Cravata violet l-a ajutat pe Emil Boc sa treaca si peste aceasta motiune de cenzura. Asta a declarat chiar premierul dupa anuntarea rezultatului motiunii impotriva Codului Muncii. Primul-ministrul a mai anuntat ca Mircia Giurgiu, membrul PDL care a votat pentru motiune, va fi exclus din partid. „V-am spus de dimineata ca daca e cravata violeta va fi un rezultat bun”, le-a spus Boc jurnalistilor la finalul votului motiunii de cenzura. Desi a inceput discutia cu jurnalistii pe un ton glumet, Emil Boc a comentat cu fermitate decizia deputatului Mircia Giugiu de a vota pentru motiunea de cenzura. „Un singur deputat PDL a votat pentru motiunea de cenzura si va fi exclus din partid”, a declarat premierul. Motiunea de cenzura”Codul Boc, salarii mici, somaj mare si firme falimentate”a fost respinsa iar Guvernul Boc ramane in functie.Motiunea de cenzura a fost respinsa dupa ce 212 parlamentari au votat „pentru”, 2 s-au abtinut si 4 au votat contra motiunii.Patru parlamentari ai Puterii si-au exprimat votul in cadrul motiunii, cu toate ca cele doua partide au anuntat ca parlamentarii lor nu vor vota. Senatorul PDL Orest Onofrei, senatorul UDMR Verestoy Attila si deputatul PDL Daniel Oajdea au votat impotriva motiunii de cenzura. Deputatul PDL Mircia Giurgiu a votat pentru motiune.
Viorel Hrebenciuc, deputat: „USL va ataca Codul Muncii la Curtea Constitutionala. USL va modifica Codul Muncii atunci cand va prelua puterea. Modificarile vor tine cont de opinia partenerilor sociali. Alegerile raman singura solutie pentru a inlatura aceasta putere ostila romanilor. Pana atunci, vom incerca sa blocam cat mai mult din relele produse de PDL. Cu cateva exceptii – cativa parlamentari care au fost trimisi in mod special sa voteze – parlamentarii puterii au stat in banci, ignorand vocea miilor de romani aflati in strada. Se pare ca banii primiti de la guvern au fost mai importanti decat interesele populatiei.”
Gabriel Vlase, deputat: „Felul in care Guvernul s-a comportat si pe acest subiect denota dezinteres fata de cetateni. Codul muncii se va afla nu doar in vizorul CCR, dar si al Comisiei europene. Romania risca procedura de infringement, din cauza Codului Muncii. Comisia Europeana face deja ancheta cu privire la continutul Codului Muncii, pentru a verifica ce este si ce nu este conform cu legislatia europeana. Se pare insa ca nici aceste aspecte nu au puterea de a sensibiliza coalitia de guvernare. Pentru ca de miile de oameni care au protestat in fata Parlamenului s-a vazut ca oricum nu le pasa.”
Catalin Mardare, senator: „Motiunea a fost determinata de diferentele majore de viziune dintre opozitie si partenerii sociali, pe de o parte, si guvernanti, de partea cealalta, pe Codul Muncii. In vreme ce Codul guvernului pune accent doar pe ideea de flexibilizare, care inseamna de fapt nesiguranta locurilor de munca, proiectul USL si al partenerilor social contine si ideea sigurantei angajatilor. La fel, pot sa mai exemplific ca in varianta guvernului, angajatorii sunt obligati sa-i reangajeze pe salariatii disponibilizati doar in primele 45 de zile ale somajului. In varianta USL, angajatorii au obligatia sa-i reangajeze pe salariatii disponibilizati colectiv pe toata perioada in care sunt in somaj. Iar exemplele pot continua.”
Codul Muncii, atacat la CCR
USL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constitutionala privind Codul Muncii, contestand asumarea raspunderii Guvernului pe acest proiect, dar si incalcarea unor prevederi constitutionale legate de dreptul la munca, dreptul la concediu, dreptul la asociere si dreptul la greva. Sesizarea depusa la Curtea Constitutionala este semnata de 112 deputati PSD, PNL si PC, a precizat pentru MEDIAFAX liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa. El a aratat ca sesizarea acuza „modul abuziv in care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, evitand dezbaterea asupra Codului Muncii”.Potrivit lui Dusa, opozitia solicita Curtii Constitutionale sa se pronunte si pe fond, asupra unor prevederi din legea de modificarea Codului Muncii pe care le considera a intra in conflict cu textele din legea fundamentala legate de dreptul la munca, dreptul la asociere, dreptul la greva, dreptul la salariu si la un nivel de trai decent.Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pe Codul Muncii, saptamana trecuta.