Neprofesionistii si delicventii vor fi dati afara
Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca a discutat cu sindicatele mai multe variante privind disponibilizarilor si ca s-a convenit varianta concedierii neprofesionistilor si a celor care au incalcat legea. Proiectul de lege pentru reorganizarea MAI se afla la Parlament si a fost trimis spre dezbatere si adoptare si prevede ca reducerea numarului de posturi din minister se va face conform unor criterii obiective. Ministerul de Interne a precizat ca multe din propunerile sindicatelor au fost retinute, iar criteriile de destituire vor fi detaliate intr-o Hotarare de Guvern, din comisiile de aplicare facand parte si reprezentanti ai sindicatelor. Romania se situeaza printre tarile cu cel mai ridicat numar de politisti la suta de mii de locuitori. Suntem mult peste media europeana. Avem aproximativ 450 de politisti, lucratori in sistemul de ordine publica, mai precis, la suta de mii de locuitori, fara a socoti politia locala, care ar creste cota la peste 500. In Europa, media este de 347 de politisti la suta de mii de locuitori. Conform datelor furnizate de Eurostat, statistica oficiala a UE – 2008, in Austria sunt 319 politisti la suta de mii de locuitori, in Franta – 355, Germania – 302, Polonia – 268.
Salarii compensatorii? Poate din 2012!
Proiectul de lege este generos in ceea ce priveste acordarea lefurilor compensatorii, insa legea interzice acordarea acestor drepturi in 2011. Asta inseamna ca, cel mai probabil, daca vor fi bani, compensatoriile se vor acorda in 2012. In mod normal, politistii disponibilizati ar trebuie sa beneficieze de un ajutor egal cu 10 solde ale functiei de baza avute, respectiv 10 salarii ale functiei de baza avute, in luna schimbarii pozitiei de activitate. In cazul in care persoanele disponibilizate sunt apte de munca, dar nu se pot incadra din lipsa de locuri de munca corespunzatoare pregatirii lor, legea prevede acordarea unui ajutor, stabilit in raport cu vechimea efectiva in calitate de politist, personal militar etc. Acest ajutor porneste de la 50 la suta din solda functiei de baza si poate ajunge pana la un procent de 60 la suta. Insa o lege din 2010 stipuleaza ca aceste salarii compensatorii si alte drepturi nu vor fi acordate in acest an. Sindicalistii din politie spun ca exista speranta ca aceste drepturi vor fi incasate incepand cu 2012. Pana atunci, reprezentantii sindicatului spera sa-i convinga pe parlamentari sa introduca in textul de lege ca cei disponibilizati sa primeasca somaj plus o suma egala cu 50 la suta din leafa. Infractionalitatea creste, iar guvernul renunta la politisti. Se pare ca disponibilizarile vor continua si in 2012 si in 2013, pentru ca se doreste ca bugetul alocat MAI sa scada de la 1,74 la suta din PIB cat a fost in 2010, la 1,17 la suta din PIB.
Criterii de evaluare
Nominalizarea persoanelor care urmeaza sa fie date afara se va face pe baza unor criterii de evaluare de catre o comisie constituita in acest scop la nivelul fiecarei unitati a aparatului central sau al fiecarui ordonator de credite. La stabilirea criteriilor de evaluare vor fi avute in vedere mai multe elemente, existenta unei hotarari judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea; existenta unei sanctiuni administrative ramasa definitiva, atunci cand a fost dispusa potrivit legii; existenta unor antecedente disciplinare, cu exceptia situatiei in care sanctiunile au fost radiate; nivelul pregatirii profesionale raportat cerintelor postului; nivelul experientei profesionale in domeniu/specialitate; rezultatul evaluarii activitatii profesionale individuale in ultimii 3 ani; clasarea ca inapt sau apt limitat; indeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta; existenta cumulului pensiei cu salariul; existenta situatiei de mentinere in activitate dupa implinirea limitei de varsta in gradul profesional/militar; situatia sociala. Criteriile de evaluare, punctajul si ponderea criteriilor, componenta comisiei, procedura-cadru si termenele de evaluare vor fi stabilite printr-o hotarare a Guvernului.