Motiune pe capul lui Boc

Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului in care liberala Mariana Campeanu a prezentat motiunea de cenzura a opozitiei, introdusa ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe Codul muncii, s-a incheiat in jurul orei 11.00. De la aceasta sedinta premierul Emil Boc a absentat, insa au fost prezenti ministri Ioan Botis, Traian Igas, Gheorghe Ialomitianu si Valeriu Tabara, si 281 de parlamentari. In balcoane au asistat sindicalisti si reprezentanti ai confederatiilor patronale, precum Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903.

Textul urmeaza sa fie dezbatut si votat pe 16 martie, la ora 15,00. Inainte de inceperea sedintei, membri ai Organizatiei PSD Bucuresti au oferit flori parlamentarelor. Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc, intitulata „Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate”, va fi dezbatuta si votata miercurea viitoare in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului. Documentul este semnat de 210 parlamentari social-democrati, liberali si conservatori, initiatorii criticand in text „modul abuziv in care Executivul incearca sa treaca noul Cod al muncii”. Pentru a fi adoptata motiunea sunt necesare voturile majoritatii parlamentarilor, adica 236. Daca motiunea de cenzura va fi adoptata, Guvernul va fi demis. In caz contrar, noul Cod al muncii se considera adoptat.

Victor Ponta: „Am finalizat textul motiunii pentru ca era important sa vedem ce amendamente a mai admis Guvernul si, practic, cred ca astazi suntem pregatiti s-o depunem. Avem numarul de semnaturi, va fi votata de toti parlamentarii Uniunii Social Liberale, adica PSD si PNL si PC. Ceea ce cred ca este cel mai important, chiar daca se vorbeste mai putin, este faptul ca este prima data cand o motiune de cenzura are si un proiect alternativ

Catalin Mardare, senator:Noul Cod al Muncii va duce la cresterea somajului. Noul Cod al Muncii ii avantajeaza pe angajatori si ii defavorizeaza pe angajati. Noul Cod al Muncii aduce cu sine nesiguranta locurilor de munca. Codul Muncii promovat de Guvern vrea slabirea miscarii sindicale, astfel incat oamenilor sa le mai fie frica sa protesteze. Am enumerat numai cateva dintre aspectele care evidentiaza cat rau pot produce efectule Codului in varianta Boc.

Gabriel Vlase, deputat: “ E important ca vorbim despre o motiune de cenzura care are in spate un proiect alternativ. Sansele ca aceasta sa treaca depinde de cum va hotara fiecare parlamentar de la UDMR, UNPR sau PDL sa voteze, pentru cetateni sau pentru partid. Mai e un aspect interesant, legat de faptul ca s-a vehiculat ca PDL se va abtine de la votare. Rezulta ca… nimeni nu va sustine guvernul. Prin aceasta atitudine de abtinere de la vot, Codul Muncii nu este sustinut nici de sindicate. Nici de patronate si nici de Parlament.

Adauga un comentariu

*