Cum va arata Romania portocalie?

PDL-istii ne lasa fara comune si orase!

Inca o aberatie marca PD-L care, daca ar prinde viata, art insemna ca  60 la suta dintre comune si 30 la suta dintre orasele Romaniei ar putea fi desfiintate! Primari si consilieri locali mai putini, orase transformate in comune si comune „retrogradate” la rang de sat. Asta prevede un  proiect de lege aflat in acest moment in dezbaterea Senatului. Din judetul Bacau ar urma sa dispara un oras si 52 de comune, din cele 85 existente.

Un proiect de lege initiat de PD-L si sustinut de Guvern prevede desfiintarea a peste 30 la suta dintre orasele Romaniei si a 60 la suta dintre comune. Initiativa ar muta centrul puterii administrative in mana prefectilor, iar tara si-ar pierde astfel peste 100 de orase si 2.000 de comune, ajungand la nivelul anilor ’90. Proiectul legislativ a fost initiat de senatorul PD-L Nicolae Dobra, cu scopul de a reduce cheltuielile cu salariile angajatilor din administratiile locale, iar legea, ce ar putea intra in vigoare din 2012, se bucura de sprijinul Ministerului de Interne dar si al Guvernului. Potrivit initiatorului acestei legi, noua reglementare ar salva de la faliment numeroase administratii locale, care vor primi astfel mai multe fonduri, inclusiv pentru investitii, in timp ce primarii si consilierii locali din comunele retrogradate la rangul de sate vor disparea complet. Proiectul de lege stipuleaza ca o comuna trebuie sa aiba cel putin 5.000 de locuitori cu drept de vot, iar orasele au nevoie de 10.000 de locuitori pentru a-si pastra statutul. In momentul acesta,  2.102 comune din cele 2.630 existente, impreuna cu 117 orase, din 317, risca sa dispara, trecand la rangul de sate, respectiv comune, dupa intrarea in vigoare a acestei legi.

Echipe de inspectori guvernamentali incearca inca din iunie, sa evalueze situatia financiara a primariilor din toata tara. Se pare ca proiectul este dorit mai mult de Executiv, in timp ce reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) au precizat ca sustin o „recalibrare a a dimensiunilor unitatilor administrativ – teritoriale din Romania”, insa numai dupa realizarea unor studii care sa tina cont de toti factorii, geografici, demografici, economici si sociali.

Judetul Bacau, vaduvit de 52 de comune si un oras!

Daca s-ar aplica acest proiect, in judetul Bacau ar urma sa fie desfiintate 52 de comune din cele 85 existente, marindu-se in acest fel numarul de 491  de sate existente deja. Numai ca, foarte multi primari dintre cei care isi vad amenintate scaunele nici nu vor sa auda de o asemenea reglementare. Potrivit proiectului de lege, pentru a-si pastra statutul, o comuna trebuie sa fie populata cu cel putin 5.000 de cetateni cu drept de vot. Statisticile MAI arata ca, in acest moment, nu mai putin de 2.102 comune din cele 2.630 existente au mai putin de 5.000 de locuitori! Daca proiectul de lege va fi adoptat si va intra in vigoare, nu doar o mare parte dintre comune, ci si o parte dintre orase risca sa fie decazute din rang, adica, tranformate in comune. Proiectul prevede ca un oras va trebui sa aiba cel putin 10.001 locuitori. Asadar, isi vor pastra titulatura de oras doar unitatile cu mai mult de 10.000 de locuitori. In judetul Bacau, orasul Slanic Moldova ar deveni comuna, cu cei cu putin peste 5.000 de locuitori! Partea plina a pahaului ar consta in aceea ca proiectul ar aduce un beneficiu administratiei locale, realizand economii la bugetul de stat prin plata diminuata a salariilor si ar scapa unele autoritati publice locale de datorii uriase. Partea goala, de care trebuie sa se tina cont, este ca locuitorii vor fi nevoiti sa parcurga distante mari pentru a-si rezolva unele probleme. Imaginati-va ce ar insemna ca Ungureni sa se uneasca cu Parincea. Cat i-ar trebuit unui cetatean sa parcurga de la Nanesti, sa spunem, pana la Ungureni? Sau invers, ce distanta ar trebui sa parcurga un locuitor al satului Botesti pana la Parincea?

Sascut si N. Balcescu ar putea deveni orase!

Potrivit proiectului, daca Slanic Moldova dispare ca oras, in schimb, comunele Sascut, cu aproape 10.200 locuitori, si Nicolae Balcescu, cu peste 10. 300 locuitori, ar putea deveni orase!  Printre cele 52 de comune care ar  putea fi desfiintate, figureaza Ungureni, Hemeius, Horgesti, Letea Veche, Luizi Calugara Motoseni, Orbeni, Pargaresti, Gioseni, Glavanesti,  Parincea, Sanduleni, Saucesti, Stanisesti, Traian, ca sa le amintim doar pe cele cu populatii cuprinse intre 3.800 si 4950 locuitori.

Si totusi…

Aceasta propunere legislativa nu poate fi acceptata, din mai multe considerente,. In primul rand, nu respecta conditiile de forma si de fond cerute de Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, desi aceasta obligatie este prevazuta explicit la art. 3 alin. (1) din aceasta lege. Vine in contradictie cu alte acte normative in vigoare, fara sa faca o legatura intre ele. A se vedea in acest sens Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a IV-a Reteaua de localitati, cu modificarile si completarile ulterioare. Ignora prevederile Cartei europene a autonomiei locale, adoptata la Strasbourg la 15 octombrie 1985, ratificata prin Legea nr. 199/1997. Creeaza un vid legislativ specific, probabil, „epocii de piatra”, la art. 12 spunandu-se: „De organizarea activitatilor pentru delimitarea comunelor si oraselor raspunde institutia prefectului din fiecare judet. Propunerile de reorganizare a comunelor si oraselor se aproba prin lege”, iar la art. 18: „La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr. 2 (rl) din 1968 ceea ce determina disparitia tuturor unitatilor adminisrativ-teritoriale din Romania!”

Adauga un comentariu

*