Senatorul social-democrat Elena Mitrea cere ajutorul autorităţilor pentru copiii afectaţi de autism, ale căror drepturi legale nu au fost respectate nici până în prezent.
Elena Mitrea le-a adresat o scrisoare deschisă, în acest sens, ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, şi ministrului Muncii, Ioan Botiş, în care le reaminteşte, în calitate de iniţiatoare a legii şi susţinătoare a cauzei familiilor cu copii afectaţi de autism, că pe 12 iulie 2010 a fost promulgată Legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
‘Conform acestei legi, ministerului pe care îl conduceţi şi instituţiilor subordonate le revin o serie de obligaţii, care nu au fost respectate nici până în prezent. Concret, Normele de aplicare ar fi trebuit să apară în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii, iar termenul-limită a expirat încă din luna octombrie 2010 (ceea ce înseamnă o întârziere de trei luni!!!) Acest fapt îngrijorează atât pacienţii, cât şi părinţii copiilor cu autism care şi-au pus toate speranţele în noul document, nu pentru că şi-au imaginat că statul chiar ar avea disponibilitatea de a plăti costurile terapiilor, ci pentru că au sperat şi continuă să spere că aplicarea Legii în litera şi spiritul său poate să fie măcar un început, în instituirea şi consolidarea unui sistem care să-i sprijine în lupta cu autismul şi care să le asigure copiilor lor dreptul constituţional la dezvoltare’, se arată în scrisoarea deschisă, remisă AGERPRES de cabinetul senatorului PSD.
Elena Mitrea a reamintit că ştie despre faptul că s-a început elaborarea acestor norme pentru că, personal, a trimis o bună parte din propunerile ce fac obiectul Normelor de aplicare şi adaugă că toate demersurile sale au rămas fără răspuns.
‘Faţă de această situaţie, nu-mi pot explica motivaţia unei întârzieri atât de mari într-o problemă atât de necesară şi importantă pentru sănătatea copiilor din România. Este de subliniat faptul că ignoranţa sau delăsarea pot face ca aceşti copii, diagnosticaţi prea târziu, să intre şi să rămână în sistemul de asistenţă socială pentru toată viaţa, ceea ce înseamnă costuri mult mai mari pentru România. Îngrijorarea mea este determinată şi de lipsa de receptivitate a autorităţilor’, argumentează Elena Mitrea.
Senatorul PSD subliniază că personal a intervenit la dezbaterea moţiunii privind sănătatea, precizând la punctul ”Dezvoltarea programelor de intervenţie şi depistare precoce a bolilor”, faptul că trebuie avută în vedere necesitatea şi importanţa implementării programului pentru persoanele cu autism.
”Am adresat întrebări privind educaţia, formarea şi integrarea persoanelor cu autism domnilor miniştri Ioan Botiş şi Daniel Funeriu. Toate demersurile au rămas fără răspuns până astăzi!!! Nu aş fi vrut să leg cazul lui Adrian Sobaru de acest subiect, dar nici nu pot ignora faptul că acest om are un copil suferind de autism pentru care fiecare zi de întârziere a aplicării Legii reprezintă îndepărtarea de recuperare. Cred că măcar această întâmplare nedorită poate fi considerată un puternic semnal de alarmă pentru o categorie pe care statul român nu are voie s-o ignore!’, se spune în scrisoarea senatorului PSD.
Elena Mitrea a dorit să sublinieze că autismul este o cauză pentru care au luptat părinţii copiilor care suferă de această afecţiune, prin reprezentanţii lor, în campania începută în octombrie 2008, prin demersuri către autorităţile statului şi, mai nou, în octombrie 2010, acest subiect s-a aflat pe ordinea de zi a Comisiei pentru petiţii din Parlamentul European, unde s-a atras atenţia asupra faptului că în România, drepturile copiilor cu autism, ale celor cu dizabilităţi nu sunt respectate, că legislaţia este discriminatorie şi ineficientă, că părinţii nu mai au puterea financiară de a-şi îngriji copiii.
Senatorul mai precizează în scrisoare că în acelaşi cadru, s-a subliniat că legislaţia română se limitează la enunţarea unor principii generale, fără a stabili modul lor de implementare, faptul că, practic, copiii cu autism, copiii cu dizabilităţi grave, încă nu sunt primiţi în şcoli, nu li se acordă tratament de specialitate sau medicamente, trăiesc împreună cu familiile lor din venituri reduse. Situaţia este cu atât mai tristă în zonele rurale, unde părinţii nu numai că nu au acces la cursuri sau terapii specifice, dar nu au nici măcar acces la informaţii. Toate acestea sunt drepturi prevăzute atât de Constituţia României, cât şi de art.14 din Carta Drepturilor Fundamentale, anexată Tratatului de la Lisabona.
‘Cred că aceste demersuri vă sunt cunoscute, având în vedere că petiţia a fost declarată deschisă şi s-a hotărât trimiterea unei scrisori către autorităţile române, Guvernului României cu solicitarea unui răspuns al acestora la problemele ridicate. Până în 2009 exista măcar o agendă privind persoanele cu autism. S-a vorbit, până în aprilie 2009, de existenţa unui grup de iniţiativă care avea în pregătire o serie de acte normative care să aducă reglementări specifice pentru copilul cu tulburări din spectrul autist (TSA), despre care s-a spus că sunt în curs de avizare sau în curs de elaborare şi aici menţionez: Strategia Naţională de sănătate mintală a copilului şi adolescentului, document elaborat de către Ministerul Sănătăţii – Centrul Naţional de Sănătate Mintală, proiect aflat atunci în consultare; Strategia Naţională pentru persoanele cu cerinţe educaţionale speciale (CES) şi Ghidul privind traseul educaţional şi intervenţia integrată pentru copiii cu dizabilităţi, cu accent pe copilul cu dizabilităţi severe sau profunde, proiect aflat în evaluare şi avizare la nivelul Ministerului Educaţiei la acea dată; Legea privind Serviciile de zi, proiect aflat în stadiu de elaborare la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, astăzi desfiinţată’, arată senatorul PSD.
‘Faţă de gravitatea şi urgenţa situaţiei’, Elena Mitrea solicită în scrisoarea adresată celor trei miniştri soluţionarea cu celeritate a următoarelor întrebări: ‘Demersurile sus-menţionate pot fi reluate din punctul în care au fost abandonate în aprilie 2009? Modul în care veţi aborda subiectul ‘autism’ va fi o strategie proprie, elaborată fără consultarea societăţii civile, comisiilor parlamentare de specialitate şi altor factori interesaţi şi atunci, care va fi aceea? Exista o dată pentru care v-aţi propus definitivarea normelor de aplicare şi completare a Legii 151/2011, (având în vedere că termenul este deja depăşit cu trei luni) ştiut fiind că în forma promulgată această lege nu va aduce mari schimbări în viaţa copiilor cu autism?’. AGERPRES/(AS-Cătălina Matei)