Scumpiri nejustificate. Guvernul nu face nimic!

Imediat ce  au inceput zvonurile ca si in Romania s-ar intrezari  o urma  de iesire din recesiune, ne-am asteptat la vremuri, poate, putin mai bune. Ce a urmat dupa anuntul celor doi, Basescu si Boc? Un  lung lant de scumpiri, care n-au facut decat sa adanceasca  criza financiara a fiecarui roman.
Cu totii ne-am intrebat, pe buna dreptate, cat de justificate sunt aceste scumpiri? Atat presa cat si analistii au prezentat ipoteze conform carora scumpirile nu ar avea decat un singur scop, sa readuca profiturile anumitor companii la nivelul de dinainte de criza. Cum presa din Romania este catalogata de guvernanti drept “tonomat”, a trebuit sa intram in posesia rapoartelor la nivel european,  care sa arate ca, de fapt,  Romania este campioana la scumpirea energiei, transportului si alimentelor. Si atunci, despre ce fel de iesire din rec esiune discutam?
Raport concludent

Raportul Eurostat, pentru ca despre el este vorba, a aparut la sfarsitul lui 2010. De atunci a mai fost nevoie de inca o luna de alerte si proteste la benzinarii pentru ca premierul Emil Boc sa se sesizeze si sa ceara ANAF si Consiliului Concurentei un raport privind scumpirea carburantilor.  In plin avant aticoruptie, autoritatile vizate s-au executat si au raspuns, pretul mare nu este justificat. Ce a facut Boc? I-a felicitat pe cei care au intocmit raportul, de parca treaba lor nu era sa faca asta fara sute de sesizari si materiale de presa! Statul si-a facut datoria, a aratat ca tine cu cetatenii, dandu-le dreptate ca platesc benzina  scumpa degeaba. S-au luat cumva masuri pentru diminuarea preturilor carburantilor? Marile companii de pe piata romaneasca au anuntat din nou cresteri de preturi, urcand benzina pana de aproape 6 lei pe litru! De la pretul exagerat al carburantilor pleaca intregul lant de scumpiri. Un pret mare al carburantilor a dus la scumpirea transportului, care a dus la cresterea costurilor distribuitorilor de orice fel si, in final, la cresterea tuturor produselor si serviciilor.

 

Cresc pensiile? Basme!

Guvernul a anuntat cresteri ale pensiilor incepand din  ianuarie 2012. Exceptie fac cei 1,5 milioane de pensionari, care, potrivit noii Legi a pensiilor, au fost incadrati in grupele I si II de munca si beneficiaza de o crestere medie a pensiei cu 93 de lei. Romania iti poate permite in 2012 majorarea pensiilor cu 100 la suta din rata inflatiei, plus 50 la suta din cresterea salariului mediu brut pe anul precedent, insa in acest an, pensiile raman inghetate, potrivit declaratiei primului ministr Emil Boc. “Atat isi poate Romania permite, in 2012, incepand cu ianuarie. In 2011, pensiile sunt inghetate, cu exceptia celor 1,541 milioane de pensionari, care au aceasta posibilitate de a primi mai multi bani in urma alocarii celor 400 milioane de euro, la grupele I si II de munca”. Sistemul de pensii este sustinut in acest an cu 13,9 miliarde de lei de la bugetul de stat, insa, daca nu s-ar fi facut reforma pensiilor si nu s-ar fi renuntat la vechea formula cu punctul de pensie de 45 la suta din salariul mediu brut pe economie, aceasta suma s-ar fi ridicat la 21,5 miliarde de lei, a declarat acelasi premier. Intre el si ministrul Muncii, Ioan Botis, s-a iscat o divergenta de pareri, seful Guvernului spunand ca, “dincolo de diversele interpretari, declaratia ministrului Muncii, Ioan Botis, ca sistemul de pensii din Romania este unul de tip piramidal, nu reprezinta un lucru nou, ci arhicunoscut. A spus ca, daca nu vom avea suficienti contributori la bugetul de pensii, evident ca vom avea probleme cu sustinerea sistemului de pensii pe termen mediu si lung. Nu este un lucru nou, este un lucru pe care il stim cu totii, ca trebuie sa avem o baza mult mai larga de contributori”. Boc a subliniat ca noul Cod al muncii isi propune “tocmai acest obiectiv, de largire a bazei contributorilor”.

 

Sistemul poate intra in colaps

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan Botis, a atras atentia asupra faptului ca rata de ocupare in Romania sta “de 10 ani la 58 la suta. La o populatie activa de 10 milioane de persoane, numai 5,8 milioane contribuie la sistemul de pensii. Daca nu trecem la 64-65 la suta, avem probleme in viitor. Sistemul intra in colaps. Ori cresti varsta de pensionare, ori maresti contributiile sau te imprumuti, nu sunt prea multe solutii”.

 

Si ce facem?
Ce-i doare cel mai tare pe romani este insa segmentul  alimentar. Totul, de la patrunjel la paine si de la carne la ulei a devenit brusc mai scump. Romanii s-au alertat, s-au comparat preturile de la o luna la alta, iar ministrii responsabili au asigurat ca nu e nimic grav si ca, in ciuda zvonurilor alarmiste, nu vor mai exista alte scumpiri, pentru a reveni in scurt timp sa explice de ce, totusi, au crescut anumite preturi. Traian Basescu, intr-o vizita la un  hypermarket de la sfarsitul lunii ianuarie, a dat dreptate romanilor, admitand ca vede scumpiri la unele alimente.Iar cea mai recenta voce care a spus ca nu e justificata cresterea pretului la ulei vine de la BNR, in persoana consilierului guvernatorului Adrian Vasilescu. Asadar, romanii sunt saraci, dar inca nu au innebunit si nu-si imagineaza scumpirile. Toate vocile avizate le dau dreptate. Preturi mari, unele nejustificate, altele consecinte ale unor majorari nejustificate. Cine le suporta? Doar talpa tarii. Pentru masuri, probabil, trebuie sa mai treaca cel putin o noua criza.

 

Pensionarii, cei mai afectati de scumpiri

Fara bani si cu frigiderele goale, pensionarii se agata cu disperare de ce a mai ramas din cosul minim de consum. Reprezentantii pensionarilor i-au cerut ministrului Muncii, Ioan Botis, sa reia stabilirea si actualizarea periodica a cosului minim. Doar in acest fel batranii cred ca ii vor convinge pe guvernanti ca nu mai au din ce trai. Saraci si fara resurse pentru supravietuire, pensionarii au declansat o campanie de recastigare a cosului minim de consum. Cu o pensie medie de 624 de lei, un pensionar traieste intr-un adevarat calvar. Practic, in acest moment, valoarea unei pensii mai acopera doar 30 la suta din cosul minim lunar. S-au scumpit alimentele, un kilogram de cartofi costa 3,5 lei. Preturile la utilitati au crescut si ele. Tot mai multi batrani au ajuns sa faca imprumuturi, iar foamea si frigul sunt la ordinea zilei.

 

Ministrul Botis, chemat la raport de pensionari
Pentru a fi cat mai convingatori, organizatiile pensionarilor au transims o petitie lui Ioan Nelu Botis, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in care informeaza conducerea ministerului ca sunt total nemultumiti de inghetarea valorii punctului de pensie la 732,8 lei, retinerea contributiei de sanatate de 5,5 la suta, scumpirea medicamentelor, serviciilor si alimentelor. Toate acestea  au condus la o depreciere a nivelului de trai al pensionarilor. Pensionarii ii cer lui Botis sa reia stabilirea si actualizarea periodica a cosului minim de consum, prin reconsiderarea elementelor componente valorificate la preturile actuale. Acest indicator trebuie sa fie corelat cu salariu minim pe tara si pensia medie de asigurari sociale.

Adauga un comentariu

*