O scoala, cu adevarat, la inaltime!

Proiectul “O scoala la inaltime” a fost finalizat. Consiliul Local Palanca si compania “Evalor Consulting” Bacau, managerul proiectului, au de ce sa se bucure. La sfarsitul saptamanii trecute scoala a fost inaugurata, in prezenta mai multor oficialitati judetene, parlamentari, primari din comunele invecinate, elevi si locuitori ai satului Lunca Ciughes, din comuna Palanca.

Proiectul, cu finantare europeana, a avut o valoare totala de 2,4 milioane de lei, si a fost dedicat extinderii, reabilitarii, modernizarii si dotarii complete cu echipamente IT a scolii, precum si conectarii la reteaua de internet “broadband” a acesteia. Asistenta financiara nerambursabila a fost de peste 1,5 milioane de lei si a fost asigurata prin Programul Operational Regional 2007 – 2013. Peste 230.000 de lei au venit de la bugetul de stat si de la bugetul comunei Palanca. In locul unde s-a ridicat noua cladire a scolii, a existat o cladire vechei cu doua sali de clasa, cu doi invatatori si 36 de copii. Acestia erau din satele Ciughes, Pajistea si Cadarasti. “Proiectul a fost depus in decembrie 2008, iar pana in decembrie 2009 am raspuns la clarificarile cerute de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. Startul a fost dat pe 14 ianuarie 2010, cand s-a semnat contractul cu firma noastra, pentru management, scoala a fost ridicata in cinci luni”, spune inginerul Mihai Rusu-Geliman, managerul firmei “Evalor Consulting”. Cu toaste ca scoala carata impecabil, elevii nu vor putea intra cu adevarat in sali decat peste vreo 45 de zile. “Nu cred ca stie cineva dintre consatenii nostri cum se implementeaza un proiect cu finantare europeana. Este extrem de greu. Se spune ca atragem greu fonduri europene, dar nu este adevarat. Noi suntem capabili sa o facem, dar cei care intermediaza aducerea acestor fonduri ne conditioneaza astfel incat sa nu putem cheltui banii. Cred ca, noi, cei de la Palanca, le-am cam dat planurile peste cap si am reusit ca in cinci luni sa terminam constrctia”, spune Adrian Palistan, primarul comunei Palanca.

Statistica dura

Conform Anuarului Statistic din 2008, in judetul Bacau, infrastructura din invatamant este precara, din cauza lipsei fondurilor pentru reabilitare. Numai asa se explica faptul ca, in 2002, in judet, existau 534 de scoli in invataamantul public primar si gimnazial, iar in 2007 mai erau doar 196. In tara noastrra, durata medie de frecventare a acestei etape de scolarizare este de 7,5 ani, in scadere, iar diferenta intre mediul rural si cel urban este mare. Populatia scolara s-a redus cu 207.000 de persoane.

Opt proiecte finalizate in Palanca

Comuna Palanca are 3.787 de locuitori si aproape 650 de elevi pana in 14 ani. Modernizrea scolilor s-a facut prin proiecte de finantare. “Am derulat mai multe proiecte de finantare si avem si mai multe pentru viitorul apropiat. O parte au obtinut finantarea, altele sunt in curs de aprobare. Am implementat proiecte de infrastructura pe fonduri Sapard in valoare de 1,2 milioane de euro, aici intrand modernizarea drumului comunal 137 Palanca, Ciughes, Cadarasti, Pajistea. Am reabilitat scoli, am construit o sala de sport la scoala cu clasele I – VIII din Palanca, in valoare de 120.000 de lei, am construit un pod in valoare de 235.000 de lei, care sper sa fie gata in aceasta vara, insa n-am mai primit niciun leu de la Guvern, si un pod din beton armat peste Paraul Ciughes, in valoare de 115.000 de lei”, a declarat Adrian Palistan, primarul comunei Palanca. “Ceea ce se face si se va face, in continuare, la Palanca, demonstreaza ca omul sfinteste locul. Sunt realizari importante care se datoreaza, in cea mai mare parte, primarului Adrian Palistan. Organizatia judeteana PSD se bucura ca are in randurile ei un asemenea om care se zbate pentru concetatenii sai. Si nu este singurul”, a declarat in exclusivitate pentru “Observator de Bacau”, Viorel Hrebenciuc, presedintele organizatiei judetene a PSD Bacau. (D.M.)

Adauga un comentariu

*