Ce trebuie sa faci in caz de accident auto

Cum poţi solicita despagubiri inainte de reparaţia maşinii

Şoferii care au completat formularul de constatare amiabila nu mai pot merge la Poliţie in cazul in care au nemulţumiri asupra stabilirii vinovaţiei intr-un accident. Peste un milion de şoferi din Bucureşti şi din cateva mari oraşe din Romania vor primi in urmatoarele zile broşuri informative „Ce faci in caz de accident?”. Este vorba despre cea mai mare campanie de informare in domeniul asigurarilor, desfaşurate cu sprijinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) şi al Poliţiei Rutiere. „Ce se intampla daca nu ai RCA?” „Ce este bonus-malus?” „Cand poţi folosi constatul amiabil?” „Ce faci in caz de accident uşor/cu victime” sunt cateva dintre intrebarile la care şoferii vor primi raspunsuri. Conducatorii auto afla astfel ca pot solicita plata despagubirii inainte de reparaţia maşinii. In aceasta situaţie, compania de asigurari este obligata sa stabileasca valoarea despagubirii in funcţie de preţurile pentru piese, parţi componente, materiale şi manopera necesare reparaţiei, practicate de service-uri şi prevazute in sistemele pentru evaluarea daunelor auto.

Despagubirile, platite din buzunar de şoferii fara RCA

Pe de alta parte, şoferii care nu au RCA sunt avertizaţi ca risca o amenda intre 1.000 şi 2.000 lei, reţinerea certificatului de inmatriculare şi reţinerea placuţelor de inmatriculare. „Daca vei fi gasit vinovat de producerea accidentului respectiv şi nu ai RCA, vei plati toate despagubirile din propriul buzunar!”, se arata pe broşura informativa. Şoferii mai afla şi ca din acest an RCA se emite electronic, iar la momentul incheierii asigurarii primesc un imprimat cu datele şi cu numarul poliţei, impreuna cu vigneta care trebuie lipita pe parbriz in partea din dreapta jos.

In caz de accident cu victime

Broşurile vor fi distribuite inclusiv de agenţii de la Poliţia Rutiera. „Principalul obiectiv al Poliţiei Rutiere este acela de a reduce numarul de victime şi pagubele produse de accidentele rutiere. Ne-am alaturat cu incredere campaniei iniţiate de industria de asigurari, fiind convinşi ca va contribui la informarea romanilor in direcţia utilizarii mijloacelor de prevenţie impotriva pagubelor provocate de accidentele auto”, a de-clarat comisarul şef Lucian Diniţa, di-rector al Direcţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei. In cazul unui accident cu victime, daca au existat raniţi, şoferii sunt indemnaţi sa nu paraseasca locul accidentului pana la venirea unui echipaj al Poliţiei Rutiere. Poliţia va incheia procesul-verbal, va stabili vinovaţia şi va elibera autorizaţia de reparaţie pentru vehicul. Şoferul gasit vinovat va da o copie a poliţei sale RCA celuilalt şofer.

In caz de accident uşor

In caz de accident uşor, daca accidentul s-a soldat numai cu pagube materiale, conducatorii auto trebuie sa mearga impreuna la secţia de Poliţie Rutiera pe raza careia a avut loc accidentul. Poliţia va incheia procesul-verbal, va stabili vinovaţia şi va elibera autorizaţia de reparaţie pentru maşina. O alta varianta este completarea unui formular de constatare amiabila. „Daca ai pretenţii de despagubire trebuie sa depui formularul la compania de asigurare a celuilalt şofer. Daca nu ai pretenţii de despagubire, trebuie sa il depui la compania ta de asigurari”, sunt indemnaţi conducatorii auto implicaţi intr-un accident uşor. Firma de asigurari nu va plati despagubirea daca ambele maşini implicate in accident au acelaşi proprietar.

Adauga un comentariu

*