Fructele de padure scad riscul de Parkinson

Fructele bogate in antocianina (un antioxidant care se gaseste in mere, citrice si fructe salbatice) previn Parkinsonul, arata un studiu al Scolii de Sanatate Publica din Boston (Statele Unite). Studiul, care a inclus peste 129.000 de subiecti, s-a desfasurat pe o perioada de 20 de ani si a aratat ca barbatii si femeile care au consumat fructe de padure au sanse cu 25% mai mari sa scape de Parkinson. In cadrul studiului, a fost testat si efectul unor bauturi bogate in antocianina (cum ar fi ceaiul, vinul rosu si sucul de portocale). Rezultatul: barbatii care le-au consumat au fost cu 35% mai putin expusi bolii decat cei care nu le-au baut. In schimb, la femei nu s-au observat diferente notabile. Dr. Xiang Gao de la Scoala din Boston recunoaste ca nu stie de ce apar diferente pe sexe in cazul bauturilor si sustine ca e nevoie de alte studii. Dr. Cristobal Miranda de la Universitatea Oregon, care nu a participat la studiu, a declarat pentru MSNBC ca Parkinsonul este cauzat, in principal, de inflamarea creierului si de stresul oxidativ (afectiune cauzata de sedentarism, de stres si de lipsa fructelor si a legumelor din alimentatie). „Antocianina are efecte anti-inflamatorii si antioxidante. Prezenta ei in organism impiedica distrugerea ADN-ului si privarea celulelor de oxigen”, conchide Miranda

Adauga un comentariu

*