Centrul „George Apostu”, la 20 de ani !

O sarbatoare a sufletului si a spiritului

Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” Bacau, in parteneriat cu  Sectia de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie a Academiei Romane, Universitatea „George Bacovia”,  Consiliul Judetean Bacau, Filarmonica „Mihail Jora si  Primaria Municipiului Bacau organizeaza in perioada 10 – 12 noiembrie  2010, Simpozionul National de Estetica – 20 de ani de  la infiintarea  Centrului de Cultura „George Apostu” Bacau. Proiect national unic in domeniu, Simpozionul National de Estetica,  initiat si dezvoltat de Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu”, de-a lungul a cincisprezece editii    neintrerupte, a ajuns sa fie  perceput, in plan national, ca un corolar al intregii activitati culturale de peste ani a institutiei, reunind, in multitudinea actiunilor cultural-stiintifice care il compun, academicieni, universitari, scriitori, poeti, pictori, sculptori, actori, muzicieni si critici de arta, in scopul de a pune la dispozitia publicului larg, cele mai noi tendinte si abordari in domeniul gandirii estetice, in prezentarea si reprezentarea publica a artelor vizuale, literare si de spectacol. La ceas aniversar, cu prilejul celei de a XVI-a editii a  Simpozionului National de Estetica, Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” si-a  deschis, din nou,  portile spiritului, contopind onoarea si emotia regasirii cu nume de prestigiu ale stiintei si culturii romanesti, buni cunoscatori si participanti activi, cu remarcabile contributii la  programele, proiectele si realizarile culturale ale Centrului, in decursul anilor.

„Deschidere” dominata de emotii

Miercuri, 10 noiembrie, de la ora 17.00, la sediul Centrului de Cultura „George Apostu”, Geo Popa – directorul Centrului a rostit un emotionant Cuvant de intampinare, marcand deschiderea oficiala a Simpozionului National de Estetica – 20 de ani de la infiintarea Centrului de Cultura „George Apostu” Bacau. „Va rog sa-mi iertati emotiile de 20 de ani acumulate si spporite astazi de fericirea acumulata in tot acest timp prin realizarile desoebite ale acestui Centru de cultura si arte – a spus Geo Popa. Aici am cunoscut inaltul zborului, dar si tenebrele abisului. Aici am visat, am construit si am cladit idei, ganduri, fapte, intamplari culturale, multe dintre ele de exceptie. Acum sunt fericit, am adunat fericirea din cei 20 de ani, este fericirea daruirii pentru un sens, pentru un scop, care au avut drept tinta pe toti cei care stiu ca nu se poate exista decat prin cultura. Fara cei aflati aici in sala, fara cei care nu sunt acum aici dar sunt cu gandul alaturi de noi, fara toti cei care ne-ati fost mereu alaturi acest Centru n-ar fi existat. De aceea ma simt obligat, onorat, sa va multumesc”. A urmat proiectia unui film documentar, care a punctat evenimente de referinta din activitatea Centrului dar si personalitatile care au fost distinse cu Premiul de Excelenta al Centrului si care au trecut in eternitate, motto-ul filmului fiind un adagiu al lui Cicero: „Viata celor morti se afla in amintirea celor vii”. Dupa care, timp de aproape doua ore (innobilate, la scurte intervale, de „intrarile”Ansamblului „Archaeus”, sub bagheta maestrului Liviu Danceanu), a urmat ceremonia de decernare a diplomei si medaliei aniversare a Centrului. Au fost distinsi zeci si zeci de colaboratori ai Centrului, incepand cu membri ai Academiei Romane si ai Academiei din Republica Moldova, cadre didactice universitare, scriitori, pictori, sculptori, actori, oameni politici, reprezentanti ai administratiei judetene si locale, sponsori, reprezentanti ai cultelor si ai presei bacauane …

Intre estetica si muzica

Aula „Moldova” a Universitatii „George Bacovia” Bacau a gazduit joi, 11 noiembrie, de la ora 11.00, Conferinta Naţionala de Estetica – „Estetica vietii cotidiene”. Au conferentiat prof.univ.dr. Petru Bejan („Cotidianitate si actiune; arta de a trai”), dr. Grigore Smeu („Starea esteticului in satul romanesc”), prof. univ.dr.  Stefan Munteanu („Despre starea peisajuluii in gradinile publice bacauane”), dr. Valentin Ciuca („Evocare: Petru Comrnescu”), Mircea Colosenco („Concordante: Nietzsche si Eminescu”), conf. univ. dr. Venera Cojocariu („Estetica vietii cotidiene si nonformalul in educatie”), prof. univ. dr. Marin Aiftinca („Experienta estetica, intre libertate si norma”), prof. univ. dr. Liviu Drugus („Este etica estetica ?”), prof.univ.dr. Nicolae Cretu („Imaginea cotidianului in roman”). De la ora 17.30, la Sala  Ateneu  a  Filarmonicii  „Mihail Jora”  Bacau, a avut loc Ceremonia de decernare a Diplomelor de Excelenta si a Premiilor Centrului de Cultura „George Apostu” pentru anul  2010, urmata de un exceptional Concert aniversar, sustinut de Filarmonica „Mihail Jora” Bacau, sub bagheta maestrului Ovidiu Balan: CLASICII  PIANULUI  IN  3 INTERPRETARI. Solisti: Michel  Bourdoncle – Franta, Sandu Sandrin – Romania, Alexandra Lescure – Franta. In program: Franz Joseph HAYDN – Concertul in Re Major pentru pian si orchestra, Wolfgang Amadeus MOZART – Concertul nr. 21 in Do Major pentru pian si orchestra, KV 467, Ludwig van BEETHOVEN – Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra in Do Major, op. 1.

Astazi, Spectacolul Cartii

Vineri, 12 noiembrie, de la ora 11.00, la Centrul de Cultura  „George Apostu” Bacau suntem invitati la Spectacolul Cartii si la o masa rotunda cu tema „Cultura, incotro ?” Prelegere : „Criza, crizism şi discurs negativ” – acad. Alexandru Zub. Vor fi lansate volumele „Dictionar de cultura poetica. Eminescu” – de prof.univ.dr.Viorica S. Constantinescu si „Vernisaje selective” de cunoscutul critic de arta Valentin Ciuca, precum si numarul 35, aniversar, al revistei de cultura „Vitraliu”, editata de Centrul de Cultura  „George Apostu”. Dupa amiaza, de la ora 17.00,Vernisajul expozitiei de sculptura “Personajul din atelier- 21 de ani de sculptura” a artistului plastic Aurel Vlad. Prezinta cunoscutul critic de arta Pavel Susara si dr. Ruxandra Demetrescu.

Adauga un comentariu

*