Trichineloza

Urmare a inregistrarii a numeroase cazuri de imbolnaviri datorate consumului de carne de porc infestata cu Trichinella spiralis atragem atentia celor interesati cu urmatoarele aspecte:

Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmita de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica) si porcii.Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumand: resturi de carne de porc infestata, nesterilizata, sobolani vii sau cadavre de sobolani infestati, cadavre de caini si pisici infestate, cadavre si resturi de animale salbatice infestate vanate si pasari dupa jupuire sau date uneori voit in hrana porcilor. Trebuie mentionat faptul ca, atat la porc, cat si la celelalte animale mentionate mai sus, boala nu se manifesta de obicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul, cat si larvele lui nu se vad cu ochiul liber.Omul se imbolnaveste consumand carne infestata de porc, nutrie, mistret sau urs, insuficient fripta sau fiarta sau preparata cruda, sarata, afumata.In aceasta situatie calea de intrare a parazitului in corpul omului se face pe cale digestiva. Ca localizare – in prima perioada, parazitul se gaseste in intestin (ca parazit adult); in a doua perioada a bolii, larvele sunt raspandite pe cale sanguina, in organism, iar in a treia perioada, larvele se fixeaza in diferiti muschi.

Ce masuri trebuie aplicate pentru preintampinarea cazurilor de imbolnaviri la om?

Pentru a se preintampina cazurile de imbolnavire la om, detinatorii de porci au urmatoarele obligatii: in toate cazurile cand taie porci, pentru consum familial, nu pot face aceasta operatie fara anuntarea prealabila a circumscriptiei sanitar veterinare teritoriale in vederea efectuarii examenului sanitar veterinar, dupa care se face examenul trichineloscopic. Carne de porc provenita de la porcii sacrificati in gospodaria proprie nu poate fi introdusa in unitatile de alimentatie publica ( restaurante , cantine) in vederea organizarii de mese festive. Carnea de la porcii crescuti in gospodaria proprie se utilizeaza numai pentru consum familial. Examenul trichineloscopic este obligatoriu si pentru carnea de mistret.Carnea, organele si subprodusele provenite de la animale infestate cu Trichinella spiralis se interzic a fi date in consum, si sub directa supraveghere si raspundere a organelor sanitar veterinare vor fi distruse.Trichineloza la om poate fi tratata, reusita tratamentului este conditionata in primul rand de rapiditatea instituirii lui dupa infestare. DSVSA Bacau atentioneaza populatia sa respecte următoarele recomandari: sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora; sa achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

– să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic. Atenţionăm populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Examenul trichineloscopic al carnii de porc se poate efectua la toate circumscriptiile sanitare vetrinare din pietele agroalimentare si la majoritatea circumscriptiile sanitare veterinare de la nivelul comunelor.

Adauga un comentariu

*