de lei pana la 150 de lei. Exista insa si posibilitatea ca parintii sa cumpere inclusiv manualele scolare, fie din cauza faptului ca unitatile de invatamant nu dispun de un numar suficient, fie pentru ca fondul existent acestora este grav deteriorat. In unele cazuri, din dorinta de a le usura micutilor ghiozdanul, se recurge la varianta cumpararii a doua seturi de manuale, unul pentru a fi folosit la scoala, iar celalalt acasa. Pretul manualelor variaza de la o clasa la alta. La clasa I, vorbim de o medie de 80 lei, iar la clasa a IV-a se poate ajunge ajunge la o medie de 150 de lei, suma crescand progresiv spre gimnaziu si liceu. O alternativa ingenioasa la cumpararea de manuale ar fi achizitionarea la pret redus a acestora de la generatiile anterioare. Astfel, cei mai mari isi vor putea cumpara noi rechizite sau chiar manuale din banii rezultati, iar cei mici isi vor scuti parintii de cheltuieli excesive. Aceasta solutie este deja consacrata in mediul liceal, unde functioneaza o veritabila bursa a manualelor.
Asigurarea integrala a celor necesare anului scolar implica, asadar, costuri de la 190 de lei pentru un elev pana la 800 de lei, totul in functie de bugetul parintilor. Pentru un elev de gimnaziu, rechizitele au costat minimum 150 de lei, iar cheltuielile pentru pregatirea de scoala a unui licean, cam tot aceeasi valoare. Costurile pot insa creste dupa inceperea scolii, intrucat multi profesori pot avea propriile cerinte cu privire la rechizite. In gimnaziu si in liceu costurile cresc, intrucat copiii au nevoie de mai multe carti, culegeri, indrumare, nemaivorbind de echipamentul de sport. Toate acestea maresc valoarea costurilor la minimum 300 – 400 de lei. Iar peste toate acestea, parintii n-au uitat micile atentii de inceput de an scolar, acordate educatoarelor, invatatoarelor si dirigintilor. Practica tine mai mult de invatamantul prescolar primar si ceva din gimnazial. Liceenii sunt mai relaxati la acest capitol. Intr-o familie cu doi sau mai multi copii, anul scolar poate deveni un lux pentru multi parinti. Din fericire, piata este bine construita, astfel incat sa satisfaca mai toate buzunarele.