Daca s-ar fi numit Andrei Ionescu, probabil ca n-ar fi avut jumatate din numarul bacauanilor la o lansare in zi de ploioasa miercuri, la ora 18. Si ar fi fost pacat! Dar il cheama Andrei Hrebenciuc si acest “amanunt biografic” a contribuit la popularea consistenta a spatiului Librariei „Diverta” de la Luceafarul. Din pacate, spatiul ales de editura a avut inconvenientul unei compartimentari de… librarie. Insa cei care au dorit cu adevarat au reusit sa-si faca o idee despre carte si sa intre la idei care sa-i determine sa o citeasca. A contribuit la aceasta unul dintre bacauanii „de export”, stiutor de carte adevarata, Octavian Opris, presedintele Autoritatii Electorale Permanente. Excelent cunoscator al fenomenelor si evenimentelor economice, Opris a trasat precis harta de continut a volumului, demonstrand ca si un aparent repros – „o carte prea densa, cu prea multe idei” – este, de fapt, un compliment. L-a secondat rectorul Universitatii „George Bacovia”, Dumitru Bontas, care si-a lasat mai ales afectul sa glasuiasca intr-o calda pledoarie. Este de inteles acest lucru, de vreme ce Bontas a marturisit ca-l stie pe autor de pe vremea cand acesta din urma era preocupat de situatia economica a stocurilor de jucarii si dulciuri. Tanarul Andrei Hrebenciuc si-a pastrat cumpatul in fata aprecierilor anterioare si a vorbit ca economistul cu personalitate care isi doreste sa devina: „Capitalismul speculeaza vanitatea claselor sociale, acopera nevoi create pentru a satisface prostia noastra.” Realismul acesta destul de abrupt nu i-a speriat pe doritorii de autografe cunoscuti, vag cunoscuti sau necunoscuti de-ai autorului, care si-au dorit (din diverse motive) sa pastreze o amintire olografa a momentului. Real interesati de lucrare sau doar bifand o prezenta mondeno-politica, cei care au cumparat cartea au contribuit la o fapta buna. Asta pentru ca Hrebenciuc va dona toate drepturile de autor pentru o bursa. Doritorii se pot inscrie pe site-ul Editurii Corint, www.edituracorint.ro si sa trimita la adresa iluzia@edituracorint.ro o scrisoare de motivatie si un eseu de aproximativ sase pagini cu tema „Iluzia capitalismului in Romania”.
Asumare
Pe coperta cartii „Iluzia. Erou si antierou in crizele economice” apare un fragment din cel mai cunoscut Capriciu al lui Goya, denumit generic „Somnul ratiunii naste monstri”. Imaginea gravurii spaniolului este transformata intr-un puzzle ce recompune-descompune imaginea unei lumi mereu actuala. De fapt, aceasta este una dintre cheile volumului scris de Andrei Hrebenciuc: foarte repede iluzia trandafirie se poate transforma intr-un cosmar intunecat. Conotatia livresca de pe coperta este sustinuta in interior de o desfasurare de cultura umanista (debordanta in unele capitole) pusa in slujba unei demonstratii ce devine convingatoare si prin argumente strict economice. De retinut este pledoaria pentru schimbarea actualei paradigme economico-sociale, pentru intoarcerea catre nevoile individului in dauna omului-masa sI descoperirea a ceea ce ne permitem sa numim capitalism cu fata umana. Pentru nespecialisti, graficele, tabelele, referirile specializate la fenomene si evenimente trecute sau in desfasurare pot parea greu accesibile. Raman alte multe pagini, scrise si ele intr-o frumoasa limba romaneasca, pagini care justifica dedicatia autorului de la inceputul cartii: „Un prim pas in incercarea de a multumi parintilor mei pentru educatia primita.” Dincolo de valoarea stiintifica a cartii (ce va fi certificata de specialisti), pe langa curajul de a iesi public cu asemenea demers in ciuda prejudecatilor si inamicitiilor extra-profesionale, trebuie sa acceptam ca este nevoie in Romania unei mari (dez)iluzii de voci. Voci publice, care sa-si asume si statut, si pareri, sa vina si cu solutii. Cu siguranta ca nu vor transforma totul intr-o bucolica priveliste rafaelita, insa vor alunga macar o parte din visul urat in care ne-am cufundat de ceva vreme.
„Ca sa fii fericit, ai nevoie de doua lucruri”
– Canada a spus „nu” bancherilor si a reusit sa-si protejeze cetatenii de produsele financiare toxice. In SUA acest lucru nu s-a intamplat, putem vorbi despre un control al grupurilor financiare asupra celui mai puternic stat din lume?
– Din nefericire, sistemul economic american difera de toate celelalte, si de cel canadian, si de cel german, chiar si de cel englez. Vorbim de sume colosale, circa sase sute de mii de miliarde de dolari, ca valoare a produselor financiare derivate aruncate pe piata americana. Va dati seama ce forta au aceste grupuri, ce lobby extraordinar de puternic actioneaza in favoarea lor. Dereglementarea excesiva din ultimele perioade a condus, pe de o parte, la o explozie a ofertelor de produse financiare pentru populatie, iar pe de alta, la o forta fenomenala a acestor grupuri financiare. Daca te uiti din afara poti spune anumite lucruri. Dar nu ai cum sa faci afirmatia ca guvernul american, administratia este controlata.
– Spuneti ca politicienii trebuie sa dea urgent o directie clara unei Romanii precapitaliste, care nu a facut decat jumatate din drumul dinspre comunism, dar nu aveti o parere foarte buna despre clasa politica romaneasca. Au politicienii nostri capacitatea de a construi o alternativa viabila, pot ei contribui la gasirea acelei alternative pe care o numiti sistemul postcapitalist?
– Am fi reusit, incepand de acum 20 de ani, sa construim aici ceva. Dar am fost infectati de capitalismul feroce, de un capitalism materialism, care nu a mai tinut cont de nimic. Din pacate, la noi este foarte greu de reformat sistemul actual, din cauze ce tin in primul rand de capacitatea noastra, a tuturor, de a ne schimba. Greselile sunt interne si lipsa increderii viciaza din start asemenea initiative. Ce credibilitate poate sa aiba un politician, chiar tanar si valoros, care vine si prezinta un asemenea proiect? Neincrederea este epidemica. Dar sunt convins ca in Romania exista cel putin 1.000 de oameni capabili sa de o noua directie, sa creeze chiar si un model.
– Care au fost greselile Romaniei si ale romanilor in aceasta criza?
– Cred ca au fost greseli, si unele grave. Putem vorbi despre lipsa unui capitalism adevarat la noi. Dar trebuie sa spunem si ca exista o lipsa de pregatire economica, a „capitalistilor” si a populatiei, o cultura precara in acest domeniu. Pe de alta parte, si la nivel decizional s-a vazut si se vede lipsa de experienta. Dar ganditi-va ca sistemele economice capitaliste au trecut, de-a lungul timpului, prin atatea crize si au stiut sa o gestioneze si pe acesta. Oricum mai bine decat noi. Revin la incredere, care poate fi esentiala in aceste momente. Daca vii ca guvernant cu un set de masuri si te tii de ele, populatia crede si devine mai usor de traversat criza pentru toata lumea.