Purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, a declarat, joi, ca, in opinia sa, opoziţia va depune o noua moţiune de cenzura daca Guvernul işi va asuma raspunderea in Parlament pe noua lege a salarizarii unitare prin care se va „statua diminuarea salariilor cu 25%”. „In condiţiile in care prin Legea salarizarii unitare nu se va face altceva decat se va statua diminuarea salariilor cu 25%, nu vom fi de acord şi vom face tot ce va ţine de noi sa blocam aceasta lege. Daca ea va fi facuta prin angajarea raspunderii, sunt convins ca la nivelul partidelor de opoziţie se va lua decizia depunerii unei moţiuni de cenzura. E poziţia mea deocamdata, dar sunt convins ca se va proceda aşa, fiindca nu putem fi de acord ca tot haosul din Romania sa fie pus pe umerii profesorilor, medicilor, funcţionarilor publici şi a tuturor celor care au funcţii publice”, a spus el. Deputatul PSD a adaugat ca este un adevarat haos in ceea ce priveşte noua lege a salarizarii unitare.
„Legile nu au trecut nici de Guvern. In afara de Legea pensiilor, care e acum la Camera dupa ce a trecut de Senat, nicio alta lege nu e la Parlament. Cu Legea salarizarii unitare nici ei (Guvernul – n.r) nu ştiu ce fac. Aşadar, nici noua lege a salarizarii unitare, nici cea a bugetului de stat nu au ajuns la Parlament şi e o minciuna sfruntata sa spui ca Parlamentul blocheaza nişte legi pe care nici macar nu le are fiindca nu au trecut de Guvern”, a spus Emil Radu Moldovan. Proiectul legii salarizarii unitare va fi aprobat de Guvern intr-o şedinţa programata pentru luni şi transmisa la Parlament, in vederea angajarii raspunderii, a anunţat, miercuri seara, purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.
Viorel Hrebenciuc, deputat: „Aceasta nu este o majorare a salariilor, ci o diminuare a taierii cu 25%. Guvernul minte şi continua sa comita ilegalitaţi. Reducerea salariilor cu 25% este valabila pana la 31 decembrie 2010. Practic, din 2011, salariile bugetarilor vor fi din nou taiate, probabil cu 10%. Premierul Boc a refuzat sa mareasca salariile in mod diferenţiat: 25% pentru cei cu salarii mici, şi 14-15% la suta sau chiar mai puţin, pentru cei cu salarii mari, invocand o serie de principii constituţionale. In realitate nu doreşte sa faca acest lucru. Are la indemana sistemul impozitarii diferenţiate care ii permite sa realizeze o ierarhizare justa şi echitabila a salariilor bugetarilor. Practic, Traian Basescu şi guvernul sau refuza sa imparta costurile economice şi sociale ale crizei in mod echitabil. Tot greul este lasat in continuare pe spatele oamenilor, simpli, ale celor saraci, in timp ce clientela prospera.”
Gabriel Vlase, deputat: “Creşterea salariului minim pe economie ar duce, automat, la creşterea incasarilor la buget. Totodata, majorarea salariului minim ar reduce din presiunea sociala tot mai mare. Oamenii nu pot trai cu venituri diminuate drastic, pe fondul creşterilor de preţuri tot mai accentuare. Inflaţia in Romania s-a accentuat, dupa cum o arata ultimele date oficiale, iar perioada de iarna va fi pentru cei mai mulţi dintre romani un calvar. Este evident ca o astfel de masura trebuie coroborata cu propuneri de sprijin pentru angajatori. Soluţia propusa de PSD este scaderea contribuţiilor sociale, care va reduce semnificativ povara fiscala asupra angajatorului facand suportabila majorarea salariului minim cu un procent consistent.”
Catalin Mardare, senator: “Guvernul nu este in stare sa aplice un moratoriu nici macar in cadrul dialogului social, atat de necesar in aceasta perioada. Cei de la sindicate şi patronate sunt chemaţi la Guvern degeaba, pentru ca nimic din propunerile acestora nu este preluat.Foarte probabil, Guvernul a incercat de fapt sa obţina acordul sindicatelor şi patronatelor pe un nivel al salariului minim deja decis in cadrul Executivului. Guvernul refuza sa accepte necesitatea sociala şi bugetara a majorarii salariului minim pe economice. PSD a propus aceasta masura in Programul de guvernare lansat in luna octombrie.”