Numarul soferilor care au ramas fara permis din cauza alcoolului a crescut continuu in ultimii ani. 183 de soferi si-au pierdut definitiv permisele din cauza alcoolului in 2010. Mai grav este ca zeci de persoane au fost surprinse in timp ce conduceau cu o alcoolemie in sange mai mare de 2,7 grame/litru. 839 de conducatori auto au ramas fara permise de comnducere in judetul Bacau, din cauza consumului de alcool.
In 2010, aproape ca nu a fost actiune in care politistii de la Rutiera sa nu depisteze macar un sofer baut. Explicatia fenomenului consta in faptul ca sanctiunile aplicate de autoritati sunt destul de blande. Astfel, cei cu o alcoolemie mai mica de 0,8 in sange se aleg cu amenzi de 670 de lei si cu permisul suspendat pentru 90 de zile. Multi contesta sanctiunile in instanta, iar pana ce se ajunge la o hotarare definitiva si irevocabila, primesc permisul inapoi si continua sa conduca. Asa se face ca, dupa numai cateva luni, unii recidiveaza. La fel, cei cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie sunt anchetati de procurori dar, in loc sa fie trimisi in judecata, scapa doar cu o amenda administrativa. Asta in ciuda faptului ca legea prevede inchisoare de la unu la cinci ani. Numai cei cu alcoolemia de peste 1,2 grame/litru sunt trimisi in judecata, iar mai toate condamnarile sunt cu suspendare.
Vieti pierdute din cauza alcoolului
Iata unul din ultimele accidente grave de circulatie petrecute pe soselele judetului Bacau si care a avut drept principala cauza consumul de alcool. Vasile S., de 24 ani din comuna Pancesti, conducea autoturismul pe DJ 252 B, in localitatea Petresti. Pe fondul consumului de bauturi alcoolice si a neadaptarii vitezei intr-o curba la dreapta, a pierdut controlul volanului, a iesit in afara partii carosabile pe partea stanga a directiei de mers, izbindu-se in peretele lateral al garajului imobilului nr. 78. In urma accidentului a rezultat decesul lui Ionel S., de 29 ani, pasager pe bancheta dreapta fata, si ranirea grava a lui Constantin B., de 29 ani, pasager pe bancheta din spate, care a fost internat la Spitalul Judetean Bacau cu diagnosticul “traumatism cranio-facial, traumatism toracic, fractura tremidistal stanga”. Conducatorul auto, Vasile S., a fost diagnosticat la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau cu “policontuzii prin accident rutier, fara leziuni osoase, ramanand internat la sectia Chirurgie. In urma testarii cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 0.91 mg/l alcool pur in aerul expirat, acestuia fiindu-i recoltate si probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. S-a intocmit dosarul penal si i-a fost retinut permisul de conducere conducatorului auto.
Pietoni din cauza alcoolului
In judetul Bacau, in 2010, politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere au ridicat in vederea suspendarii 4.597 de permise de conducere, intrucat posesorii acestora au fost depistati savarsind diferite abateri care se incadrau in astfel de masuri. “Din cei aproape 5.000 de conducatori auto care au devenit pietoni pentru perioade de timp variind intre 30 si 90 de zile, 839 au fost depistati la volan dupa ce conumasera bauturi alcoolice. Este un lucru extrem de grav, iar cei care fac acest lucru pun in pericol nu numai viata lor si a ocupantilor autovehiculelor pe care le conduc, ci si pe a celorlalti participanti la trafic. In fiecare an inregistram pierrderi de vieti omenesti ca urmare a accidentelor de circulatie. Din nefericire, multe dintre victime preovin in urma acelor evenimente rutiere produse de conducatori auto care consumasera bauturi alcoolice inainte de a se urca la volan. Au existat insa si situatii in care “betia” era cauzata de consumul unor medicamente care sunt interzise celor care conduc autovehicule”, spune comisar Dorin Roman, seful Serviciului Politiei Rutiere Bacau. Pe Bulevardul Oituz, din Onesti, politistii l-au depistat pe Constantin H., de 42 ani, care conducea un autoturism in timp ce avea o concentratie de 1,08 mg/l alcool pur in aerul respirat! Politistii din comuna Letea Veche l-au depistat pe Gheorghe G., de 59 de ani, care conducea un autoturism in satul Holt in timp ce se afla sub influenta alcoolului. In urma testarii cu aparatul etilotest, a rezultat ca Gheorghe G. avea o concentratie de 0.88 mg/l alcool pur in aerul expirat.
Masuri mai drastice?
Potrivit oficialilor din politie, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice ocupa locul al doilea in topul cauzelor accidentelor grave, dupa viteza. Singura solutie ar fi anularea permisului fara drept de redobandire si confiscarea masinii. Asa se intampla in Franta, unde s-a reusit diminuarea accidentelor rutiere cu 50 la suta. In Italia, soferii prinsi bauti la volan sunt raritati, pentru ca, potrivit legii, acestia risca amenda si chiar confiscarea masinii! In Ungaria, cei depistati bauti la volan pot fi arestati pentru 24 de zile si risca amenzi foarte mari. La noi, legea permite inclusiv recalcularea retroactiva a alcoolemiei, iar notiunea de stare de ebrietate a fost eliminata din Codul Rutier.
Alcool la volan a contraventie sau infractiune
Reamintim ca fapta unui conducator de autovehicul, depistat in trafic, ce a fost testat cu aparatul etilotest si a rezultat o valoare de pana la 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat constituie contraventie ( art.102 alin.3 lit. a din O.U.G. 195/2002 rep.) si este sanctionata cu 9 – 20 puncte amenda si retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 90 zile, in timp ce pentru o valoare mai mare de 0,40 mg/l, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani (art. 87 alin.1 din O.U.G. 195/2002 rep.).