Serghei Gorbunov, condamnat la 13 ani de închisoare pentru tâlhărie

Cetăţeanul moldovean Serghei Gorbunov a fost condamnat, luni, de Judecătoria Deva, la 13 ani de închisoare cu executare pentru tâlhărie, pedeapsa fiind contopită cu cele pentru alte şase condamnări, astfel că el are de executat 16 ani de închisoare, decizia instanţei putând fi atacată cu recurs.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Deva, Cornelia Filimon, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Serghei Gorbunov a fost condamnat luni pentru o tâlhărie comisă cu mai mulţi ani în urmă la Deva, asupra patronului unei case de schimb valutar.

El a fost condamnat la 13 ani de închisoare, plus plata unor daune morale şi materiale.

„Pentru fapta săvârşită la Deva, Serghei Gorbunov a fost condamnat la 13 ani de închisoare şi daune materiale de 50.000 de lei şi daune morale de 8.000 de lei pentru patronul casei de schimb valutar. De asemenea, s-a decis expulzarea sa de pe teritoriul României după ispăşirea pedepsei. Pentru că inculpatul mai are alte şase condamnări date de tribunalele din Constanţa, Braşov, dar şi din Chişinău, pedepsele au fost contopite, astfel că are de executat 16 ani de închisoare”, a spus Filimon.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la comunicare.

Gorbunov se află la Penitenciarul Aiud, el nefiind adus în faţa instanţei luni, pentru pronunţare, decizia urmând să îi fie comunicată.

Serghei Gorbunov a fost judecat de magistraţii Judecătoriei Deva pentru tâlhărie, el fiind acuzat că l-a atacat, în urmă cu şase ani, pe patronul unei case de schimb valutar din Deva şi că i-a furat 65.000 de lei.

În faţa instanţei, Gorbunov a susţinut că nu el a comis tâlhăria din 2003 şi că, în 2004, în momentul în care a fost adus la Deva pentru a fi recunoscut de patronul casei de schimb valutar, a păşit pentru prima oară în municipiul respectiv.

Gorbunov afirma că proba ADN pe baza căreia a fost deschis acest dosar a fost „contrafăcută” şi că se încearcă să i se pună în spate un alt „AN” (caz cu autor necunoscut – n.r.). Astfel, avocatul lui Gorbunov a cerut refacerea analizei probei ADN la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti şi a spus că prima probă a fost analizată la laboratorul criminalistic al IGPR.

Expertiza ADN cerută şi făcută la IML „Mina Minovici” a constituit motivul mai multor amânări ale judecătorii procesului, întrucât documentul fie nu sosise de la Bucureşti, fie venise doar o copie, fie părţile implicate au cerut timp pentru a putea studia expertiza.

Gorbunov, suspectat în cazul atacului armat din 29 ianuarie 2009 de la casa de schimb valutar de pe strada 15 Noiembrie din Braşov, soldat cu moartea a două persoane şi rănirea gravă a alteia, este condamnat pentru fapte similare şi a ieşit din Penitenciarul Craiova pentru o perioadă de trei luni, din motive medicale, dar fără a reveni la termenul stabilit.

Serghei Gorbunov declara că va da statul român în judecată pentru modul în care a fost instrumentată ancheta în cazul atacului armat de la Braşov. Întrebat dacă are vreo legătură cu Serghei Gribenco, suspect şi el în cazul atacului armat de la Braşov, Gorbunov spunea că totul a fost o minciună şi că el este nevinovat.

Serghei Gorbunov a fost încarcerat, de la jumătatea lunii februarie 2009, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Aiud, judeţul Alba, de unde a fost dus de mai multe ori în faţa magistraţilor Judecătoriei Deva. În luna iulie a aceluiaşi an, Serghei Gorbunov a fost transferat de la Aiud la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Codlea, pentru a apărea în faţa instanţei braşovene, iar ulterior a fost dus din nou la Aiud.

Adauga un comentariu

*