The Guardian publica sambata un reportaj, realizat in Romania de Tanya Gold cu ocazia zilei de Halloween. Plecand de la mitul Dracula, ziarista britanica atinge prin ironii „muscatoare” teme la ordinea zilei pentru noi. Despre Bucuresti spune ca arata ca Parisul „mancat si scuipat afara de Croydon”. Vorbind despre cum se poate ajunge la adevaratul castel al lui Dracula, publicatia noteaza:”Autostrazile romanesti sunt ca vampirii, sunt mitice si este departe de ajuns de oriunde te-ai afla”.
Cum s-ar simti britanicii daca un turist ar veni si i-ar intreba: „Elisabeta I a fost intr-adevar o pitica mancatoare de carne? Ca in film?. Este exact ce simt romanii despre Dracula”. Astfel isi incepe ziarista povestea.
In opinia autoarei exista un Dracula care le place romanilor si un altul care nu le place. Cel care nu le place este Contele Dracula din romanul lui Bram Stoker, in timp ce Dracula care le place este Vlad Tepes, un erou national roman, care a luptat impotriva turcilor si a redus rata criminalitatii, in mare parte tragandu-i pe infractori in teapa: „Uneori Dracula tragea in teapa si cate 20 000 de oameni inainte de masa de pranz. De acest Dracula le place romanilor”.
Astfel tara noastra vinde „Dracula” fara tragere de inima, iar actuala campanie turistica nationala il ignora, preferand sa promoveze Muntii Carpati. Acest lucru este „irational”, noteaza The Guardian. Potrivit cotidianului, Dracula este o „marca erotica internationala”, iubita de femei care doresc in secret sa aiba aventuri cu aristocrati.
Reportajul prezinta punctele principale ale „turului Dracula”. Autoarea incepe cu castelul Bran, prezentat ca fiind „castelul lui Dracula”:”Numai ca nu este”. „Este de fapt castelul reginei Maria, nepoata a reginei Victoria”. In interior pare decorat de celebrul designer Laura Ashley, ii aminteste jurnalistei de zona suburbana a Londrei Surbiton, cu case si curti in stil Art-Deco.
La Targoviste a fost omorat tatal lui Dracula si tot aici Vlad Tepes si-a pus la cale razbunarea: i-a invitat la cina pe ucigasi si i-a fortat sa marsaluiasca aproximativ 100 de mile la nord-est, pana la Poenari, unde i-a obligat sa construiasca o cetate. „Acesta este adevaratul castel al lui Dracula, numai ca nimeni nu poate ajunge acolo”.
Despre cat de greu se ajunge la castelul Poienari scrie duminica si CNN: „in ciuda legaturii de necontestat cu Dracula castelul nu reuseste sa fie o momeala turistica. In ziua in care am vizitat castelul am vazut doar doi alti oameni”.
„Castelul Poienari nu este pe harta atractiilor turistice. De fapt e destul de greu sa ajungi acolo. Autobuzele nu circula regulat iar cel mai important oras turistic din zona – Brasovul – este la cateva ore distanta. Femeia care administra hostelul la care am stat ne-a gasit pe cineva care sa ne duca pe toti trei cu masina pentru 40 de euro fiecare”, scriu jurnalistii americani.
foto somnulescu.com