Violenta umana are nenumarate forme de manifestare. Securitatea personala este amenintata cotidian in diferite locuri si diferite circumstante, acasa sau in alte locuinte, la scoala, la locul de munca, in cursul desfasurarii unor evenimente sportive, pe strada. O clasificare generala ar urma distinctia intre spatiul privat si cel public, locuinte si spatii publice, pe de o parte, si combinatia acestora, spatiul public-privat ca spatii comune in cladiri rezidentiale.
Ca atare, intrucat violenta intrafamiliala, nu este comparabila cu orice comportament agresiv, pentru ca ea are loc intr-un context particular, victima se afla frecvent in proximitatea agresorului, care are acces in mod continuu la ea, includerea violentei intrafamiliale in categoria larga a agresiunii unei persoane asupra altei persoane este incorecta, eliminand din definitie chiar acele dimensiuni care ii confera o mai mare probabilitate si o particularizeaza. Mai mult decat atat, atunci cand vorbim despre copii, statutul lor de victima prezinta similaritati cu cel al femeii, desi este vorba de diferenta intre statul de major si cel de minor, intrucat contextul este de proximitate, agresorul are acces frecvent si direct la victima si atat copiii, cat si femeile prezinta un grad ridicat de vulnerabilitate. Violenta domestica face parte din categoria dramelor tacute, a celor consumate intre peretii casei, indurate si nemarturisite. Subiectul este dur si delicat in acelasi timp, pentru ca femeile abuzate, in proportie de peste 75 la suta, refuza sa faca publica drama lor. Prefera sa taca, sa indure si sa spere ca abuzurile vor inceta. Statistica spune ca pentru fiecare caz raportat sau descoperit (la spital, de exemplu), exista alte trei cazuri de violenta asupra femeii, care raman necunoscute celor care ar fi capabili sa intervina.
Violenta domestica sau conjugala este un subiect dezbatut. Teoretic, orice femeie stie ca bataia, abuzurile sexuale si verbale, presiunea psihica a partenerului asupra ei, reprezinta descrierea violentei domestice.
Inspectoratul Judetean de Politie Bacau incurajeaza toate activitatile prin care se poate dezvoltata capacitatea comunitatii de a spune „Nu violentei in mediul familial!”. In acest sens, intre 25 si 30 noiembrie, pentru a marca ziua de 25 noiembrie,”Ziua internationala de eliminare a violentei impotriva femeilor”, la initiativa IPJ Bacau, cu sprijinul FSC Bacau, s-a derulat o campanie de sensibilizare a populatiei din mediul rural, asupra fenomenului de violenta domestica intitulata „Viata poate fi traita si altfel!”. Prin acesta campanie s-a urmarit atragerea atentiei asupra consecintelor si schimbarea atitudinii cu privire la violenta domestica, prin promovarea unui comportament preventiv si responsabil. In zilele de 24 si 25 noiembrie, politistii din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii au fost prezenti in comunele Motoseni, Vultureni si Glavanesti. Activitaţile s-au desfasurat in unitatile scolare si in centrele de zi ale Fundatiei de Sprijin Comunitar. Fiti alaturi de noi, pentru ca „Viaţa poate fi traita si altfel!”