Orbii isi pot recapata vederea cu ajutorul ochiului bionic

In conditiile in care o multime de boli, considerate nevindecabile in urma cu cateva decenii, au putut fi tratate, pierderea vederii, cauzata, fie de accidente, fie de diverse maladii, constituia, pana nu demult, o problema aparent de nerezolvat.

O echipa de cercetatori americani a conceput primul ochi bionic, capabil sa redea vederea milioanelor de pacienti orbi din nastere sau ca urmare a unor maladii. Dispozitivul este o combinatie intre electronica si biologie si ar putea fi folosit pe scara larga in trei-cinci ani. Este vorba despre o camera video de marimea unui bob de mazare care, implantata in globul ocular si apoi legata la o retina artificiala, va transmite imaginile in miscare de-a lungul nervului optic la creier. Implantul de ultima generatie va fi atasat la sistemul nervos central pentru a restabili contactul cu creierul, creand conditiile reutilizarii organului sau membrului distrus de o boala sau de un accident.

Acest ochi bionic va putea fi implantat persoanelor fara vedere in cativa ani. Ochiul bionic, botezat de cercetatori „Argus II Retinal Prosthesis System”, a fost testat pe orbi din cauza unor maladii precum degenerarea maculara sau retinita pigmentara, acestia avand ulterior posibilitatea de a vedea imagini neclare, lumina si chiar distinge unele obiecte.

Adauga un comentariu

*