FMI nu a impus cifre privind creşterea salariului minim, acestea fiind limitate de posibilităţile din economie, iar decizia va fi luată după consultarea Guvernului cu partenerii sociali şi apoi cu FMI şi Comisia Europeană, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
„Nu am impus o cifră anume. Ceea ce am agreat cu Guvernul a fost că ei vor negocia cu partenerii sociali şi se vor consulta cu noi şi cu Comisia Europeană. Pe baza acestor discuţii, va fi luată o decizie”, a spus oficialul FMI.
Întrebat dacă, în aceste condiţii, salariul minim ar putea să crească la 800 de lei, de la 600 de lei, Franks a spus că există anumite limite care ţin de posibilităţile unei economii şi trebuie respectate.
„Există limite în economie, cât ar putea suporta. Deci, nu e vorba că noiimpunem anumite limite, ci că există limite în ceea ce priveşte posibilităţile economiei”, a arătat Franks.
El a menţionat că, în general, dacă salariile cresc foarte repede se pierde competitivitatea în economie, care ar putea genera inflaţie suplimentară, astfel că orice majorare salarială ar trebui corelată cu creşterea productivităţii.