Masurile initiate de DSVSA Bacau in scopul prevenirii toxiinfectiilor alimentare in perioada premergatoare sarbatorilor pascale

In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, in scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioada sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional consumul unor cantitati de alimente de origine animala creste considerabil, la nivelul DSVSA Bacau se vor initia urmatoarele masuri:

In baza unui program de lucru stabilit se  verifica modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din toate pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, valorificare si de alimentatie publica si va fi sanctionata orice incalcare a prevederilor legislatiei sanitare veterinare in vigoare. La nivelul DSVSA, la circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si la circumscriptiile sanitare veterinare zonale, in perioada premergatoare sarbatorilor pascale va fi asigurata permanenta inclusiv in zilele de sambata si duminica. Prin derogare de la prevederile Reg.CE nr. 853/2004, cu avizul ANSVSA in perioada sărbătorilor de primăvară, se pot sacrifica miei şi în alte puncte/centre de taiere, organizate de autoritatile locale in locuri/spatii, special amenajate numai pentru o perioada limitata de timp .

Spatiile identificate in vederea amenajarii sezoniere pentru puncte de sacrificare miei vor fi comunicate la DSVSA Bacau in vederea evaluarii si autorizarii.

Aceste centre vor functiona sub responsabilitatea si supravegherea unui medic veterinar oficial.

La prezentarea proprietarului cu meii la unitatile de taiere, acestia vor prezenta urmatoarele documente:

a) Formularul 2 de miscare,

b) Certificat sanitar de transport din localitatea de origine.

Este interzisă organizarea de spatii speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii pe motive de sănătate a animalelor.

Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor vă fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, efectuarea expertizei sanitare veterinare şi aplicarea marcii de sanatate.

Este interzis transportul cărnii în alte locuri în scopul comercializării, precum şi expunerea pentru o perioadă prelungită de timp la temperatura mediului ambiant.

Sacrificarea mieilor în gospodariile populatiei

– ovinele si tineretul ovin se pot sacrifica indiferent de varsta, pe toata perioada anului, in gospodaria proprie numai pentru consum propriu in familie;

– sacrificarea si consumul carnii de miel in gospodaria/curtea cetateanului nu intra sub incidenta legislatiei comunitare;

– este interzisa comercializarea carnii de miel pentru consum public direct din gospodaria proprie.

Accesul micilor producatori de produse alimentare in spatiile special amenajate din piete, se poate face numai pe baza certificatului de producator si a documentului de inregistrare care constituie actul doveditor al provenientei produselor alimentare.

La desfacerea de către producătorii individuali din sectorul gospodăriilor populaţiei a laptelui şi produselor lactate în pieţele agroalimentare sau în spaţiile special destinate şi autorizate în acest scop, se vor respecta următoarele norme:

a) etichetarea produselor expuse pentru vanzare

b)laptele şi produsele lactate se vor expune spre comercializare numai în sectoarele rezervate acestui scop, pe tăvi emailate sau din material plastic şi numai sub vitrină protectoare;

c)pentru ambalarea produselor se va folosi numai hârtie albă, curată şi neimprimată, folie de polietilenă sau folie metalizată;

d)producătorii individuali vor purta în timpul desfacerii produselor lactate, în mod obligatoriu, echipament de protecţie corespunzător, curat, de culoare albă, compus din halat, şorţ şi bonetă care să acopere tot părul.

Producatorilor particulari la care se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare stabilite în legislaţia în vigoare, li se interzice vânzarea directă a produselor primare până la remedierea deficienţelor

Incalcarea normelor sanitare veterinare se sanctioneaza in functie de gravitatea faptei, penal, contraventional cu amenda cuprinsa intre 2000 – 5000 RON si confiscarea produselor .

Ouale destinate consumului uman

se interzice comercializariea oualor cu coaja crapata sau lovita si a oualor de rata.Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.

Prin personalul sanitar veterinar din cadrul unitatilor de industrie alimentara se va monitoriza activitatea desfasurata de aceste unitati, iar prin personalul sanitar veterinar al CSVCA se va monitoriza activitatea desfasurata de unitatile de vanzare cu amanuntul. In vederea desfasurarii corespunzatoare a acestor actiuni, apelam la reprezentatii autoritatilor locale pentru a ne sprijini in aplicarea acestor masuri in sopul prevenirii aparitiei unor  toxiinfectii alimentare si a incercarilor de frauda sanitara.

Recomandări pentru consumatori

DSVSA Bacau recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi autorizate sanitar veterinar.

Consumatorii nu trebuie să cumpere din unităţile de comercializare produse care nu sunt etichetate sau care prezinta semne de alterare.

În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului îmbolnăvirii.

In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 –  DSVSA Bacau

 

 

 

 

Adauga un comentariu

*