Boc, fata-n-fata cu motiunea USL

Guvernul isi va angaja raspunderea de Ziua Femeii!

Forma finala a motiunii de cenzura, pe care opozitia intentioneaza sa o depuna, va fi prezentata luni , in cadrul sedintei Uniunii Social-Liberale, conform Agerpres. Motiunea va fi depusa in urma angajarii raspunderii Guvernului pe Codul Muncii.”Textul motiunii de cenzura va fi prezentat imediat dupa ce primul ministru Emil Boc isi va angaja raspunderea pe modificarile la Codul muncii”, a declarat Victor Ponta, presedinte PSD, dupa sedinta Biroului Permanent National a formatiunii. Liderul social-democratilor a precizat ca miercuri a fost inregistrat la Parlament proiectul de lege al PSD privind modificarile necesare la Codul muncii.

Angajatorii care folosesc mai mult de cincxi persoane fara contract de munca risca pana la 2 ani de inchisoare sau amenda penala, sistarea ajutoarelor si fondurilor UE si interzicerea participarii la achizitii publice. Noul cod mai prevede acordarea unui spor de noapte de 25 la suta si amenzi inclusiv pentru angajatii care accepta sa lucreze “la negru”. Amendamentele la acest proiect vor putea fi depuse pana vineri la ora 20:00. Actualele prevederi introduse in proiectul de modificare a Codului Muncii stabilesc ca angajatorii care primesc la munca pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 10 si 20 de mii de lei pentru fiecare persoana identificata. In cazul angajatorilor care primesc la munca mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca, se va considera ca acestia comit o infractiune si vor fi sanctionati cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala. Aceeasi pedeapsa va fi aplicata si pentru primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane. De asemenea, potrivit prevederilor noului cod, si persoana care lucreaza fara incheierea unui contract individual de munca este pasibila de amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei.

Spor de noapte de 25 la suta

Salariatii care lucreaza pe timp de noapte vor beneficia de un spor de 25 la suta din salariul de baza, fata de 15 la suita in prezent, dar numai daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru. De asemenea, din proiectul Codului Muncii s-a eliminat prevederea conform careia angajatorii obligeti sa reduca sau sa intrerupa temporar activitatea pot acorda salariatilor concediu fara plata, introducandu-se posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.

Alte prevederi

Perioada de proba creste de la 30-90 de zile calendaristice, la 90-120 de zile calendaristrice, in functie de postul ocupat. Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricarei arti, fara a fi necesara motivarea acesteia. Contractul individual de munca poate fi suspendat din motive disciplinare, suspendarea presupunand continuarea contractului fara plata salariatului. In cazul concedierilor colective, angajatorul poate angaja alti salariati imediat. Actualul cod impune o perioada de noua luni in care angajatorul nu are voie sa faca angajari pe posturile eliberate prin concedieri colective. Prelungirea perioadei de preaviz la 20, respectiv 45 de zile lucratoare, pentru functii de executie si de conducere. Perioada maxima de incheiere a contractelor pe perioada determinata a fost prelungita de la 24, la 36 de luni.

PSD are o varianta de modificare a CM Partidul Social Democrat a finalizat, impreuna cu sindicatele si patronatele, varianta de modificare a Codului Muncii agreata si cu PNL, initiativa care a fost depusa la Parlament. In varianta opozitiei cu privire la Codul Muncii se stabileste obligativitatea negocierilor colective pentru unitatile cu mai mult de 21 de angajati, iar, in ceea ce priveste perioada maxima de proba, se prevede ca aceasta este de 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de 120 de zile pentru cele de conducere. PSD si PNL propun ca perioada in care se pot face angajari succesive de proba pentru acelasi post sa fie de maximum 12 luni. De asemenea, se stipuleaza ca pe durata perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta fara preaviz, insa cu o notificare scrisa. O alta prevedere din varianta opozitiei pentru Codul Muncii stabileste ca un contract de munca pe perioada determinata nu poate fi incheiat pe o durata mai mare de 36 de luni. In cazul incetarii temporare a activitatii unei firme se prevede ca angajatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, de cel putin 75 la suta din salariul de baza corespunzator functiei. Social-democratii mai vor ca durata maxima legala in ceea ce priveste munca suplimentara sa poata depasi 48 de ore pe saptamana, dar cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de patru luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Durata concediului neintrerupt propusa de PSD si PNL ar fi de cel putin zece zile, iar nivelurile salariale minime ar urma sa fie stabilite prin contracte colective de munca. PSD si PNL propun ca munca la negru sa fie pedepsita cu amenda intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare angajat.

Se misca tara!

Reprezerntantii sindicatelor din judet au fost prezenti marti in Bacau la un mars si un miting de protest impotriva modificarii Codului Muncii. Au fost peste 800 protestatrari, reprezentand cele cinci confederatii sindicale Fratia, Blocul National Sindical, Cartel Alfa, Confederatia Sindicatelor Democratice si Meridian. Manifestari de protest au avut loc si in principalele orase al tarii, anuntand o serie de actiuni sindicale care ar putea culmina cu o greva generala. Manifestantii au pornit din fata Stadionului “Municipal”, indreptandu-se catre Prefectura. S-au strigat lozinci impotriva guvernului, iar liderii au lansat indemnuri tuturor celor care ii priveau sa li se alature. “Boc, Basescu, Romania, Codul Muncii e Sclavia”, a fost principalul mesaj al protestatatrilor. N-au lipsit nici “Piticul si cu Chiorul au mintit poporul!”, “Jos Guvernul!”, “Jos acest guvern ticalos!”. “Sper ca, daca aceste miscari sindicale vor avea loc in toata tara si atunci cand Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Muncii, dar si cand se va promulga Codul modificat, la Cotroceni, si daca vom convinge si opinia publica sa fie alaturi de noi, sa putem bloca acest Cod al Muncii. El transforma salariatii romani in sclavii investitorilor straini si nu numai”, a declarat Gheorghe Huluta, liderul CNSRL Fratia Bacau . S-a facut apel catre toti cei care se simt nedreptattiti de noul cod, aducandu–se reprosuri guvernantilor si parlamentarilor PDL si celor aflati la Putere, pentru situatia in care au ajuns Romania si poporul roman. Actiunea de miercuri n-a fost prima de acest fel. Marti, salariatii BCR s-au aflat in greva japoneza, amenintand ca ar putea intra in greva generala, iar in Capitala reprezentantii pensionarilor si militarilor pensionari au manifestat impotriva diminuarii pensiilor. Sindicatele, strang semnaturi pentru o greva generala.

Emil Boc: „Am salvat tara de la colapsul economic. Partea cea mai grea a fost depasita Am trecut impreuna prin cele mai grele incercari posibile. Nu am cedat tentatiilor populismului si am luat masurile necesare pentru Romania. Am salvat tara de la colapsul economic, am stabilizat economia, iar acum incheiem un nou protocol pentru asigurarea cresterii economice”, sustine Emil Boc. Premierul este increzator in faptul ca Romania va depasi in curand criza. „Partea cea mai grea a fost depasita. Am avut taria sa adoptam reforme importante ale statului (…), iar acum trebuie ca fiecare cetatean roman sa culeaga roadele pozitive”, a mai declarat premierul.

 

Viorel Hrebenciuc, deputat: „Este o mare minciuna ca un alt Cod al Muncii va crea mai multe locuri de munca! Noul Cod al Muncii va duce la cresterea somajului. Noul Cod al Muncii ii avantajeaza pe angajatori si ii defavorizeaza pe angajati. Noul Cod al Muncii aduce cu sine nesiguranta locurilor de munca. Noul Cod al Muncii permite exploatarea angajatilor de catre angajator. Codul Muncii promovat de Guvern vrea slabirea miscarii sindicale, astfel incat oamenilor sa le mai fie frica sa protesteze.

 

Gabriel Vlase, deputat: „Se vrea diminuarea drepturilor salariatilor, ca sa dispara securitatea locului de munca, iar angajatul sa nu aiba alte variante decat sa accepte orice abuz, pentru a-si pastra locul de munca. Noul Cod al Muncii inseamna nesiguranta locurilor de munca. De ce? Pentru ca acesta extinde perioada de proba de la 30-90 de zile, la 90-120. Masura lasa loc abuzurilor angajatorului asupra salariatului.Extinde utilizarea contractul individual de munca pe durata determinata in detrimentul contractului individual de munca pe perioada nedeterminata. Proiectul guvernului deschide posibilitatea impunerii unor criterii de performanta individuala care sa nu poata fi atinse, astfel incat salariatul sa nu aiba acces la bonusuri sau alte beneficii trecute in contract.Prelungirea perioadei in care se pot incheia contracte de munca cu perioada determinata va crea mari probleme angajatilor care doresc sa ia credite de la banci.

 

Catalin Mardare, senator: Prin noul Cod al Muncii, guvernul intentioneaza sa-i subventioneze pe angajatori. Se iau bani de la angajati si se transfera la angajatori. Angajatorul poate decide reducerea temporara a activitatii. In acest caz, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului.. Aplicata la maxim (in fiecare saptamana din an) aceasta masura ar reduce costurile cu forta de munca cu 20%!. Din acest transfer de resurse de la angajat la angajator, economia nu are nimic de castigat! Castiga doar angajatorul. Consecinta: scaderea consumului, diminuarea cererii si, in cele din urmam cresterea somajului. Prin urmare, clamata „flexibilizare” a Codului Muncii va duce la cresterea somajului!!”


Ghiorghe Huluta, lider CNSLR Fratia: „Oamenii nu au iesit de bine in strada. Daca aceste miscari sindicale vor avea loc in toata tara, eu cred ca vom reusi sa influentam si opinia publica sa iasa alaturi de noi in strada pentru a reusi sa blocam acest Cod al Muncii, care practic transforma salariatii romani in sclavii investitorilor straini si nu numai„.

Adauga un comentariu

*