Valoarea celor mai multe branduri romanesti a scazut in ritm cu economia nationala, dar exista si marci a caror valoare s-a apreciat in timpul anilor de criza, sustin analistii.
„Daca ar fi sa facem o medie, valoarea brandurilor romanesti probabil ca a stagnat sau a scazut, odata cu economia (…) Exista branduri romanesti care au devenit mai puternice in timpul recesiunii. Asta pentru ca au ales sa nu taie bugetele de marketing, ci sa profite de tacerea celorlalte marci pentru a deveni mai vocale, vezi ciocolata Rom ori pufuletii Gusto, care au investit in campanii de advertising, sau branduri precum Labormed, care au investit in rebranding”, considera Stefan Liute, director de strategie al Grapefruit. Un exemplu de brand a carui valoare a crescut este si Dacia. Potrivit unui studiu realizat de Brandient si D&D Research in 2006, valoarea brandului Dacia se ridica la 387 de milioane de euro.
Astazi, valoarea brandului Dacia ar putea fi de aproximativ 500 milioane de euro, porivit estimarilor analistilor.Exista si branduri a caror valoare s-a conservat, in mod surprinzator, in ultimii doi ani in care Romania a trecut prin criza. „Cunoastem cu totii branduri romanesti notorii care s-au clatinat periculos in urma recesiunii economice, cu precadere in real estate, dar si in retail. Acestea si-au mentinut suprinzator valoarea si reputatia de brand, in ciuda dificultatilor majore cu care s-au confruntat. Cel mai elocvent exemplu este Altex”, arata Catalina Stan, Country Manager Superbrands Romania si Presedinte & CEO BDR Associates. Surprinzator sau nu, publicul continua sa aprecieze o serie de marci aflate in insolventa, ca Flanco sau Diverta.