Atat presa scrisa cat si cea audio-vizuala, au semnalat in nenumarate randuri unele actiuni anormale de promovare a unor manageri in functii importante de conducere, numai pe criterii politice. Acest fenomen a capatat o amploare inimaginabila in perioada actuala, aspect care a adus grave prejudicii de imagine institutiei politiei, numai ultimele doua cazuri fiind destul de elocvente din acest punct de vedere (cazul de la Neamt si cel de la sediul M.A.I., cu un secretar de stat care s-a desistat). Acum cateva zile, o declaratie a actualului sef al Inspectoratului General al Politiei Romane, aprecia faptul ca, la ora actuala se impune desfiintarea posturilor de politie comunale. Incredibil cum un manager din politie poate avea o asemenea gandire depasita, ce poate apartine doar unui om rupt de realitatea cotidiana si oricum, dusa undeva prin secolul al XVII-lea. Nu este exclusa posibilitatea ca aceasta idee retrogradea sa fie inspirita de actualul ministru, caruia poate i-a venit in primii 24 de ani de viata, cand a reusit performanta academica uluitoare de a absolvi studiile liceale! Au fost ignorate realitatile economico-sociale ale satului romanesc, tendinta tot mai accentuata de mentinere a unei rate a criminalitatii la un nivel ridicat, chiar de crestere a fenomenului criminal.
Sa spunem ca un cetatean in varsta dintr-o comuna indepartata de prima localitate urbana, Gaiceana, ar fi victima unei agresiuni. Acesta va trebui sa sesizeze prin telefon politia care se va deplasa de la Bacau, sau in cel mai fericit caz de la Podu Turcului, pentru a solutiona situatia reclamata. Timpul scurs de la sesizare pana la interventia politiei la fata locului poate fi uneori prea mare, suficient insa pentru disparitia agresorului, stergerea urmelor create la fata locului sau, mai grav, salvarea victimei. Luand in calcul si posibilitatea, destul de frecventa in mediul rural, a inexistentei unui post telefonic sau a unui telefon mobil, comentariile sunt de prisos.
Prevenirea faptelor antisociale in mediul rural, ca notiune si apoi ca mod de actiune, a capatat in ultimii ani noi valente, fiind orientata in special in directia unei atitudini active din partea politistului rural. Aceasta inseamna ca seful postului comunal de politie, impreuna cu subordonatii sai, trebuie sa-si faca simtita prezenta in comuna, prin mai multe modalitati, cum ar fi participarea sefului de post la sedintele Consiliului Loacal, intalniri periodice cu cetatenii, participarea la diferite evenimente socio-culturale, participarea si prelucrarea unor acte normative in scoli, educarea antiinfractionala a cetatenilor localitatii, patrularea pedestra sau auto, in special pe timpul noptii in comuna. Daca se vor desfiinta posturile comunale de politie, cine va efectua aceste activitati? In cazul agresiunilor fizice, infractiunile de omor sau tentativa de omor, talharie, viol, lovire sau alte violente, interventia operativa a politistului poate conduce chiar la salvarea unor vieti omenesti, iar in cazul infractiunilor de talharie si furt, la prinderea autorilor si recuperarea bunurilor sustrase. Ce se urmareste prin aceasta masura? Cel mai corect rasdpuns ar fi acela ca nu se urmareste nimic, sau poate distrugerea fizica a comunitatilor rurale prin lasarea membrilor acestora fara ajutor in cazul in care sunt agresati fizic sau atunci cand li se sustrag bunurile dobandite cu truda pe parcursul a zeci de ani. Este greu de presupus ca politistii in activitate vor avea un cuvant de spus in aceasta privinta, de teama sa nu fie lasati fara serviciu. Societatea civila este cea care trebuie sa reactioneze.