Turbarea

Rabia cauzează anual între 50, 000 şi 70, 000 de morţi, şi 4 milioane de persoane din peste 80 de ţări unde este prezentă maladia, recurg anual la un tratament după expunere. Rabia se plasează astfel pe plan mondial, pe locul al zecelea din maladiile infecţioase mortale.

In 2010, in jud Bacau au fost notificate oficial 4 de focare. Rabia este produsă de un virus (din familia Rhabdoviridae), care afectează creierul. Se transmite şi la oameni prin salivă atunci când sunt muşcaţi sau linşi de un animal infectat. Pot fi infectaţi câinii, pisicile, liliecii, sconcşii şi vulpile; ma puţin probabil rozătoarele. Perioada de incubaţie de la momentul expunerii până la apariţia simptomelor este, în mod obsnuit, de 3-7 săptămâni, dar poate f cui însă între 10 zile şi 2 ani.

Atentionare !!

Dacă sunteţi muşcat de un câine, de o pisică sau de un animal de fermă, acesta ar trebui prins, închis şi ţinut sub observaţie de un medic veterinar. Dacă sunteţi muşcat de un animal sălbatic, animalul ar trebui ucis, dacă este posibil, şi creierul lui să fie testat pentru rabie. Ratonii sălbatici, sconcşii, liliecii, coioţii, lupii şi vulpile se presupune, în general, că ar avea rabie. Dacă vă treziţi şi găsiţi un liliac în cameră copilului şi nu puteţi fi sigur că nu l-a muşcat, ucideţi liliacul şi stabiliţi cu medicul dumneavoastră să i se facă un test pentru rabie. Dacă liliacul a scăpat, este mai bine să plecaţi de la premisă că a avut loc un contact şi să faceţi un tratament.

Prevenire

Cel mai eficient (si obligatoriu prin lege) mod de prevenire a turbarii este vaccinarea anuala antirabica.
Daca animalul dumneavoastra a fost muscat de un animal suspect, urmati de urgenta procedura de mai jos: duceti imediat animalul la cea mai apropiata clinica veterinara si informati medicul asupra datei ultimei vaccinari (daca animalul nu a fost vaccinat, respectiv revaccinat, sunteti pasibil de amenda!); incercati contentia animalului care a muscat, fara a va pune insa in pericol; este indicat ca animalul suspect sa fie tinut sub observatie timp de 10 zile; daca in acest interval nu prezinta semnele clinice ale turbarii, muscatura nu prezinta un pericol sub acest aspect. Daca animalul suspect este eutanasiat, se vor trimite la laborator mostre de tesut, pentru analiza. Tratamentul constă în administrarea de anticorpi, care sunt injectaţi jumătate în rană şi cealaltă jumătate în muşchii din jur. De asemenea, veţi primi un vaccin, sub formă a 5 injecţii. Primă injecţie se administrează o dată cu anticorpii, iar celelalte, la 3, 7, 14 şi 28 de zile după primă injecţie. Rabia este aproape întotdeauna fatală. Moartea, datorată insuficientei respiratorii şi cardiace, precum şi paraliziei, survin, de regulă, la 7-25 zile după apariţia simptomelor. Muşcăturile grave la faţă, la cap, la gât sau la mâini trebuie considerate având un risc ridicat. Rabia netratată începe cu durere, urmată de furnicături la locul unde aţi fost muşcat de un animal. Veţi deveni foarte sensibil la schimbările de temperatură şi la curenţii de aer, şi veţi avea tendinţa de a va îneca ori de câte ori încercaţi să înghiţiţi lichide. Agitaţia, spasmele musculare, furia, excitabilitatea extremă şi salivatia exagerată sunt şi ele prezente. În cele din urmă, apar convulsiile şi paralizia. In cazul în care constată animale agitate care ar putea pune în pericol sănătatea publica, proprietarii de animale  sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 –  DSVSA Bacau.

Adauga un comentariu

*