15 ani cu BETANIA

Acum 15 ani am venit in Romania cu gandul de a sta doar trei ani. Iata insa ca au trecut 15 si n-am mai plecat”, spune Andre Muit, presedintele Asociatiei BETANIA. Cine este BETANIA?

In 1990, Romania devenise o destinatie pentru mai toate organizatiile umanitare din intreaga lume. In incercarea de a ajuta o populatie care cunoscuse lipsurile si persecutiile regimului comunist, aceste organizatii aduceau  in Romania alimente si imbracaminte. In acest fel, Romania incepuse sa

-si faca nenumarati prieteni. Printre ei, si Andre Muit, membru al STICHTING HULPVERLENGING CHRISTENEN IN ROEMNNIER –  HCR, din Olanda, care a inteles, dupa repetate vizite, ca sistemul transporturilor de ajutoare era o operatiune modesta fata de problemele grave cu care se confrunta Romania in acei primi ani de dupa Revolutie. Astfel, HCR a decis sa constituie Asociatia BETANIA, asociatie care va deveni cadrul colaborarii romano – olandeze.

Infiintata in 1995

Asociatia Crestina de Caritate, Misiune si Ajutor Olanda – Romania, numita BETANIA, a fost infiintata pe 24 octombrie 1995, conform Sentintei Civile nr. 70, fiind constituita in baza OGR 26/20000, cu privire la asociatii si fundatii. A fost recunoscuta ca fiind de utilitate publica, prin HG 1481/2004, iar prin Decizia 2/20.09.2005 a Comisiei de Acreditare a judetului Bacau, BETANIA a fost acreditata ca furnizor pentru urmatoarele servicii sociale: centrul de primire in regim de urgenta pentru copilul abuzat, neglijat si exploatat; centrul de integrare a minorilor; centrul de zi pentru copiii cu dizabilitati; centrul de zi “Delfinul” si centrul de informare, consiliere si sprijin pentru familiile aflate in dificultate.

Colaborare cu autoritatile locale

Chiar din primii ani de existenta, BETANIA a avut o colaborare constructiva cu autoritatile locale. Dovada este faptul ca, incepand din 2005, Asociatia a primit cofinantare pentru proiectele “Centrul de zi Betania”, Centrul Lalelelor”, “Centrul de integrare a tinerilor” si Centrul de zi Delfinul”. Parteneriatul cu Consiliul Local si Consiliul Judetean prin cofinantarea celor patru proiecte a determinat o reala deschidere din partea finantatorilor externi, pentru continuarea unor investitii in proiecte umanitare in judetul Bacau.  Echipa Betaniei are un  rol foarte important. Cei peste 60 de oameni sunt zi de zi alaturi de cei care au nevoie de ei. Proiectele realizate si cele aflate in curs de realizare au prins si prind viata cu sprijinul lor.  Nu-i mai putin adevarat ca foarte multiu olandezi au sprinjinit financiar proiectele Betaniei.

Investitii in sanatate

Asociatia Betania a primit, inca de la inceputul activitatii sale, solicitari de a sprijini si de a investi in sistemul sanitar. Situatia din sanatate, din punctul de vedere al dotarii si al infrastructurii in 1995, cand s-a facut prima renovare a unui dispensar medical rural, nu seamana cu 2004 sau 2006. BETANIA a investit, inca de la inceputul activitatii sale, in proiectele din sanatate, incercand ca sumele alocate acestor proiecte sa fie in folosul unui numar cat mai mare de beneficiari. S-a investit in renovarea sau construirea de dispensare medicale in mediul rural, sustinand actul medical primar, de preventie in comunitatile  care nu beneficiau  de un astfel de serviciu minimal. Au existat patru proiecte, primul, renovari de dispensare in mediul rural. S-au renovat Dispensarele medicale din comunele Racova (Racova, Valea lui Ion si Blagesti), s-a construit unul in comuna Gura Vaii si altul in comuna Gaiceana. In cadrul celui de al doilea proiect, “renovari si dotari de sectii din spitalele judetului”, s-a renovat complet pavilionul HIV al Spitalului Judetean Bacau, s-a renovat Sectia de Neonatologie – Maternitatea Bacau, s-a renovat Sectia de Boli Infectioase Copii, din cadrul Spitalului Judetean Bacau, s-a renovat fatada Spitalului de Psihiatrie Buhusi, s-a renovat si  dotat sectorul de preparare hrana sugari  din cadrul Spitalului Pediatrie Bacau, s-a renovat si  modernizat sala de chirurgie laparoscopica a Spitalului Municiopal Moinesti, s-a renovat Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuro psihiatrica Racaciuni si s-a amenajat masnsarda Corpului C a Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Racaciuni. In cadrul celui de al treilea proiect, “donatii de materiale sanitare si dispozitive medicale”, s-au donat o ambulanta “Mercedes” Statiei de Salvare Bacau, paturi si mobilier Spitalului Judetean, matetriale sanitare, scaune rulante Spitalului Judetean, o centrala termica Spitalului de Psihiatrie Damienesti, masini de spalat, calandru calcator spalatorie  Spitalului Moinesti, marmite de gaz metan Spitalului de Pediatrie Bacau, s-a dotat bucataria Spitalului Moinesti si s-au donat materiale sanitare si dispozitive medicale Spitalului Buhusi. De asemenea, in cadrul celui de al patrulea proiect s-au acordate ajutoare financiare de urgenta diferitelor persoane fizice in vederea efectuarii de operatii sau tratamente medicale.

Investitii in invatamant

S-au renovat si reparat scoli din Albele, Sarata, Andriesesti, s-au construit scoli l a Valea Sosii si  Turluianu, s-a construit o gradinita in comuna Sarata. De asemenea, au fost facute investitii in cele 40 de laboratore la diverse scoli, colegii si licee.

Membra in diferite Comisii

Asociatia BETANIA este membra in Comisia pentru Protectia Copilului Bacau, Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale Bacau, Parteneriatul judetean privind incluziunea sociala, Consilul Consultativ al SPAS Bacau, Comisia de evaluare a cursurilor de formare a lucratorilor sociali, Grupul de coordonare locala privind traficul de fiinte umane si Comisia Anti Saracie. In cei 15 ani, BETANIA a cheltuit aproape 15 milioane de euro!

Adauga un comentariu

*