Curtea Constituţională (CC) a decis că Legea sistemului unitar de pensii este constituţională şi a respins sesizările înaintate de PNL şi PSD. „După zece zile de dezbateri şi şase ore şi jumătate de deliberări, s-a ajuns la concluzia că toate criticile aduse acestei legi sunt nefondate. Cu majoritate de voturi s-a decis respingerea sesizărilor şi trimiterea legii spre promulgare”, a spus Augustin Zegrean, preşedintele CC. Acesta a mai declarat că Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale a României prevede secretul deliberării şi al votului. De remarcat că actuala putere a numit cinci judecători, iar opoziţia patru. Decizia instanţei constituţionale a fost luată cu cinci voturi „pentru” şi patru „împotrivă” şi este definitivă. Practic, din acest moment soarta Legii pensiilor se află exclusiv în mâinile preşedintelui Traian Băsescu care va hotărî dacă o va promulga sau o va retrimite Parlamentului cu anumite obiecţiuni.
Liberalii şi social-democraţii au acuzat că votul dat asupra Legii pensiilor în Camera Deputaţilor a fost fraudat. Pe 15 septembrie, deputaţii liberali şi cei social-democraţi au părăsit plenul. Cu toate acestea, Roberta Anastase şi Sever Voinescu au ţinut votul, iar Legea pensiilor a trecut cu 170 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi trei abţineri deşi în sală nu erau mai mult de 80 de parlamentari. În contestaţiile depuse, PNL şi PSD au mai reclamat faptul că Legea încalcă dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent şi principiul neretroactivităţii.
Liderii opoziţiei critică decizia
Opoziţia a reacţionat imediat după aflarea hotărârii. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că speră că şeful statului nu va promulga legea, iar în cazul în care va face acest lucru va fi declanşată procedura de suspendare din funcţie. „Nimeni nu contestă majoritatea actualului guvern, chiar dacă este fragilă. Nu este nevoie să furi voturi, poţi să îţi chemi proprii parlamentari ca să votezi o lege”, a menţionat Ponta.
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat „consternat” de decizia CC şi i-a cerut preşedintelui să nu promulge legea: „Faptul că decizia a fost adoptată cu clasicul deja scor de cinci la patru şi că a ignorat toate obiecţiunile pe care le-am făcut în întâmpinarea Curţii ne face să ne gândim – nu are rost să fim ipocriţi – la o decizie cu caracter politic”.
Aceeaşi poziţie au exprimat-o şi liderii confederaţiilor sindicale. Astfel, aceştia vor solicita şefului statului, printr-o scrisoare, să retrimită proiectul Legii pensiilor în Parlament pentru a fi redezbătut.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, Viorel Copil, a arătat că decizia privind Legea pensiilor este scandaloasă şi că pensionarii se vor gândi la forme de protest care exclud însă ieşitul în stradă. În schimb, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a precizat că pensiile nu vor scădea în 2010, nici în 2011, întrucât noua Lege a pensiilor garantează acest lucru.
Noutăţile proiectului legii sistemului unitar de pensii
Creşterea şi egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei la 65 de ani până în 2030; creşterea graduală a stagiului complet de cotizare, necesar obţinerii unei pensii pentru limită de vârstă; menţinerea punctului de pensie la 39,5% din salariul mediu brut pe economie; creşterea valorii punctului de pensie cu nivelul inflaţiei şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu brut; eliminarea pensiilor speciale pentru sistemul militar şi poliţişti;
majorarea penalităţilor pentru pensionarea anticipată la 0,75% pentru fiecare lună în minus faţă de vârsta standard de pensionare; descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive, nejustificate medical.