Premierul Emil Boc a anunţat luni că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioada următoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.
„Când s-a adoptat un cod al muncii, s-a avut în vedere, practic, de cele mai multe ori, procedura asumării răspunderii. Şi în 2003, când s-a adoptat actualul Cod al Muncii, tot procedura angajării a fost avută în vedere, pentru că, dacă nu există această procedură, cu greu se pot compatibiliza diversele interese care există în jurul Codului Muncii”, a spus premierul Emil Boc.El a arătat că, în caz contrar, există riscul să nu se adopte un cod coerent, care să reprezinte interesele societăţii ca întreg. „Este singura cale (angajarea răspunderii, n.r.) care poate oferi un cadru coerent unui proiect complex, cu interese destul de divergente”, a spus Boc. Liderul senatorilor UDMR, Fekete-Szabo Andras Levente, susţine că Uniunea este de acord cu decizia guvernului. „Dacă se merge pe filiera normală, către sfârşitul anului, după calendar şi după cum lucrează Parlamentul, mai repede de septembrie-octombrie nu am putea avea Codul Muncii. Suntem legaţi de anumite chestiuni, angajamente la Comisia Europeană şi trebuie să fim în termen”, a explicat senatorul opţiunea pentru o angajare a răspunderii. La rândul său, liderul deputaţilor reprezentând minorităţile naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că membrii grupului vor da un vot pozitiv Codului Muncii. El a arătat că, la limită, grupul pe care îl conduce este de acord cu angajarea răspunderii, deşi ar prefera o dezbatere amplă a modificărilor aduse de acesta.
Opoziţia discută cu sindicatele despre o moţiune de cenzură
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că Uniunea Social-Liberală (USL) va decide depunerea unei moţiuni de cenzură ca urmare a angajării răspunderii guvernului pe modificările la Codul Muncii după ce, în prealabil, va discuta cu patronatele şi sindicatele. „Vrem să discutăm mâine (astăzi – n.r.) cu patronatele şi sindicatele. Domnul Boc nu ştie pe ce îşi angajează răspunderea. Noi vrem să fim serioşi. Nu ştim încă pe ce să depunem moţiune (de cenzură – n.r.). Faptul că primul ministru este incompetent nu scuză un gest la fel de incompetent din partea noastră. O să luăm o decizie în cadrul USL, dar este imposibil în acest moment de la Boc să afli de fapt pe ce îşi angajează răspunderea şi care vor fi textul şi modificările la modul serios”, a spus Ponta.
Legea contractelor colective de muncă nu va fi abrogată
Premierul Emil Boc a declarat că Legea contractelor colective de muncă nu este abrogată prin noul Cod al Muncii. „Asta înseamnă că legea contractelor colective de muncă rămâne în vigoare, nu este abrogată prin Codul Muncii, problema contractelor de muncă urmând să fie reglementată prin lege specială”, a explicat Emil Boc.Ultima formă a proiectului Codului Muncii, obţinută şi prezentată joia trecută, relevă că toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional sunt abrogate.
Sindicaliştii vor declanşa acţiuni de prostet
Sindicaliştii ameninţă cu grevă generală din prima zi în care preşedintele primeşte pentru promulgare proiectele Codului Muncii şi Codului dialogului social, iar din 28 februarie încep acţiunile de protest în teritoriu. Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat ieri după-amiază că au stabilit pichetarea intrărilor în sediul Parlamentului, discuţii cu deputaţii din comisie, pichetări şi vizite la domiciliu şi la sediile PD-L, UDMR, UNPR, minorităţi, pentru depunerea solicitărilor sindicale, mitinguri în teritoriu, cu reunirea oamenilor pe drumurile europene sau naţionale şi grevă de avertisment în ziua votului în Camera Deputaţilor. La nivel local, în fiecare luni începând din 28 februarie şi până în 18 aprilie vor fi mitinguri în faţa prefecturilor, precum şi a primăriilor din Bihor, Botoşani, Harghita, Constanţa şi Caraş-Severin.