Controale in pietele agroalimentare

La nivelul DSVSA, prin circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si la circumscriptiile sanitare veterinare zonale, in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna 2010-2011, s-a dispus intensificarea controalelor cu o frecventa ridicata in zonele de interes turistic si pietele agroalimentare. Scopul verificarilor il reprezinta prevenirea toxiinfectiilor alimentare. In acest sens precizam ca accesul micilor producatori de in spatiile special amenajate din piete, se poate face numai pe baza certificatului de producator. Deţinătorii de animale din sectorul gospodăriilor populaţiei, care valorifică pentru consum public lapte sau produse lactate, vor avea în mod obligatoriu asupra lor documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană Bacau; actul de identitate al producatorului sau actelor de identitate ale membrilor familiei acestuia; carnetul de sănatate sau fişa de aptitudini a producatorului sau a membrilor familiei acestuia; carnetul de sănatate al animalelor de la care au fost obţinute produsele primare care sa ateste starea de sanatate a animalelor; carnetul de producator. In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care in urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzatoare. Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare. In vederea desfasurarii corespunzatoare a acestor actiuni, apelam la reprezentatii autoritatilor locale pentru a ne sprijini in aplicarea acestor masuri in sopul prevenirii aparitiei unor  toxiinfectii alimentare si a incercarilor de frauda sanitara. DSVSA Bacau recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi autorizate sanitar veterinar. În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului îmbolnăvirii.

Este interzisă comercializarea produselor de origine animală în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar sau care nu sunt supravegheate de către autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială. Este interzisa organizarea  de  mese festive de  catre unitatile de alimentatie publica,  cu produse de origine animala ( carne de vita si porc ) provenite din sacrificarile in gospodaria proprie.

Micii producători care desfăşoară activităţi de vânzare directă a produselor primare in pietele agroalimentare trebuie să fie înregistraţi de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană,

Adauga un comentariu

*