Aproximativ 6.000 de credincioşi având lumânări în mâini au participat duminică seară la o procesiune pe străzile Iaşiului, racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva şi cele ale Sf. Maxim Mărturisitorul fiind scoasă din curtea Mitropoliei şi purtată de preoţi pe o distanţă de câţiva kilometri.
Procesiunea a început la ora 19.00, când racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost scoasă din curtea Mitropoliei, fiind apoi purtată pe umeri de mai mulţi preoţi, pe traseul Catedrala Mitropolitană – strada Sfântul Andrei – strada Palat.
Pelerinajul, intitulat „Calea Sfinţilor”, a continuat pe bulevardul Ştefan celMare, cele două moaşte fiind depuse în jurul orei 20.30 pe esplanada Catedralei Mitropolitane.
Participanţii au purtat lumânări aprinse în mâini, la procesiune participând aproximativ o sută de preoţi, între care IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Câteva sute de jandarmi au fost mobilizaţi în centrul oraşului, pentru a preîntâmpina producerea unor eventuale incidente în timpul procesiunii religioase. Pe parcursul acţiunii nu au fost înregistrate incidente.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, Mihai Cojocariu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că până la ora 21.00 trecuseră deja pe la racla cu sfintele moaşte aproximativ 20.000 de credincioşi, vârful de pelerini înregistrându-se duminică la prânz.
„Cozile au fost de câteva sute de metri mai tot timpul, dar după-amiază s-au scurtat. Seara, după pelerinaj, lumea s-a aşezat din nou la coadă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi.
El a mai spus că, în zilele următoare, numai din localitatea Voluntari, judeţul Ilfov, sunt aşteptaţi să vină la Iaşi peste 1.500 de oameni.
„Oamenii din Voluntari vor veni la Iaşi cu 40 de autobuze. Acestea vor fi parcate la marginea oraşului, de unde oamenii vor străbate pe jos drumul spre Mitropolie. Nu am permis accesul autobuzelor în centru pentru că am fi blocat traficul în întregime”, a adăugat Mihai Cojocariu.
Mai multe grupuri de credincioşi au ajuns deja la Iaşi din mai multe colţuri ale ţării, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei făcând apel la enoriaşi pentru cazarea acestora.
Duminică dimineaţă, credincioşii au asistat în interiorul Catedralei la slujba oficiată de IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, după care moaştele au fost scoase într-o procesiune pe bulevardul Ştefan cel Mare, fiind apoi depuse într-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei, alături de moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse din Grecia.