Cifrele dezastrului din sistemul de sanatate: campioni la TBC, sifilis si cancer

Cancer, tuberculoza, mortalitate infantila si materna. La toate Romania inregistreaza cifre ingrijoratoare, in ciuda imbunatatilor din ultimii ani, potrivit unui document numit “Inechitati in sistemul de sanatate din Romania”, prezentat astazi in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania de dr. Aurora Dragomiristeanu si prof. dr. Vasile Astarastoae.

Astfel, mortalitatea infantila in Romania (11 la 1000 de nascuti vii) si mortalitatea materna (13,52 decese materne la 100.000 niscuti vii) au cele mai ridicate valori din Uniunea Europeana. Rata de mortalitate prin cancer pentru femei este cea mai mare din Europa (128) si este datorata deceselor prin cancerul de san, cancerul de col uterin. Rata de mortalitate prin cancerul de col uterin este cea mai mare din regiunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii Europa, fiind de patru ori mai mare decat media din Uniunea Europeana (3,32). 80% dintre femeile care si-au inceput viata sexual nu au fost testate niciodata printr-un test Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Sifilisul la romani, de 5 ori mai mare decat media UE

Rata mortalitatii prin boli acute respiratorii, pneumonia si gripa la varste sub 5 ani, s-a redus la jumatate in perioada 2000-2008 (de la 143,53 la 76,22), dar este de aproape 15 ori mai mare fata de media din UE (5,18 in 2008). Desi avem sisteme de supraveghere pentru bolile transmisibile, tuberculoza si bolile cu transmitere sexual constituie problem de sanatate public in Romania. Incidenta cazurilor de tuberculoza in Romania este cea mai mare din regiunea Europei cu 101,02 cazuri noi la 100.000 de locuitori in 2008 (media UE este de 14,09 cazuri noi la 100.000 de locuitori). Incidenta sifilisului este de 18,67 cazuri noi la 100.000 de locuitori, valoare de cinci ori mai mare decat media UE (3,7 la 100.000 locuitori). „Inechitatile din sistemul de sanatate romanesc constituie o incalcare a drepturilor cetateanului. Ele discrimineaza si au ca efect punerea in pericol a starii de sanatate a unei mari parti dintre cetatenii romani. Este necesar un plan national intersectorial care sa elimine inechitatile si sa acorde sanse egale in accesarea sistemului de sanatate”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Adauga un comentariu

*