Guvernul consideră că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de interpretări ale deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe această temă, informează Mediafax.
Guvernul a transmis, vineri, un comunicat în care arată că procesul de recalculare a pensiilor îşi are temeiul în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000, motiv pentru care suspendarea efectelor HG nr. 735/2010 nu este echivalentă cu constatarea ne-legalităţii normelor de fond privind recalcularea pensiilor, cuprinse în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000.
Totodată, în comunicatul postat pe site-ul Executivului se arată că „aceeaşi poziţie a fost îmbrăţişată şi de către Consiliul Superior al Magistraturii, care prin Rezoluţia de clasare din 11.11.2010, dată în dosarul 226/CDJ2010 al Comisiei de Disciplină pentru judecători“, apreciază că „efectele hotărârii în cauză sunt doar referitor la părţile din dosar”.
Tăierea pensiilor militarilor este ilegală, au decis vineri judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au respins, printr-o decizie irevocabilă, recursul Guvernului la o decizie a Curţii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executării H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, informează Agerpres.
Judecătorii susţin că suspendarea hotărârii de Guvern prin care s-a decis recalcularea acestor venituri se aplică pentru toţi militarii, poliţiştii, jandarmii şi toate celelalte categorii de funcţionari publici cu statut special în rezervă.
Contactat de Antena 3, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Tiberiu Frăţilă, a declarat că procesul de recalculare continuă.