Sarbatorile saraciei

Craciunul si Anul Nou 2010-2011 se anunta a fi cele mai dificile pentru romani in ultimii 20 de ani. Masurile de austeritate impuse de guvernati, taierile salariale, cresterea TVA-ului, coroborate cu saracia tot mai mare care si-a facut loc in Romania sterg cetatenilor bucuria care ar fi trebuit sa domine aceste sarbatori. Scumpirile sunt la ordinea zilei, n-au scapat de majorari nici produsele alimentare, nici carburantii.

Cartofii s-au scumpit in ultima luna cu aproape 10%, iar ouale cu aproape 8 procente. Per total, preţul alimentelor e mai mare in noiembrie cu aproape 1% faţa de luna octombrie şi cu aproape 6% in comparaţie cu luna decembrie a anului trecut, arata ultimele date facute publice de Institutl Naţional de Statistica. Faţa de octombrie, preţurile la produsele alimentare s-au scumpit cu 0,88%, in timp ce marfurile nealimentare şi serviciile au crescut cu 0,38% şi, respectiv, 0,2%.  Cea mai mare creştere de preţuri, in categoria produselor alimentare, a fost inregistrata, la cartofi, care s-au scumpit cu 10%. In luna octombrie, cartofii s-au scumpit cu 12%. Nici ouale nu au scapat de scumpiri. Preţurile au crescut cu 8%, in condiţiile in care in luna anterioara au urcat cu 7%.  Alte scumpiri importante au fost inregistrate la fructe proaspete cu 4,32%, la faina cu 3,5%, la malai cu 1,9%, la zahar cu 2,2% şi la ulei comestibil cu 2,4%. Preţurile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,38% faţa de luna precedenta, iar factorul determinant a fost scumpirea energiei termice cu 6,04%.  In ceea ce priveşte serviciile, preţurile au crescut per total cu 0,2%, in condiţiile in care modificarile cursului de schimb nu au avut un impact semnificativ asupra acestora, leul depreciindu-se in medie cu doar 0,3% faţa de luna precedenta, informeaza Mediafax. Potrivit aceloraşi date prezentate de INS, creşterea medie a preţurilor pe total in ultimele 12 luni (decembrie 2009 – noiembrie 2010) faţa de precedentele 12 luni (decembrie 2008 – noiembrie 2009) a fost de 5,8%.

Benzina,  tot mai scumpa

Preţul carburanţilor s-a majorat de trei ori in ultimele zece zile, iar scumpirile nu se opresc aici. Pana la sfarşitul acestui an, scrie EVZ.ro, cea mai ieftina benzina va depaşi 5 lei pe litru. In prezent, cel mai ieftin carburant este aproape de pragul de 5 lei pe litru, iar daca ritmul scumpirilor se menţine, pana la finele acestui an, cea mai ieftina benzina de la Petrom, cel mai mare operator de pe piaţa, va depaşi pragul de 5 lei.In plus, de la inceputul anului viitor vor creşte şi accizele aplicate produselor petroliere, conform unui proiect de modificare al Codului Fiscal, ceea se traduce prin noi scumpiri.

Saracii Europei

Un sondaj realizat la nivel european indica faptul ca nivelul de trai al romanilor este in scadere, puterea de cumparare la fel, iar numarul şomerilor creşte de la o luna la alta. Eurostat plaseaza Romania pe ultimele locuri in privinţa produsului intern brut pe cap de locuitor. Romania se afla pe penultimul loc in Europa, in ceea ce priveşte Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, cu doar 46% din media Uniunii Europene. Procentul este in scadere cu 1%, faţa de anul 2008. Mai jos decat noi sunt doar bulgarii, cu 44%. Iar de vina pentru acest lucru nu este doar criza financiara, pentru ca in alte state din Europa Centrala şi de Est standardul puterii de cumparare s-a imbunataţit. Financiarul scrie ca 12 state din Uniune au inregistrat o scadere a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, şase au stagnat, in timp ce alte noua au avut o creştere la acest capitol. Cel mai bine stau lucrurile in Luxemburg, unde standardul puterii de cumparare este de 271% faţa de media europeana, şi in Olanda, cu 31%.Romania se afla intr-un top trei negativ şi la şomaj. Un alt studiu Eurostat arata ca numarul persoanelor angajate s-a redus cu 4,3%, dublu faţa de trimestrul 2. Doar Lituania şi Bulgaria au avut reduceri mai drastice: 5,1 şi 5%. Datele europene sunt susţinute şi de un sondaj al institutului Naţional de Statistica. Acesta arata ca de la inceputul lui 2009, numarul total al salariaţilor a scazut cu aproape 650.000 de persoane.

Gabriel Vlase, deputat:In conditiile in care guvernul PDL taie tot, de la pensii, salarii şi ajutoare sociale la speranţa şi dreptul la viaţa, e firesc sa fie tot mai greu traiul de zi cu zi.   Guvernul Boc a mintit  cand a afirmat ca pensiile şi salariile vor fi taiate doar pana la sfarşitul acestui an, la fel cum minciuna e sI faptul ca la anul se vor mari veniturile romanilor. Conform Comisiei Naţionale de Prognoza, momentul revenirii pensiilor şi salariilor va fi amanat şi pana in 2014, cand Romania ar putea inregistra o creştere economica . PSD a propus masuri echilibrate pentru evitarea catastrofei economice şi sociale. Am lansat un program coerent care cuprinde masuri de stimulare a unor sectoare cu efect de antrenare in economie, masuri de creştere a sustenabilitaţii finanţelor publice şi de reducere a cheltuielilor bugetare. Avem propuneri concrete pentru salvarea locurilor de munca, pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, sprijinirea mediului de afaceri şi stimularea IMM-urilor. Nu ne asculta nimeni din acest Guvern.

Catalin Mardare, senator:  “Anul 2011 va fi cel putin la fel de prost ca 2010, iar Traian Basescu si PDL incearca sa identifice, din nou, vinovati. Presedintele trebuie sa spuna clar ca Guvernul trebuie sa isi dea demisia, daca estimarile privind bugetul pe 2011 sunt gresite. Prin raspunsul sau evaziv, a confirmat ca Romania este condusa de o guvernare care nu isi asuma niciun fel de responsabilitate. Dincolo de masurile de austeritate, ceea ce ii irita pe romani este iresponsabilitatea si coruptia actualei puteri.

Adauga un comentariu

*