Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înaintat ministrului Justiţiei solicitarea de a sesiza Parlamentul României – Camera Deputaţilor pentru a cere, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României, art. 193 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PĂSAT DAN, învinuit în dosarul nr. 283/P/2009, în sarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni:Trei infracţiuni de şantaj, asimilate infracţiunilor de corupţie, prevăzute de art. 131 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 194 Cod penal;
Infracţiunea asimilată infracţiunilor de corupţie prevăzută de art. 12 lit. a din Legea nr. 78/2000, constând în efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale (7 acte materiale); Infracţiunea asimilată infracţiunilor de corupţie prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000, constând în fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,asimilată infracţiunilor de corupţie (2 acte materiale). În actele de începere a urmăririi penale procurorii au reţinut următoarele: În perioada 2009 – 2010, învinuitul Păsat Dan, în calitate de deputat în Parlamentul României, iar din data de 21 decembrie 2009, şi de secretar general al Partidului Democrat Liberal în cadrul organizaţiei judeţene Giurgiu, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor în exercitarea demnităţii publice de parlamentar, prin acţiuni de şantaj ori prin folosire a autorităţii şi influenţei ca om politic decurgând din funcţia de conducere din partid, a acţionat pentru a obţine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achiziţii publice încheiate cu primării de pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prin firma sa – SC PROD INVEST SRL, pe care o controla şi o conducea în fapt. Atunci când a întâmpinat opoziţie din partea reprezentanţilor administraţiei publice locale ori a firmelor care îşi adjudecaseră contractele de achiziţie publică, învinuitul a recurs la diverse forme de intimidare, mergând până la ameninţări şi acte de violenţă. La data de 18 februarie 2010, faţă de PĂSAT DAN s-a dispus urmărirea penală în legătură cu două infracţiuni de şantaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Păsat Dan şi sub aspectul celorlalte infracţiuni sus menţionate în cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive.
În susţinerea cererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării au fost anexate copii conforme cu originalul ale documentelor relevante, respectiv 18 volume conţinând un număr total de 5933 file. (Comunicat DNA)