Iarna aceasta va fi mai blanda decat cea de anul trecut, insa ne putem astepta la fenomene meteo extreme, cum ar fi temperaturile foarte scazute in anumite perioade. Dupa Craciun urmeaza o noua perioada de racire, dar ninsoarea este putin probabila.
Dupa Craciun urmeaza o perioada de racire in tara noastra. „Este posibil ca, la munte, sa avem totusi parte de zapada de sarbatori”, a declarat directorul general al Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. „Cum a inceput iarna acum, luna decembrie e mai blanda decat anul trecut. Va amintesc ca anul trecut am avut zapada de 20-30 de centimetri in sudul tarii, cu viscol puternic. Acum a fost o incercare de viscol in sud-est, dupa care urmeaza o pauza pana in ziua de Craciun, pe 25 decembrie, in care temperaturile cresc. De la minus 20 grade in depresiuni, vom ajunge la minus 12, iar in Bucuresti, de la minus 14 vom ajunge la minus 5 grade. Parte anormala a acestei luni nu este frigul, mai rau este ce urmeaza, in sensul ca se incalzeste si ploua, iar stratul de zapada din sudul tarii, care ar trebuie sa acopere graul, e posibil sa dispara. Daca ploua si dispare acel strat de zapada, saptamana urmatoare, urmeaza minus 10-15 grade, agricultura e in pericol”, a avertizat directorul ANM.
Fara viscol pana la Revelion
Din 26 decembrie pana la Revelion, temperaturile incep sa scada putin, apropiindu-se de normalul perioadei, dar, potrivit directorului ANM, „nu vedem un al doilea viscol inainte de Revelion”. „La munte speram sa nu ajunga ploile, sa ramana cel putin lapovita, iar la peste 1.500 de metri sa ninga. Anul acesta, in special in vestul si nordul tarii, vom avea iarna seriousa, dar nu exagerata, putin mai usoara ca anul trecut”, a spus Ion Sandu. In ceea ce priveste vremea in restul continentului, directorul ANM a precizat ca temperaturile vor ramane scazute in Europa. „Sunt probleme in Polonia, Rusia Cehia, Elvetia si nordul Italiei, unde sunt temperaturi scazute si vor ramane scazute. Vine un ciclon care atinge Austria, dupa care va trece. Sunt temperaturi mici in Alpi, unde noptile se ajunge la minus 20 de grade. In Franta e Cod portocaliu pentru ca vine acest ciclon. Pe perioade de acest gen se opresc avioanele. Nu e zapada mare, dar e polei. In Romania nu se blocheaza zborurile in urmatoarele zile”, a declarat directorul general al ANM.