Eurostat vs. Elena Udrea!

Pe 17 februarie, ministrul Elena Udrea anunta triumfal, in cadrul unei declaratii de presa, ca, in conformitate cu datele primite de la Institutul National de Statistica, “numarul vizitatorilor straini in Romania inregistrati la punctele de frontiera a fost in 2010 de 7.498.300”. Udrea a recunoscut ca, procentual, este vorba de o scadere cu unu la suta fata de anul precedent, dar a mentionat ca scaderi au inregistrat aproape toate statele si ca, evident, criza este de vina. Surpriza insa, Buletinul Eurostat spune cu totul altceva!
Surpriza uriasa insa. Buletinul Eurostat, editat de Comisia Europeana, a prezentat cu totul si cu totul alte cifre. Concret, conform Eurostat, numarul de innoptari in 2010 al nerezidentilor, adica al cetatenilor straini sau romani cu domiciliul in strainatate, a fost de 2.700.000. De mentionat ca, la nivelul statelor din Uniunea Europeana, cu cele 2,7 milioane de innoptari ale nerezidentilor, Romania se claseaza pe locul 23 din 25 (nu exista statistici pentru Luxemburg si Irlanda), ultimele clasate fiind Letonia si Lituania, doua state mici (10 la suta, respectiv 15 la suta  din suprafata si populatia Romaniei), fara traditie in ceea ce priveste turismul. Eurostat prezinta statistici si pentru patru state non-UE. Dintre acestea, Cehia si Croatia sunt mult in fata Romaniei, Norvegia (totusi o tara fara o traditie deosebita in domeniul turismului) are cu 2,1 milioane mai multe innoptari decat noi, doar a patra Liechtenstein (care este cam cat jumatate din cartierul Drumul Taberei) fiind in urma noastra. Chiar daca nu au facut obiectul studiului, cu siguranta, Rusia, Turcia si Serbia sunt si ele mult mai bine clasate decat Romania la capitolul turisti straini.

 

Turisti sunt considerati doar cei care innopteaza
In statisticile profesioniste privind turismul, in cazul de fata al sosirii turistilor straini intr-o tara, indicatorul utilizat il reprezinta nu intrarile inregistrate la punctele de frontiera, ci numarul de innoptari. In acceptia organismelor europene, prin turist se intelege persoana – rezident sau nerezident, care utilizeaza servicii turistice. Mai pe romaneste spus, persoana care cheltuieste bani pentru aceste servicii. Cum este greu de efectuat statistici privind toate cheltuielile rezidentilor si nerezidentilor, numarul de innoptari reprezinta indicatorul de baza. Pentru ca, in general, turistul trebuie sa se cazeze undeva. Indicatorul utilizat de Elena Udrea – via INS – nu are cum sa se refere suta la suta la turisti. Iata doua exemple: de cel putin 4 ori pe saptamana, intre 20 si 30 de romani care si-au cumparat case in localitatile de langa granita, in Ungaria, vin la locul lor de munca in judetul Arad. Intrarile in tara ale celor 20-30 de romani sunt de fiecare data inregistrate la punctele de frontiera, deci intra in statistica prezentata de Elena Udrea. La fel se prezinta si situatia unor soferi de TIR care vin in tara, stau o zi sau doua si dorm in cabina. Ei bine, in cele doua exemple prezentate nu se poate vorbi de turisti. De mentionat ca utilizarea indicatorului “inregistrarea intrarilor la frontiera” nici nu poate fi folosita in statele din spatiul Schengen, din moment ce la frontierele dintre aceste state nu se mai fac verificari ale actelor de identitate.
Udrea cumpara soft de nu¬ma¬rat turistii!
Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, vrea sa combata evaziunea fiscala din turism prin implementarea unui program electronic care sa inregistreze numarul real de turisti cazati in structurile de primire turistice din Romania. Valoarea estimativa a contractului este de 400.000 de euro, fara TVA, echivalen-tul a 1,9 milioane de lei, fara TVA, potrivit anun¬tului de participare postat pe site-ul e-lici¬ta¬tii.ro. Finantarea este asigurata din bugetul de stat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). “In domeniul turismului, fenomenul evaziunii fiscale este foarte pronuntat. Este greu sa te lupti cu el. Eu nu pot sa intru in curtea unui om chiar daca acolo functioneaza o pensiune nedeclarata, pentru ca ii incalci omului proprietatea. Nu pot sa intru si nu pot demonstra decat cu flagrant ca in aceste locatii se face turism. Se pare ca procentul de evaziune fiscala in turism, fie ca nu se declara deloc activitatea de turism, fie ca unele hoteluri mici nu isi declara numarul real de turisti, fenomenul evaziunii este undeva spre 40 la suta. Este foarte mare si ne asteptam ca eva¬ziu¬nea sa creasca daca nu gasim metode sa combatem acest fenomen”, declara Elena Udrea. Si ministerul a gasit solutia prin care o sa combata evaziunea, un catastif electronic unde toti operatorii din tu¬rism sa raporteze in timp real pe cine cazeaza. Sistemul Informatic va putea fi accesat de catre toate unitatile turistice autorizate MDRT si va permite consolidarea acestora intr-un registru centralizat (Registrul structuri primi¬re turisti). Prin intermediul sistemului se va realiza raportarea sosirii si plecarilor turistilor in maniera online si se va permite consolidarea si accesul rapid la aceste date. Banii vor fi utilizati pentru achizitionarea de servere, servicii de asistenta tehnica informatica si de dezvoltare software, precum si pachete sotfware IT. Durata contractului este de sase luni de la data atribuirii. Data limita pentru de¬pu¬nerea ofertelor este 15 aprilie. In alegerea ofertei castigatoare se va tine cont in rapoarte egale de oferta tehnica si de cea financiara. Daca sistemul electro¬nic va fi functional e posibil ca datele facute pu¬blice de Elena Udrea cu privire la numarul de turisti sositi la noi in tara sa fie chiar cele rea¬le. In urma cu circa doua saptamani Udrea afir¬ma ca turismul romanesc a iesit din criza. Mi¬nistrul a fost contrazis imediat de Corina Mar¬tin, reprezentantul Asociatiei Nationale a Agen¬tiilor de Tu¬rism, care spunea ca vanzarile agen¬tiilor au fost cu 15 la suta mai mici decat in 2009, iar nume¬roase agentii de turism au dis¬pa¬rut de pe piata. Si datele Eurostat  au aratat ca numarul innoptarilor in unitatile de cazare a scazut cu 8,7 la suta,  turismul romanesc fiind departe de a iesi din criza.

Adauga un comentariu

*