Deputatul Gabriel Vlase face parte dintr-o delegatie a Adunarii Parlamentare a NATO care se afla in aceste zile in Coreea de Sud. Bacauanul, raportor AP NATO, este primul oficial roman care ajunge in zona de conflict dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud. “Sunt aici impreuna cu mai multi parlamentari europeni., membri ai AP NATO. Pe durata prezentei in Coreea de Sud voi lua contact inclusiv cu cei de la A,mbasada Romaniei. Atmosfera este una foarte tensionata, poate mai tensionata decat s-a prezentat pe canalele media”, ne-a declarat in exclusivitate deputatul. Gabriel Vlase este la al doilea mandat cand face parte din AP NATO, el ocupand in prezent si functia de presedinte al Comisiei Parlamentare de control a activitatii SIE.
Situaţia din Peninsula Coreeana ramane extrem de tensionata, dupa atacul regimului de la Phenian asupra unei insule sud-coreene. Coreea de Nord a respins propunerea ONU de a purta negocieri pentru soluţionarea crizei şi ameninţa ca va riposta in forţa la eventualele „provocari” ale Coreei de Sud. Potrivit AFP, Coreea de Sud işi va consolida forţele armate in cinci insule din Marea Galbena, in timp ce Coreea de Nord s-a declarat pregatit sa atace din nou. In plus, Phenianul a acuzat joi Statele Unite ca sunt parţial responsabile pentru schimbul de focuri de marţi soldate cu moartea a patru oameni.
Preşedintele Barack Obama a confirmat ca Statele Unite vor trimite in zona de conflict un grup naval condus de un portavion cu 76 de aeronave, pentru manevre comune cu flota sud-coreeana. Presa de la Seul susţine ca baza de artilerie care a lansat atacul fusese vizitata, cu cateva ore inainte, de liderul nord-coreean Kim Jong IL şi fiul şi succesorul sau, Kim Jong Un. Unii analişti cred ca bombardamentul a avut scopul sa intareasca sprijinul armatei pentru tanarul Kim.
Organizaţie interparlamentara care reuneşte parlamentari din cele 26 de ţari membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Fiecare parlament işi desemneaza o delegaţie permanenta cu un numar fix de membri, stabilit prin Regulament; in masura posibilului, compoziţia delegaţiei reflecta compoziţia politica a parlamentului respectiv, in acest fel asigurandu-se exprimarea unui spectru larg de opinii politice. Ideea crearii unei adunari a parlamentarilor din ţarile Alianţei unde sa se dezbata problemele cu care era confruntat parteneriatul transatlantic a aparut la inceputul anilor ’50 şi s-a concretizat prin instituirea in 1955 a unei conferinţe anuale a parlamentarilor din ţarile membre NATO. Numele organizaţiei – Adunarea Atlanticului de Nord – a fost schimbat in Adunarea parlamentara a NATO la 1 iunie 1999.
AP NATO are un rol esenţial in sensibilizarea parlamentarilor faţa de problemele de aparare şi securitate, fiind un forum unde legislatorii se pot intalni regulat pentru a discuta teme de actualitate, a schimba opinii, a inţelege punctele de vedere ale celorlalţi. Pe de alta parte, prezenţa oficialilor NATO la principalele reuniuni ale AP ii ajuta pe parlamentari sa inţeleaga acţiunile Alianţei.
De asemenea, AP este un indicator ale opiniilor colective ale parlamentarilor, ceea ce este necesar pentru Alianţa şi guvernele membre, deoarece sprijinul opiniei publice a fost intotdeauna esențial pentru NATO, mai ales ţinand seama de tipul de operaţiuni in care este angajata Alianţa astazi.