Codul Muncii se va modifica în această toamnă, iar schimbările vor fi preponderent în favoarea patronilor. Printre modificări, cresterea programului de lucru săptămînal cu 8 ore, concedierile vor fi mai simplu de făcut, apar angajările pe termen foarte scurt.
Angajatii care s-au plîns pînă acum de eventualele abuzuri ale patronilor ar putea regreta vremurile actuale deoarece viitorul arată sumbru. Legislatia muncii din tara noastră este pe cale să se modifice, Guvernul anuntand că la cererea FMI va aduce unele schimbări la Codul Muncii pentru care îsi va asuma răspunderea cel mai probabil luna viitoare. Salariatii ar putea opta pentru 10-12 ore de muncă pe zi, iar concedierile se vor face mai usor. Acestea sunt doar cateva dintre modificările ce se preconizează a fi făcute si care vor fi doar în defavoarea angajatilor. Pe de altă parte, pînă acum s-a tot spus că actualul Cod al Muncii a fost făcut la presiunea sindicatelor si a cuprins mai mult aspecte favorabile salariatilor. De această dată politicienii anuntă că vor un Cod al Muncii echilibrat, după model european, dar marile confederatii sindicale strigă sus si tare că prevederile acestuia transformă angajatii în sclavi. Indiferent unde este adevărul, cert este că legislatia muncii, bună sau rea, se respectă preponderent la stat, unde există contracte colective de muncă si sindicate. În mediul privat, patronul este suveran, indiferent ce spune legea si nu de putine ori autoritătile ce ar trebui să facă dreptate „închid ochii“ la aceste aspecte sau nu află niciodată de ele.
Concedieri fără explicatii
Una dintre modificările care se vor regăsi în viitorul Cod al Muncii si care dă fiori reci salariatilor se referă la faptul că vor fi simplificate procedurile de concediere, fie ele colective sau individuale. Patronatele s-au plîns de nenumărate ori că procedurile de concediere sînt prea greoaie, iar atunci cînd este vorba despre concedieri colective se poate ajunge si la o perioadă de două luni. Viitoarele modificări vor permite concedierea rapidă, în baza unor constatări ale neperformantei si fără a se oferi explicatii angajatului.
Programul de lucru zilnic, pană la 12 ore
Conform legislatiei muncii aflate în vigoare în acest moment săptămîna de lucru este de 40 de ore. În viitorul Cod se precizează că săptămîna de lucru ar putea avea pană la maximum 48 de ore, permitand totodată negocierea directă a angajatorului cu salariatul asupra timpului efectiv de lucru. Limita maximă a orelor de lucru va fi de 60 de ore dar nu mai mult de 6 luni consecutiv, ceea ce ar însemna că programul de lucru zilnic ar putea ajunge si la 12 ore.
Sambăta ar putea fi lucrătoare
Altă propunere care se regăseste în proiectul de modificare a legislatiei muncii se referă la perioada de repaus. Acum, Codul Muncii stabileste că perioada de repaus săptămînal constă în două zile consecutive, de regulă sambăta si duminica. În viitorul cod se stipulează că perioada de repaus este de 48 de ore pe săptămînă dar nu este obligatoriu să fie două zile consecutive, ci poate fi si o zi din mijlocul săptămînii, în functie de dorinta salariatului.
Concediu fractionat
Legea spune acum că un salariat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnă anual din care 15 zile trebuie luate consecutiv. În viitoarea lege a muncii este o prevedere care arată că salariatul poate renunta la cele 15 zile si poate lua si cateva zile, în functie de motivele sale. Cu alte cuvinte, poate lua cîte 2-3 zile de concediu lunar dacă doreste sau îl poate lua pe tot o dată.
100 de milioane amendă pentru neplata salariilor
Acelasi proiect de lege stabileste amenzi mult mai mari pentru neplata salariilor angajatilor si pentru neplata concediilor. Astfel, patronii care nu vor achita la timp salariile angajatilor vor primi amenzi cuprinse între 50 si 100 de milioane de lei vechi si între 30 si 50 de milioane dacă nu vor da salariatilor banii aferenti concediilor de odihnă.
foto exclusivnews.ro